Mindnyájan hallottunk már róla, hogy a vörös bor jót tesz a szívnek (na és persze a léleknek is) és egy pohár akár egy óra testmozgással lehet egyenértékű. De mi a helyzet a pezsgővel?
Egy az egyesült királyságbeli Reading-i Egyetemen végzett friss tanulmány szerint egy pohár pezsgő nem csak a fontos eseményeken való koccintást szolgálja, hanem az agy egészségét is - írja a Foodrepublic.com.
Egy tanulmány szerint a pinot noir és a pinot meunier szőlőszemeiben található keverék (a három fő fajtából e kettőt használják a pezsgő készítéséhez) segít az Alzheimer kór és az elmebaj megelőzésében. Három pohár hetente a trükk forrása a kutatások szerint. Ellenben e tanulmány nem tér ki arra, hogy a habzóborok is jótékony hatásúak-e.
Hogyha többet szeretnél megtudni a tradicionális pezsgőkészítésről,
kattints ide!
Habár a tanulmány épp annyira felemelő, mint azok a jótékony buborékok, az Alzheimer Társaság szerint még nincs ok az ünneplésre. „Sokkal több kutatásra van szükség,” - mondta a társaság egyik szóvivője.
Eztán az a kérdés merülhet fel, hogyan fogyasszuk azokat a buborékokat a hét folyamán. Bizonyára jobban járunk, hogyha nem egyszerre fogyasztjuk el az egész hétre előirányzott három pohárnyi adagot, de hogyha ez mégis előfordulna, az év végi ünnepek alkalmából megbocsájtható a botlás. :)
Fordította: Takács Orsi