Cabernet sauvignon - Hazait vagy újvilágit?

Hradszki Róbert szövegésfotó
2011. április 23., 08:29


Ha cabernet sauvignon, akkor feketeribizli (cassis) és tanninok. Míg a cassistól nincs mit tartani, azért a sok csersavtól jópáran "rettegünk". Némileg alaptalanul. Ha sok is van belőle, akkor sem feltétlenül kellemetlen. Lehet integrált, érett, bársonyos, akár selymes. Vajon hol találunk ilyet? Idehaza vagy az újvilágban? Miben ragadható meg végsősoron az újvilági és a magyar cabernet-k közti különbség?
Cabernet sauvignon - Hazait vagy újvilágit?
 
Újvilági cabernet-k: mindenből sok. Koncentrált borok.
Cabernet Sauvignon 2004, Serdonis, Kalifornia, Howell Montain
Mély rubin szín, de gránát árnyalatokkal. Rumosdió és egzotikus gyümölcsök: banán, ananász jellemzi az illatát. Nagy testű bor, magas szinten megvalósuló egyensúly jellemzi: mindene sok és nagy (alkohol, savak, tanninok), de egyensúlyban van.
Cabernet Sauvignon 2000, Allora Tresca, Kalifornia, Napa Valley
Meleg rubin szín, hiszen már elindult a gránát felé. Úgy is mondhatjuk: narancsvörös árnyalatok jelentek meg benne. Intenzív illat (rumosdió, marcipán:  szamba szelet) mely a meleg termőhelyet mutatja. Már-már émelyítő, direkt illat. Ízben is folytatja ezt a behízelgő stílust. Gyümölcsbomba sok alkohollal. A fanyar cigánymeggy a domináns ízjegy. Az amerikai borok határozott fahasználata is érződik, de nem bántón. Harsánysága ellenére kissé rövid.
 
