Szüreti fesztivál a Kadarka fővárosában - vagy a Kékfrankoséban?!

Kielmayer Kristian
2008. szeptember 23., 16:46


Nemrégiben Szekszárdra hívtak a szüreti fesztiválra, ahol számos helyi bortermelő felsorakozott a belvárosban, hogy bemutassa borait. Emellett színes programkavalkád is várta az érdeklődőket.
Szüreti fesztivál a Kadarka fővárosában - vagy a Kékfrankoséban?!
 
Kadarka, Kadarka, Kadarka és a Bikavér
Ha nekem Szekszárdot említik, akkor óhatatlanul mindig a Kadarka jut róla eszembe. Egyesek szerint boron kívül más nincs, is ami igazán fontos lenne a város életében. Ennek ellenére mégis nagy területeket beépítettek az elmúlt évtizedekben, így a szekszárdi dombokról a szőlőterület lassan kiszorult. Ma valamivel 2000 ha felett van a termőterület. A kékszőlők aránya a fehérekhez képest 3 az 1-hez. Nem csoda, hogy az a mondás járja: „bort iszol vagy fehéret?”
A Kadarka balkáni fajta és az oszmánok elől menekülő rácok hozták magukkal Magyarország területére. Egy időszakban még a Balaton környékén is szép számban volt megtalálható, de mivel érzékeny (vékony héjú) és nehezen művelhető (alacsony, bak művelés – nem szereti a kordont), ezért sokan hanyagolták. És persze tömegtermelésre sem alkalmas (hozamkorlátozás, zöldszüret). Kedveli a löszös, meszes talajokat és nagyon évjárat vagy éppen időjárás  függő (gyakori az éretlen és nagyon is zöldes minta). A belőle készült bor inkább savakban gazdag, tanninja inkább közepes vagy éppen annál is kevesebb. Színe sosem túl mély, illat- és ízvilágában a fűszeres, pirosbogyós gyümölcsökre (szeder, málna, cseresznye, meggy) emlékeztető jelleget mutathat amikor fiatal.
Én szeretem azt gondolni, hogy a Kadarka egy rendkívül impozáns és nagy tekintélyű bor, de valószínűleg tévedek. Nagyon szép és korrekt, jó ivású borok készülhetnek belőle, de az igazán pompázatos borokat még nem találtam meg a Kadarka személyében. Ettől függetlenül nem adom fel, és bízom benne, hogy a borászok is velem tartanak.
Hogy ki használta először a „Bikavér” szót borra vonatkoztatva, Szekszárd vagy éppen Eger, nem tudom. Hallottam én már mindent, oda vissza ez folyt a purparlé, de nem is az a lényeg, hogy az egri ostrom alatt mondták-e a vörösborra, vagy éppen Garay János a Háry Jánosban emelte ki a vörösbor színét és hasonlította a Bikavérhez. Hanem az, hogy Szekszárdon kötelező módon kell Kadarkát tenni a Bikavér házasításba, enélkül nincs Bikavér. És ez így van jól.
 
