Prosecco meditáció a Naphegyen

Fütő Bea
2012. július 07., 10:09


Kóstolójegyzet - Ezúttal a Naphegyre látogattunk el a Vinopolis borbárjába, ahol az idei nyár slágerét, proseccót kóstolhattunk. Az észak-olasz Follador Pincészet tételeivel Anthony Franklin mutatta be a nagyérdeműnek.
Prosecco meditáció a Naphegyen
 
Meditáció közben a legnagyobb élmények egyike, hogy elengedhetjük egy rövid időre azt a tengersok gondolatot, ami folyamatosan fogva tartja figyelmünket. Bár nem borkóstolókon szoktam ezt gyakorolni, ezúttal majdnem ennyire sikerült ellazulnom, mert a Follador nagyon következetes stílussal, szinte monoton módon hozta a minőséget tételeivel.
 
De ha már meditáció, akkor a cél a megvilágosodáshoz közelebb kerülni egy hajszálnyival. Így történhetett meg, hogy prosecco fronton végre megértettem az összefüggéseket, vagy legalábbis néhányat. A felismerések a napfényes Naphegyen, az újranyitást épp előkészítő Vinopolis borbárjának és egyben éttermének vendégeként értek. A relaxációhoz ideális hangulatot pedig Cristina Follador, a pincészet utazó nagykövete alapozta meg - rögtön olyan közvetlennek tűnt, mint egy pohár prosecco.
Prosecco meditáció a Naphegyen
Geönczeöl Attila , Cristina Follador és Anthony Franklin
A biztos alapokat, amelyre mindig szükség van, nem csak Cristina, de vendéglátói is igyekeztek a prosecco esthez illő, kötetlen hangulatban átadni. A Follador pincészet hazai bemutatkozásának alkalmából így rögtön helyre is kerülhettek az alapfogalmak.
- Ha termőterület, akkor az észak-olaszországi Veneto, amely 1969 óta DOC besorolásba tartozik, 2010 óta azonban Conegliano és Valdobbiadene területek már a DOCG eredetvédelmi besorolásból profitálhatnak. Torri di Credazzo pedig ezen belül a pincészet értékes dűlőit jelenti Valdobbiadenetől dél-keletre.
- Ha szőlőfajta, akkor evidens lenne a prosecco megfejtés, ám az új szabályozás kiköti, hogy a szónak adott termőhelyet kell takarnia, nem pedig a szőlőfajtát. A helyzet feloldására egyszerű megoldásként a Glera elnevezés feltámasztása mellett döntöttek.
- Ha eljárás, akkor Charmat, amikor a második erjedés acéltartályban történik, 20 naptól három hónap időtartamban, ami a pincészetnél egyes esetekben akár 4-6 hónapra hosszabbítható. A végeredmény azonban biztos; marad a friss, azonnali fogyasztásra szánt bor elsődleges aromákkal.
- Ha buborékok, akkor frizzantéban, vagyis a három prosecco kategória középső, visszafogottan szénsavas, talán épp ezért leginkább elterjedt verziójában kell gondolkoznunk.
- Ha pedig alkalom, akkor egyáltalán nem kell gondolkoznunk, hiszen a prosecco a mindennapok boraként ismert Olaszországban.
Üdítő dolog, ha egy kóstolón nem kell sokat gondolkodni és úgy tűnik, ez nem ér véget ott, hogy bármilyen alkalomból, bármely napszakban kinyithatunk egy üveg proseccot. A séfek ugyanis bebizonyították, hogy számtalan lehetőségünk van a megfelelő ételpárosításra is. Prosciutto, mert sós-intenzív ízével kiegyenlíti az akár 18-22 gramm, vagyis az extra dry kategória (12-20 g) határait felülről súroló maradékcukor tartalmat. Licsi puding, kiegészítve passiógyümölccsel, mert szépen harmonizál a jellegzetes virágos és végtelenül gyümöcsös illat- és ízjegyekkel. Pecorino (juhtejből készült keménysajt) risotto, vagy épp kacsamáj macaron, mert a selymes, krémes állaguk éppen olyan kerek, mint a visszafogottan gyöngyöző buborékok. És persze panna cotta, mert a frissítő citrusok és savak itt is finoman árnyalják az összhatást.
Prosecco meditáció a Naphegyen
További képek az eseményről ide kattintva érhetők el
Bár mindezt csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha nem fogynak el már aperitifként ezek a könnyen iható, kedves és friss borok. Egy másik stílusban ugyan, de Anthony Franklin szerint az a céljuk, hogy felnőjenek Champagne-hoz és világszerte elismertessék termékeik kiemelkedő minőségét. Nos, ha az ambíciók mellé olyan értékek párosulnak, mint a Prosecco Trevisio Brut DOC élénksége, a Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG tétel eleganciája, vagy a Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Cuvée ’Torri di Credazzo’ légiessége és selymes textúrája, akkor érdemes továbblépniük, hogy a jelenlegi 22 országról kiterjesszék export piacukat.