A hétvégén megtudhattuk, mely borokat érdemes kóstolni jövőre


2007. november 23., 12:04


E hét végén rendezték meg Budapesten a Gerbeaudban az idei Újbor és Sajtfesztivált, melyen Hamvas Béla szellemét is megidézték, hiszen 110 éve született a bor misztikumát hirdető írónk. A rendezvényt megelőzte az Új bor, új generáció - Magyarország legjobb újbora borverseny melyen stílszerűen kizárólag fiatal borászokból álló zsűri mustrálta az újborokat. Megvan az eredmény! Most megtudhatják mit érdemes kóstolni az újévben!
A hétvégén megtudhattuk, mely borokat érdemes kóstolni jövőre
 
Az abszolút nyertes egy somlói lett, a Csordás-Fodor Családi Borház olaszrizlingje. A tiszta, visszafogott, fiatalos illattal és zöldes, szalmasárga színnel rendelkező bor illatában és ízében gyümölcsösség, aromagazdagság érződik. Andrónyi László főborász munkáját dícséri.
A somlóhegyi borházat a villányi Molnár Pince követi. Molnár Lajosnak eddig is már 7 borát választották Magyarország legjobb 20 vörösbora közé a Pannon Bormustra országos borversenyen. Ezúttal új Kékfrankosával alakított nagyot.
Harmadikként pedig egy nagyreményű fajta, egy kadarka futott be, ezzel is bizonyítva sok borász és szakíró véleményét, hogy a fajtából igen jó bor készíthető, amely érett a nemzetközi piacra is, és ahol elsősorban ilyen hungarikumokkal kellene megjelennünk! Ezúttal egészen pontosan Mészáros Péter szekszárdi kadarkájáról van szó. Csak zárójelben jegyezzük meg: november 28-án Kadarka-kóstoló a Magyar Borok Házában!
Sajnos csak a díjnyertes borok egy részének kóstolására volt lehetőség, ám így is találhattunk szép számmal érdekes, mindenképppen említésre méltó borokat a kínálatban, melyet elsősorban a kisebb, még kevésbé ismert, feltörekvő pincészetek jelenítettek meg.
A villányi Szűcs Pince Petit cuvéeje - mely a borversenyen ezüstöt nyert - igazán eredeti illatával kápráztatott el minket (sokat kellett törni a fejünket, míg rájöttünk, hogy határozott ruccola illatot érzünk). Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ízvilága nem dícsérhető. De Kaszás Kúnóék Otellója  is remek volt, noha ezt is csak ezüsttel díjazták. Megkóstolhattuk a balatonfüredi Koczor Dóra aranyármes olaszrizlingjét is, akinek Kékfrankos-Merlot rosé cuvéeje - bár csak bronzérmes lett - éppúgy ízlett nekünk. Általában elmondható, hogy jó, korrekt rosékat kóstoltunk, nem lesz nehéz jövőre ízletes magyar rosét választani az áruházak polcairól. Már csak a kereskedőkön múlik. Csakúgy mint az, hogy az a sok biotisztaságú tejből készült, a magyar kistermelők által készített sajt (amely sok multitermékkel ellentétben nem növényi zsírból készül, hanem 100% tejtermék) eljusson egy szélesebb fogyasztói réteghez. A magyar sajttermelők elsősorban kitűnő félkemény sajtokkal, különböző kéregérlelési technikákkal (pl. Bükki sajt - Sándor Tamás), illetve kecskesajttal voltak jelen, talán elmondható, hogy a magyar kistermelők ezekre specializálódnak.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé