Mit tud egy somlói kistermelő - avagy a barátságos juhfark

Hradszki Róbert szövegésfotó
2009. október 25., 11:14


A Szabóvári pincészet egy kis családi birtok Somlóról. Reider László mindössze 1,6 hektáron gazdálkodik. Az egyik legkitűnőbb adottságokkal rendelkező Apátsági dűlőben, és a másik, dobai oldalon lévő Szent Márton dűlőben vannak területei. Fajtaborokat készít, melyek 5 és 10 hektós tölgyben jobbára 3 évig érnek mielőtt palackozásra kerülnek. László úgymond hobbiborász, ám a stand up-ban is jó!
Mit tud egy somlói kistermelő - avagy a barátságos juhfark
 
Ámbár ezt a hobbiborászságot úgy sejtem erősen sérelmezné, hiszen többet kínlódik a szőlejével annál, hogy ez hobbinak  lenne nevezhető. Ám a fogalom annyit mindenképp kifejez, hogy egy ekkorka birtokból megélni nemigen lehet, ám dolog az van elég vele. A devecseri optikus kínlódik is vele eleget - ahogy one man show-ján, azaz kóstolóján elmondta -, ám ezt mégis jókedvvel teszi! Közben nevet magán meg a világon - ezért olyan hiteles a stand up-ja...
Hárslevelű 2006 (hordóminta)
Citromsárga szín, már illatában minerális, gyümölcsös, elsősorban citrusos. Száraz, szép savak, struktúrájában ez a domináns. Ám egyben tüzes bor is, mint általában a somlói. A minerális világ folytatódik ízében is. Hosszú lecsengés, amit egy kis kesernye is díszít.
Hárslevelű 2004
 
Citromsárga szín, zöld reflexekkel. Igazán minerális illat, mintha fémet szagolnék! Száraz és mindenekelőtt határozott savairól szól, melyek hosszan megülnek a szájban. Fogtisztító savak. Az alkoholérzet is átlag feletti. Szájban folytatódik az ásványosság, szép telt bor, gyümölcsös ízekkel, elsősorban őszibarackkal.
Furmint 2005
Zöldessárga szín, visszafogott illat, elsősorban ásványos jegyek fedezhetők fel benne. Száraz bor, savhangsúlyos és tüzes. Nem sok extrát mutat, de 2005 gyenge év volt - bár László szerint Somlón jobb mint 2002 és 2004.
Juhfark 2006
Halvány szalmasárga bor zöldes reflexekkel. Szép összetett illat fehérhúsú gyümölcsökkel illatában: sárgadinnyével, őszibarackkal - persze az elmaradhatatlan mineralitás itt is ott van a háttérben. Száraz bor. Jó, nem túlzó savak - ami egy juhfarknál már önmagában dícséret. Szép test, teltnek mondható. Ez egy barátságos juhfark! Ritka az ilyen, meg kell becsülni.
Olaszrizling 2004
Halvány zöldessárga szín, minerális illat, egyértelműen tűzkő! Száraz és a savakról szól, nem meglepően, de egyben tüzes bor is, alkoholja kilóg kissé az összképből. Telt, gyümölcsös ízvilág.
Furmint 2003
Világos zöldessárga bor. Szép illat, mely egyszerre minerális és gyümölcsös, édesség (vattacukor) is fellelhető benne, sőt talán még a német rajnaikra jellemző petrolosság is. Off dry, kis kesernyéje nem tudom eldönteni, tetszik-e vagy sem - néha kalmopirinre emlékeztet. Bár László elmondása szerint 2003 igen tüzes évjárat volt Somlón, kevés esővel, a szesz ennél a bornál egyáltalán nem lóg ki, csak kerekít. Savai pedig - talán épp az évjárat, talán kora követlkeztében - szépen belesimulnak az összképbe. Utóízében fémes jelleg, mineralitás uralkodik. Igazán különleges bor!
Winelovers borok az olvasás mellé