Eger csillaga: Nagy-Eged

Hradszki Róbert szövegésfotó
2009. július 25., 21:06


Nagy-Egedet sokan hazánk egyetlen Grand Cru területének tartják. Szinte kizárólag kékszőlővel van beültetve és lényegében két nagy termelő osztozik rajta: a Gróf Buttler Pincészet (Bukolyi László) és Kovács Nimród. Kisebb területet birtokol a Szent Andrea (Lőrincz György), a Gál Tibor Pincészet, Pók Tamás és Tóth István is.
Eger csillaga: Nagy-Eged
 
Tóth István – Kékfrankos 2003
Rubin, vizes széllel. Diszkrét illat pirosbogyós gyümölcsökkel, mentával. Száraz, könnyed test, jó összhang savak-tannin-alkohol hármas között. Szájban is a gyümölcs (cigánymegy) dominál, szép igen élvezhető kesernyével. Szép bor.
Gróf Buttler Bikavér 2006
Mély rubin szín, hűvös, kissé fűszeres illat (bors), némi animalitással. Száraz, tannin dominancia, de szép bársonyos. Testes, érett, alkoholgazdag, gyümölcsös bor. Pirosbogyós gyümölcsök, már-már lekvárosan, kevés csokoládé. Nagyon rendben van.
 
Gróf Buttler Merlot 2005
Mély rubin szín, hűvös illat (eukaliptusz), fűszeresség. Száraz, tanninhangsúlyos bor, kissé szárít. Feketeribizli és meggy, kis csoki, földes jegyek, tölgy. Soha rosszabbat!
Gróf Buttler Syrah 2006
Rubin szín gránát árnyalatokkal. Érett, lekváros, pirosbogyós gyümölcsök illata némi fűszerességgel (bors). Összetett. Érdekes asszociáció még: paradicsompüré (sűrített paradicsom.) Már illatában érződik, hogy sok benne az alkohol. Szinte újvilági illat… – Szájba véve száraz, valóban jelentős az alkoholérzet, és szép kerek tanninok – mégis a savak a dominánsak (a paradicsompüréből sejthető volt). Pirosbogyós gyümölcsök a szájban is (cseresznye, meggy). Érdekes bor, sokaknak nagyon tetszett.
Gróf Buttler Kadarka 2006
Halvány rubin szín, de már gránátba hajlik. Visszafogott illatában pirosbogyós gyümölcs és menta. Szájban száraz, alkoholhangsúlyos, jó savakkal, a fajtából adódóan kevés tanninnal. Érett gyümölcsíz (málna) könnyed test. Nem rossz bor, talán volt szebb is.
Gróf Buttler Syrah 2005 (Nagy-Eged: 3-400 m)
Rubin, gránát árnyalattal. Diszkrét hűvös, fűszeres illat (bors). Szájban száraz, az alkohol dominál, de savai, tanninjai is jelentősek. Az összhangjuk hiányzik. Szép test, pirosbogyós gyümölcsök, szilva.
Gróf Buttler Syrah 2005 (Nagy-Eged: 4-500 m)
Mély rubin szín gránátba hajlik. Érett illatában gyümölcsösség és fűszeresség is van. Száraz. Tanninhangsúlyos, szép savakkal. Alkoholban sem szegény. Szájban érett pirosbogyós gyümölcsök, szilva. Cizellált bor, noha nem a legjobb évjárat.
Gróf Buttler Syrah 2005 (Szarkás, 2-300 m)
Színe rubin mahagóni árnyalattal. Érett illat földes jegyekkel, kis animalitásal, később pörkölt aromák, kávé jön előtérbe. Még később hűvösebb fűszeresebb illat jön. Száraz. Sajnos szájban csalódás. Tanninjai húzósak, bántóak, zöldek.
Gróf Buttler Sárgamuskotály 2006 félszáraz
Ilyen is van a Nagy-Egeden! Halvány citromsárga szín. Intenzív illat: bodza, talán csalán is. Szájban inkább off-dry, mint valódi édességérzet. Semmi geilség, sokkal inkább grapefruit! Alkoholhangsúlyos bor. Fehérbor, de kevés cserzőanyag is érezhető benne (fahordóból). Szép hosszú, lecsengésében barátságos kesernyével. Nagy jótétemény a vörösborok tengerében…
HORDÓMINTÁK
A Kovács Nimród Winery 2008-as kékfrankosa
Mély bíbor szín, szinte pink. Különleges szín, színanyagai a pohár falát is alaposan megfestik. Illatában szamóca és málna és megjelenik az ásványosság is. Száraz. Tanninjai dominálnak, ám már most igazán kedvesek, bársonyosak! Szájban igazán tömény gyümölcsíz. Ribizli, feketeribizli, málna. Színben-szagban-szájban: akárha szörp lenne! Igen szép teste lesz! Nagyon kíváncsi vagyok rá mi lesz belőle, mert nagyon sokat sejtet, szívesen beülnék egy időgépbe…
A Kovács Nimród Winery 2008-as syrah-ja
Halvány rubin szín, vizes széllel, látszik rajta, hogy ő is fiatalka. Diszkrét, friss illat: egy kevés pirosbogyós gyümölccsel, ásványossággal, borsossággal. Száraz, szájban sem a gyümölcsösség jellemzi, igazán minerális jellegű. Savai és tanninjai jó egyensúlyban vannak, tanninjai már most finomak, semmi bántó nincs bennük. Hosszú bor, fiatalsága ellenére elegáns, cizellált, összetett.
Pók Tamás 2008-as kékfrankosa
Bíbor, pinkes árnyalatokkal. Friss pirosbogyós gyümölcsök (főleg ribizli, mellette meggy, málna, szamóca) illata mellett mentás hűvösség is van benne. Száraz, savai dominálnak, túlzottan is, és savszerkezete még nem túl cizellált. Szájban is a ribizli dominál. Ha savai finomodnak, ennél sokkal jobb lesz. Van még ideje…
Winelovers borok az olvasás mellé