Közös utakon az Etyek-Budai borvidéken

Borászportál
2014. november 21., 17:02


Megalakult november 20-án az Etyek 360 szövetség. Az egyesület alapító tagjai Rókusfalvy Pál, Hernyák László és az Etyeki Kúria borásza, Mérész Sándor. A megállapodás célja, hogy a résztvevő pincészetek újrapozícionálják az Etyek-Budai borvidéket.
Közös utakon az Etyek-Budai borvidéken
 
A közös hitvallást egy baráti kóstoló kereteiben írták alá a borászok, ahol bemutatták pincészetüket és eddigi útjukat. Elmondták: 2014-ben mérföldkőhöz érkeztek és egymáshoz fordultak.
Az összefogás elnevezésr Etyek 360, amelyből a 360 szimbolizálja a természet körforgását. Az elmúlt 20 évben kialakultak Etyek zászlósborai: sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir. Ezen fajták - az eredeti termőhelyüktől távol is - kifogástalan, egyedi és különleges minőségű borával lehet kitörni.
Közös utakon az Etyek-Budai borvidéken
Hernyák László, Mérész Sándor és Rókusfalvy Pál (balról jobbra)
A három borász felismerte, hogy eddig külön uatkon jártak, de mégis egyfelé. Ezért a szövetség gondolata fogalmazódott meg bennük és összekovácsolta őket a fajták, a borvidéki stílus és a magas minőség. Igaz különbözőek a birtokméretek, a borászat iránti szeretetük eredete, a filozófiájuk, de így lesznek sokszínűek. Etyek számára ez egy nagy, meghatározó fordulat - mondták.