Cabernet Sauvignon 2003, Nicolas Call, Washington, Camille
Rubin színű bor, a gránát melegebb árnyalataival. Határozott illat, elsősorban animális, mely azonban viszonylag gyorsan illan, s kiderül, mögötte milyen összetett: pörkölt jegyeket (hordó), cassist, földes és ásványos jegyeket is mutat, majd ibolyát. Tüzes bor jó savakkal, tanninjai igen gazdagon, de éretten jelentkeznek. Kiváló, nem mindennapi tétel.
Cabernet Sauvignon 2003, Dyer, Kalifornia, Napa Valley
Mély rubin szín. Alkoholgazdag rumosdió, tölgyfa, mineralitás és botritiszesség illatban. Elegáns, összetett, érett illat, mely lassan furcsamód hűvösebbé válik és egyszerűsödik. Szájban nem hozza ezt az összetettséget, határozott, kissé éretlen tanninok jellemzik.
Cabernet Sauvignon 2002, Chateau St. Michelle, Washington, Columbia Valley
Mély rubin szín, zárkózott illat, némi gyümölcsösség: meggy. Nagy testű bor, „sok mindene van”, ám mindenekelőtt szárító tanninjai, ami nehezen fogyaszthatóvá teszi.
---
Egy korrekt magyar-amerikai(USA) cabernet sort végigkóstolva nekem az „jött le” hogy a cabernet a neki jobban megfelelő, melegebb újvilági klímán tanningazdagabb borokat eredményez. Persze ezeknek a többnyire testes, cserzőanyagokban igen gazdag boroknak a tanninstruktúrája általában olyan szép, hogy még „tanninrettegők” is fogyaszthatják!
A gazdagabb és letisztultabb tanninokban azonban nem merül ki a hazai és USA-beli minták különbsége: az újvilági cabernet-k emellett harsányabb illatokkal is bírnak, úgy tűnik gyakorta érett, a rumosdiós jegyekkel. Ez szintén a klíma eredménye: a meleg, olykor forró klíma kedvezőbb a fajtának. Az újvilági cabernet-k ízképében pedig jelen van egy olyan vonulat, amely az európainál erőteljesebb amerikai hordóhasználat eredménye. A fahasználat az ízképben a tölgyben, a cédrusban, a pörkölt jegyekben (erőteljesen égetett barrik hordók) érhető tetten.
Összességében általában csersavval, de jó tanninstruktórával rendelkező, de savakban sem szegény, igen alkoholgazdag, nagy testű, főleg illatban harsány, igen érett borok ezek, melyek többnyire még szép egyensúlyban is vannak.
És milyen a hazai cabernet?
- 2. oldal
A magyar cabernet-k – Inkább egy fiatal, jól sikerült cabernet, mint egy nagy öreg?
Cabernet Sauvignon 2007, IKON, Balatonboglár
Mély rubin szín. Fiatal, ám ennek ellenére figyelemre méltó cabernet. Illatában friss, pirosbogyós gyümölcsökre emlékeztet. Szép savai mellett inkább tanninjai hangsúlyosak, az ízkép gyümölcsös, elsősorban a meggy „jön”, akár illatban. Könnyű, nem nagy testű bor, jól iható, kedves. Kissé persze rövid, de így is rendkívül jó ár-érték arányú!
Cabernet Sauvignon reserve 2006, Takler Pincészet, Szekszárd
Fáradt mély rubin szín. Illata animális-vegetális: határozottan emlékeztet a dobozos májkrémre, az olajos popcorn-ra és az ázott szénára. Szép testes, alkoholgazdag bor, de igazán a tanninjai dominálnak. Ezek struktúrája viszont nem elég sima ahhoz, hogy igazán jó bor legyen. Maximum egyedi élmény.
 Cabernet Sauvignon 2003, Vesztergombi Ferenc, Szekszárd
Erősen gránátba hajló rubin szín. Illatában zárkózott, de egyértelműen a tercier, érlelési jegyek jellemzik. Vegetális aromavilágot hoz mind ízben, mind illatban. Hangsúlyos savai mellett tanninjai szépen belesimulnak az ízképbe, talán túlságosan is. Könnyű test, és ami általában ezzel jár: rövid lecsengés. Ennek ellenére szép, jól iható bor!
Cabernet Sauvignon 2006, Luka Pincészet, Sopron
Mély rubin szín gránát széllel, vagyis színében már érett jegyeket mutat. Diszkrét, ám összetett illatában is már a feketebogyós gyümölcsök aromatikája a meghatározó. Savai, tanninjai nem lógnak ki az ízképből, ám kellő intenzitással jelentkeznek. Sőt, cserzőanyagainak minősége kifejezetten szép: gördülékeny, bársonyos. Az alkoholérzet is jelentős, de nem bántó. Nem a nagy test jellemzi, inkább a finesse. Bár lenne hosszabb lecsengésben.
Cabernet Sauvignon 1997, Gere Attila, Villány
Gánát szín, már vizes halvány széllel: színanyaga erősen lebomlóban. Üledékes - ez tíz év felett persze bornál természetes. Illata diszkrét, természetesen már nem a gyümölcsök jellemzik - inkább egyfajta fanyarság. Leginkább savai határozzák meg a bort, ez az ami még megvan, meg némi dohányos karakter. Mintha savai és tanninjai külön állnának, már megbomlott belső egysége - túl van a csúcson.
 Cabernet Sauvignon selection 1999, Vylian, Villány
Mély rubin, gránát melegséggel, átláthatatlanul sötét szín. Üledékes, dekantálásra szorul. Érett illatából a rumosmeggyre asszociálok, sőt marcipánra. Édes fűszerek is kiérződnek belőle, talán a szerecsendió a legjellemzőbb. De mintha valami nyersesség is lenne az illatban: zöld dióra emlékeztet?  Talán ez már a szájban tomboló rengeteg szárító tannint előlegzi, mely sajnos alapvetően meghatározza a karaktert. Ha voltak is, gyümölcsök már nincsenek benne.  
Cabernet Sauvignon selection 2003, Vylian, Villány
Gránátba hajló rubin szín a pohárban. Illatában diszkréten jön a fajta jellegzetes jegye, a feketeribizli (lat. Cassis). De a rumosmeggy is „beugrik”. De nem csak gyümölcsös, fűszeres is egyben. Ízképében a savai dominálnak, de alkoholérzete is magas. Tanninjai jelenleg leginkább a száj első részében jelentkeznek. Szép bor, de még szebb lehet!
---
Nálunk a cabernet nem ezt az érett formáját hozza. A gyorsan piacra kerülő válfajai jó esetben a könnyebb, nem nagy testű, nem feltétlenül tanninhangsúlyos borok. Viszont elegáns gyümölcsösséggel hívhatják fel magukra a figyelmet. 
Sajnos nálunk gyakrabban jelentkeznek a tanninok éretlenül, amiért az évjárat lehet felelős - egyszerűen nem tud mindig beérni a fajta. (Az újvilági klímán, ugye, nemigen vannak évjáratkülönbségek.) Ha mégis beérik a szőlő, akkor is fennáll a veszély, hogy egy kevésbé lekerekedett tanninstruktúrával találkozunk, ami leginkább a korai paicra kerülés következménye lehet. A hazai bortermelők ugyanis nemigen tehetik meg, hogy évekig álljon a pénzük "a hordóban".
Az, hogy a cabernet fiatalon is lehet jó bor, mikor is egy nem nagy testű bor rejlik a címke mögött, jól példázza az IKON vagy Luka Enikő bora. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy tíz évet kell várni rá, mire beérik…sőt! A két 2000 előtti villányi tétel egyáltalán nem volt nyerő! Valószínűleg az a hazai klímán nehezen "felépülő" test hiányzott belőlük, melynek eredményeként akár tíz-tizenöt évig is elállhat, sőt szebb lehet a bor.
4-5 éves borok esetén azonban már némileg nagyobb test igényeltetik, ahhoz, hogy szép legyen, szép maradjon. Ezt már nehezebb megoldani haza földön, mely alapvetően fehérboros klíma. Olyannyira, hogy a hazai klíma még legmelegebb borvidékünkön, Villányban is legfeljebb a szülőnek, a Cabernet Franc-nak ideális.
Winelovers borok az olvasás mellé