Somló Budapestre érkezett – Borkúra a Borgyógyászatban

Knap Gábor
2010. november 19., 10:15


Homloka alatt a bazalthegynek, / izzanak a szőlők, édesednek – írta Nagy László. Az ott édesedő szőlőkből készült kiváló borokat természetesen a helyszínen szeretjük a legjobban megkóstolni. Ám az ember nincs mindig abban a helyzetben, hogy egy átlagos hétfő este Somlóra utazzon. Ezért örültünk nagyon meg a Fuchsli Borgyógyászatban tartott Borkúra második állomásának, amelyen a Somlói Borvidékkel ismerkedhettek meg a látogatók.
Somló Budapestre érkezett – Borkúra a Borgyógyászatban
 
A Borgyógyászat háromszintes vendéglátóhely, amely hangulatos, laza stílusával leginkább az igényes, fiatalabb korosztályt célozza meg. A vendéglátók Heimann borokkal, és egyszerű, magyaros ételekkel kínálják a vendégeket, de egy baráti fröccsözésre is alkalmas lehet a Borgyógyászat.
A somlói borok kóstolóját Tóth Ignác, a Budapesti Bortársaság gasztronómiai képviselője tartotta, aki először a Kreinbacher Pince Szt. Ilona borcsaládjának traminijával kínálta a 10-15 érdeklődőt. A borról tudni kell, hogy csak néhány hónapot töltött fahordóban, azonban az akácfából készült hordó volt. Nem a traminiktól megszokott illatintenzitással találkoztunk, a fajtajelleget simán felülírja a Somló ásványossága. Összességében egyszerű bor – már hogyha nem lehet a somlóiakban mindig találni valamit, ami különlegessé teszi őket.
A somlói kóstoló gerincét a Györgykovács borok adták. A mini pincészet olaszrizlingjében benne vannak a klasszikus somlói jegyek, holott a borász egy ízben nőiesnek titulálta (nyilván az évjárat miatt – 2008 különösen forró év volt a Somlón is). Az ásványos, mandulás, olajos, ital hamar elnyerte a tetszését a résztvevőknek, akik a kezdeti megilletődöttség enyhülése után már valódi „borkóstolói hangulatban” várták a következő tételt.
Somló Budapestre érkezett – Borkúra a Borgyógyászatban
 
Nem is kellett sokáig, hiszen Györgykovács Imre hárslevelűje következett. Ebből a fajtából a nagyjából csak 1,5 ha területen szőlőt termelő, a régi módszerekkel dolgozó borásznak igazán nincsen sok. A hárslevelű Somlón is igazi „csajozós bor”, roppant behízelgő, fajtajellegből adódóan édeskés – holott természetesen száraz, és szerencsére ott vannak benne a „hegy ízei” is, így a Somlóra jellemző „sósság”, sőt akár egy leheletnyi fémesség is.A jelenlévők közül sokak szerint az est fénypontjához érkeztünk, amikor – a szintén Györgykovács Pincéből származó – 2008-as furmintot ízleltük meg. A bor kitűnő bizonyíték a Somló és a furmint fontosságára, potenciáljára, lehetséges nemzetközi jövőjére. Borzasztóan tartalmas, komplex, összetett.
Takács Lajos Hollóvár elnevezésű pincészete a Somlóra nem éppen jellemző sauvignon blanc-nal ismertette meg a borkedvelőket. Ő tipikus kézműves borokat készít. Sauvignon blanc-ja is egy valódi különlegesség, hiszen felrúg mindent, amire ezen borfajta alapján számítunk. A „mindenhez, bármikor ajánlható” sauvignon blanc elrejtőzik a Solmó illata és íze mögött. A bor ahhoz képest, hogy akácfahordóban „lakott”, teljesen élénk, csak a színe árulkodik az oxidatív technológiáról.
Somló Budapestre érkezett – Borkúra a Borgyógyászatban
A kóstoló végére két juhfark maradt. Kreinbacher József 2008-as bora tölgyfahordóban kapta – az előző tételhez képet világos, egyébként – mély színét, és illatában is megjelennek a technológia sajátosságai. A száz százalékban juhfarkot tartalmazó bor nagy kincs a Somlón is, hiszen azt szoktál mondani, hogy tíz évjáratból csak három lesz kiváló, három olyan, amely önállóan megállja a helyét, a többit házasítani kénytelenek.
Tóth Ignác egy meglepetést tartogatott a program végére. Valódi különlegességnek bizonyult a választása – Fekete Béla 2007-es juhfarkja – a modern ízléshez szokott borkedvelők számára. Fekete Béla olyan bort alkotott, amilyeneket nagyapáink, és a még régebbi borkedvelők ihattak. Több száz évig ez a sötét, lekváros, savbomba volt a bor, amelyet hiába szellőztetünk, makacsul ragaszkodik a meglévő jegyeihez. Halványan ott a dió, a mandula aromája, azonban teljesen hiányzik a mai borokból megszokott gyümölcsösség.
A Borgyógyászat Borkúrjának harmadik állomása a kadarkáról szól. November 22-én többek között a Polgár, a Jekl, és a Vylyan kadarkáit mutatja be Dániel István, az In Vino Veritas Borkereskedés képviselője.
Winelovers borok az olvasás mellé