Egy francia Tokajból

Hradszki Róbert szövegésfotó
2010. november 15., 19:05


Ha borról van szó, a franciák mindig résen vannak. Hiába, mégiscsak a legnagyobb borkultúrával bíró nemzet a világon. A rendszerváltás után Tokajban bizonyára szintén nem véletlenül jelentek meg a gallok, ezzel az aprócska ténnyel bizonyítva látjuk, hogy Tokaj valóban világszínvonalú terroir.
A tokaji franciával, Samuel Tinonnal és boraival a Winebarban ismerkedtünk meg.
Egy francia Tokajból
 
A rendkívül közvetlen és barátságos Samuel Tinon 1969-ban Bordeaux-ban született és családja Sainte-Croix du Mont-i birtokán nőtt fel. 1989-ben szerezte diplomáját borászatból és szőlészetből, ezt követően pedig mint utazó borász járta a világot. Utazásai során megfordult Texas, Chilében és Itáliában. A rendszerváltás után, a birtokok reprivatizálásának idején 1991-ben a francia borászok közül elsőként telepedett le Tokajban. Dolgozott a Royal Tokajnál és Oremusnál. Időközben nagyon jól megtanult magyarul, ma már ízig-vérig tokaji borásznak, tiszteletbeli magyarnak mondható. Saját birtokát 10 éve indította el. Borait Magyarországon csak kevesen ismerik, ám ez szükségszerű, hiszen évi 10-15 ezer palackját majdnem teljes egészében külföldön, természetesen elsősorban hazájában értékesíti. Elég jó áron - ugyanis a legkiválóbb párizsi éttermekben (Hôtel Georges V, Four Seasons Hotel, Hôtel Prince de Galles, Guy Savoy)is megtaláljuk borait.
 
Samuel Tinon Furmint 2007
Kevés száraz borainak egyike. Ebből az alapanyagból készült száraz szamorodnija, vagyis ez a bor nem végcél, inkább egy nagy terv fontos állomása. Válogatott, sokszor botritiszes szemekből nyerték.
Aranysárga színe,  érett, telt gyömölcsös-ásványos illata szép érett, testes száraz bort, nagy bort sejtet. Ehhez képest szájban kissé csalódás. Valóban szép test, krémes textúra, szép savak, ám extra magas alkohollal. Ez nem véletlen, hiszen mire a szamorodni elkészül belőle, ez jelentősen csökkenni fog. Nálam 78 pontot ér.
Samuel Tinon Száraz Szamorodni 2003
Hogy az előző furmintból elkészüljön a szamorodni, arra még várni kell, ugyanis Tinon
egyedülálló módon
6 évig érleli hordóban,
mire a szamorodnija elkészül.
Ilyen technológiával a világon csak a franica Jura vidékén készítenek bort. Úgy mondja, az alkohol úgy 2 év alatt csökken le, ekkor alakul ki a boron az élesztőhártya, ami alatt a szamorodni készül.
Szintén aranysárga szín, virágporos illatvilág (propolisz). Közepesnél kissé magasabb alkoholérzettel, közepes testtel. Szép gazdag lecsengés. A maga nemében jobb mint az előző tétel, de - noha a kevés szamorodni rajongó közé tartozom - "csak" 80 pontra taksálom. Vagyis jó ez a bor, a csak legfeljebb az ára miatt került oda. 11 ezer forint, ha Magyarországon szeretnénk beszerezni. A borász szerint fehér húsokhoz, tapasokhoz kitűnő.
Samuel 98%-ban édes borokat, ráadásul hagyományos tokaji borokat: szamorodnit és aszút készít. Azt hiszem ez azért van, mert Tinonnak megvannak a vevői a desszertborra. Tokajban ma azonban ezzel ellentétes tendencia működik. A szamorodnit legfeljebb a hagyományok miatt készítik, hiszen nagyobb tételben eladni szinte lehetetlen. Az aszúk mellett egyre inkább megjelennek a nálik olcsóbb, édes cuvée-k, és száraz borokkal is egyre többen igyekeznek piacra kerülni. A tokaji borászok álma, hogy Tokaj ne csak az aszúról legyen világhíres. Mert legenda ide vagy oda a desszertborokat kutya nehéz eladni az egész világon.
Samuel Tinon Édes Szamorodni 2004
110 g/l cukortartalommal ez már majdnem egy ötputtonyos aszú cukortartalmának felel meg. Mély arany szín, gazdag, komplex, a nagy tokaji aszúkra emlékeztető illat. Szájban telt, testes struktúra, szerencsére csak közepes alkoholérzet. Noha ma már megjelentek a kevésbé oxidált szamorodnik is, ezt a bort természetesen oxidált ízvilág jellemez - egy 6 évig érlelt bor nehezen lehetne másmilyen. Abszolút pozitív, hogy a hosszú érlelés alatt természetesen részben lebomló alkoholból acetonosság csak alig alakult ki. Tipikus szamorodni, talán a régi nagy szamorodnik örököse, amit egy francia készített.
No, ez már egy jobb ár-érték arányú bor, hiszen az ára nem az egekben, "csak" 7000 Ft körül van - viszont nekem méginkább tetszik mint a 2003-as száraz. Legyen 82 pont. Ha kevésbé lenne lapos, vibrálóbb lenne, még jobban tetszene. De hát nem lehet mindent egyszerre. Egy ilyen érlelés után valószínűleg ez egy másik stílus.
Egy francia Tokajból
Samuel Tinon Tokaji Aszú 5 puttonyos 2004
Nos, a bor 2001-es elődje elég nagy karriert futott be, hiszen beválasztották a Geo magazin TOP 40 bora közé, mintegy 6000 jó bor közül szelektálva.
160 g/l-es cukortartalmával a kategória maximumán áll. Gazdag, telt illatvilág mézes-virágporos karakterrel. Izgalmas, komplex illat! Közepes test és alkoholérzet, fehérboroknál szokatlan jelentős tannintartalom, szép aromatika, és ami a régi aszúkra nem volt jellemző: könnyedség! És hát, kiegyensúlyozott, harmonikus bor, ezek - talán nem csak nálam - a legjobb borok ismérvei. Vagyis semmi sem lóg ki, és semmi sem hiányzik... Olyan 86 pontot ér nekem, 12-13 ezer forintot - amennyi az ára -, azonban még akkor sem, ha elhiszem a borásznak, hogy ez egy meditációs bor.
Mielőtt Samuel egy külföldi párhoz fordulna, hogy bemutassa nekik borait, bizonytalanul megkérdem, honnan ez az elég jelentős tannintartalom ebben a borban? Tört magyarságával még elmondja azt az érdekességet, hogy az aszúszemek magjaiból a 3-5 hét áztatás során érett tanninok oldódnak ki az alapborba, ami ezt valóban határozottan érzékelhetővé teszi.
Winelovers borok az olvasás mellé