A helyiek tudják a legjobban, hova kell menni borért
Én sajnos az utóbbi időben nem sok magyar bort kóstoltam, mivel zöme elfogy az országon belül (legalább is remélem), így a Kadarka vagy éppen a szekszárdi borok jelene is valamennyire hiányos volt előttem. De szerencsére az ilyen borfesztiválok alkalma alatt több lelkes borfogyasztóval is lehet találkozni, akik útba tudják igazítani az érdeklődőt.
Álljon itt néhány megkóstolt bor kóstolási jegyzete, különleges tekintettel a Kadarkára és a Kékfrankosra:
Sárosdi Borászat Kékfrankos 2006
Nekik pont nincsen Kadarkájuk, de nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a Kékfrankosra. Rubin szín, közepesen kifejezett, tiszta illatok, egy kevés cseresznye, menta, szeder az orrban. Száraz, szép savak a fűszerpaprika mellett található a pirósbogyós gyümölcsökből is, közepesnél hosszabb lecsengés. Szép Kékfrankos.
Prantner Borászat Kadarka 2007
Közepes színintenzitás, egy kevés marcipán és fűszeres, borsos jegyek az orrban. Közepesnél nem több test, de korrekt savak, málna és cseresznye, jó egyensúly. Könnyű, fiatalos, de szép Kadarka.
Prantner Borászat Kékfrankos 2003
Jó szín, tetszetős illatok, közepesen kifejezett az orrban. Cseresznye, málna, szeder egy kevés hűvös menta, jól mozognak az összetevők. Szép savak a szájban, érett szeder, málna. Közepes lecsengés, jó egyensúly. Szép Kékfrankos.
Prantner Borászat Kékfrankos 2006 „válogatás" top 25 bor
Itt  jelen van egy kevés kis tölgyfa is a bor életében (barrique). Közepesen intenzív rubin szín. Egészen kifejezett az orrban, piros gyümölcsök egy lehetnyi vaníliával és mandulával. De megtalálható itt a fűszerek és a paprika rétege is. Szép savak, közepesen alacsony tanninok, piros gyümölcsök (cseresznye, málna) a szájban, egy lehetnyi tabakkal a végén. Jó egyensúly és lecsengés, szépen elkészített bor.
Borműhely Rokka Kadarka 2007
Közepes szín, meggy, cseresznye az orrban, tiszta illatok kellemes jelleggel, fuvallat fűszer és herbális karakter. Hűvös az orrban.
Kedves és nyitott piros gyümölcsök a szájban, közepes savak és alacsony tannin, egyszerű, de korrekt gyümölcsök, szép lecsengés, korrekt.
Rokka de facto Kékfrankos válogatás 2006
Mély rubinvörös szín, málna, szeder, cseresznye, szivar doboz szép illatok, de mégis van súly mögötte. Fiatalos, de lendületes savak, szép idege van a bornak, eper és cseresznye újra feltűnik szép lendülettel a szájban, az illatok is tovább nyílnak, komplex bor megfelelő komolysággal, bársonyos de erőteljes is egyben, szép lecsengés.
Vida Pincészet Kadarka 2006
Közepes szín, némi vegetális illat egy kevés zöldes beüttéssel, de még a herbális kategóriában. Szép savak, vegetális, fűszeres kombináció a szájban, de érett, közepes tannin bázis és finis.
A 2. oldalon a Vesztergombi, Remete borok és egy nagy formátumú merlot Vidától!
Vesztergombi Pincészet Kadarka 2007
Közepes szín, lágy fűszerek az orrban. Jó savak, egy kicsit szárítanak a tanninok, még akkor is ha kevés van belőlük. Könnyed és egyszerű lecsengés.
Vesztergombi Bikavér 2005
Közepes szín, tiszta az orrban közepes kifejezett cseresznye, meggy, rózsaszirommal és mentával. Szép savak, robusztus bor, jó tanninbázissal, van itt földi szeder, fekete bogyós gyümölcs és málna egy kis tejkaremellel. Elég hosszú és közepesnél mindenképpen több testtel is rendelkezik, sötét, tömör lecsengés.
Remete Bor Kadarka 2006
Közepes szín, érett piros gyümölcsök egy fűszeres, borsos, paprikás jelleggel ami nagyon jól áll neki. Visszafogott elegancia az orrban amihez egy lekváros réteg is adódik. Nagyon szép savak és húsosan szaftos (umami), ez keveredik a fűszereséggel és marcipános, gyümölcs sütis jelleggel, közepes csersav és nagyon szép lecsengés. Komplex Kadarka amely korrekt egyensúllyal és szép hosszúsággal rendelkezik. Nagyon szép, valóban komoly Kadarka.
Vida Pincészet La Vida Merlot 2003
Ehhez a pincészethez az est végén visszalátogatunk, mert kacsingatott ránk ez a Merlot, és mások is javasolták, hogy kóstoljuk meg. Előre bocsátom az árát, ami 10.000 Ft felett van (palackja), tehát elvárom tőle, hogy nagyon jó legyen.
Mély rubin szín, tiszta és mély rétegek az orrban, érett málna, eper, feketeribizli, fűszerkeverékek, fa, tabak, menta. Nagyon mély és komplex. Telt és izmos, de mégis behízelgő és nagyon jó egyensúlyban van minden téren, nagyszerű savak, a tanninok érettek, komoly mélység és komplexitás a szájban, és nagyon hosszú, lecsiszolt, kellemes lecsengés. Nagyszerű.
Ezt a Merlot-t csak azért emeltem ki, mert nagyon komoly és nemzetközi viszonylatban is megállná a helyét. Komplex és komoly (igaz az ára is).
A borbírálat szerepe – és mi a helyzet a Kékfrankossal?
Szerintem nem hallottam ilyen rövid idő alatt sehol ilyen gyakran, hogy mennyire fontosak a borversenyek és a díjak. Nem egy termelő akadt, aki a beszélgetésünk alatt többször emelte ki a borversenyeket, minthogy a mustfok értékéről beszéljen. Ez pedig nagy szó, mert Magyarországon a mustfok a borászok életében mindig meghatározó - legalább annyira, mint a muslinca életében a must -, első számú beszédtéma. Ne értsenek félre, fontosnak tartom én is a szüretelt mustfokot, de azt összefüggésben kell nézni még sok minden mással is. És a borversenyeket is fontosnak tartom – hiszen magam is bíráló tagja vagyok az International Wine Challengnek –, de ha az érem nem segít abban, hogy a borász eladja a borát, akkor nem sokat ér a fényes plecsni.
A Kékfrankos a leggyakrabban telepített kékszőlő nemcsak Magyarországon, de Szekszárdon is. Találkozatam is szép számban korrekt és szép Kékfrankosokkal, de nem vagyok benne biztos, hogy Szekszárdot Magyarország fellegvárának nevezném – legalábbis még nem – Kékfrankos fajtában. Szekszárdnak szerintem a Bikavér és a Kadarka hírnevén kell dolgoznia, hogy utóbbihoz a Kékfrankos fontos alapot biztosít: abban biztos vagyok, és a kettő akár együtt is fejlődhet.
Winelovers borok az olvasás mellé