Villány nem átjáróház többé

Borászportál
2014. október 12., 22:47


Átadták a villányi elkerülő utat, amely a település főutcáját mentesíti  az átmenő forgalom alól. Az új útszakasztól a település turisztikai vonzerejének növekedését várják a Villányi borvidék pincészetei.
Villány nem átjáróház többé
 
A Villányi borvidék központi  településén áthaladó teherforgalomból adódó zajterhelés, rezgés, és légszennyezés mind a lakosságot, mind a védett pincesort és az odalátogató turistákat sújtotta. Az új útszakasznak köszönhetően élhetőbbé válik Villány városa, és a történelmi pincesor az utókor számára is fennmaradhat.
 
„A Villányi borvidéken élők közössége folyamatosan építi azt a nyugat-európai mintákat alapul vevő vidéki élménygazdaságot, amely a kiváló minőségű bort termelő családi pincészetek versenyét és együttműködését jelenti, egy olyan vonzó vidéki környezetben, ahol a természeti szépségek mellett a történelem és a hagyomány minden lépésnél visszaköszön.  Ezen az úton kiemelkedően fontos mérföldkő és minőségi előrelépés az elkerülő útszakasz megépülése, hiszen a műemlékvédelem alatt álló pince-présházak mostantól sokkal inkább eredeti, történelmi arcukat mutatják majd az idelátogató turistáknak, és biztonságosabbá válik  megközelítésük.” - mondta Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke.
A fejlesztés az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg, 85% uniós és 15% hazai forrásból. A 4,3 km hosszúságú útszakaszon 2 db körforgalmi csomópont épült.
Az útszakasz ünnepélyes átadásán részt vett Tiffán Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, dr. Hargitai János országgyűlési képviselő, Takáts Gyula Villány polgármestere és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője.
Az elkerülőút különlegessége, hogy a teljes aszfalt pályaszerkezete gumibitumenből készült, amellyel közel 22000 használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosításával valósult meg.
Winelovers borok az olvasás mellé