Szerencsés, aki 2014-ben születik

Borászportál
2014. november 20., 22:49


Régi szokás Magyarországon, hogy a szülők aszút vásárolnak abból az évjáratból, amikor a gyerekeik megszületnek. Azonban ez nem minden évben működik, hiszen aszú csak a legjobb esztendőkben készíthető. Úgy tűnik, pár év múlva lesz 2014-es aszú a piacon.
Szerencsés, aki 2014-ben születik
 
Jó aszútermést hozott az idei szüret a Tokaji Borvidéken, így a Tokaji Aszú szempontjából a 2014-es évjárat mind mennyiségben, mind minőségben meghaladja az előzetes várakozásokat - áll a Tokaj Kereskedőház lapunkhoz eljuttatott közleményében.
Szerencsés, aki 2014-ben születik
Az átlagosnál ugyan kevesebb szőlőt szüreteltek a borvidéken, ám a termelők kiváló édes borokat várnak az idei évjárattól, az októberben kedvezőre fordult időjárás ugyanis segítette az aszúsodást. A Tokaji Aszú minőségét szigorított eredetvédelmi szabályok garantálják, az idei termésből már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű borkülönlegességek készülhetnek. A fogyasztók többsége már ma is prémium termékként tekint a Tokaji Aszúra, ám a szakma tovább erősítene ezen a képen.
 
A tokaji pincészetek idén összesen mintegy 3000 mázsa aszúszemet tudtak felvásárolni. A termés mind mennyiségében, mind minőségében meghaladja a szüret eleji várakozásokat.
„Az idei aszútermés elmarad a tavalyi 5000 mázsától, ám a 2013-as kiugró évjárat volt, minőségben és mennyiségben is kiemelkedőnek számított az elmúlt évek átlagához képest“ – fogalmazott Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A szakember kifejtette: az idei év sok tekintetben kihívást jelentett a termelőknek. A rendkívül csapadékos nyár miatt a termés mennyisége a Tokaji Borvidéken is elmaradt a többéves átlagtól, azonban a kiesés korántsem volt akkora, mint az ország más régióiban.
„Összességében a tokaji borászok, a kisebb mennyiség ellenére, idén is korrekt, jó minőségű száraz borokat, valamint kiváló édes borokat tudnak előállítani. A termelőknek különösen fontos, hogy  az aszúsodás jó időben és megfelelően indult be. Ez sokat javít az év mérlegén“ – hangsúlyozta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.
Winelovers borok az olvasás mellé