Bozóky
Az érleltebb vonalba illeszkedik a Bozóky Pince 2008-as Ezerjója is, amely mélyebb sárga színű, illatában pedig sárgabarackos-mézes jegyek dominálnak.
A Bozóky Pince töppedt, botritiszes szőlőből is készít Ezerjót, így volt ez 2006-ban is. Csillogó mélyarany szín, sokrétű illat aszalt gyümölcsökkel, fügével és mézzel. Időt kell hagyni neki és apró kortyokban élvezni. Tartalmas, hosszú lecsengésű bor.
Pannonhalma: Vissza a gyökerekhez
A bencés szerzetesek ezeréves szellemi örökségét 21. századi technológiával ötvöző Pannonhalmi Apátsági Pincészet jelenleg 50 hektáron gazdálkodik, ültetvényeik kétharmada fehér-, egyharmada pedig kékszőlő. Liptai Zsolt főborász vezetésével évente 250 ezer palack bort készítenek.
Meleg nyári napokon tökéletes választás lehet a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Olaszrizlingje 2009-ből. Halványsárga szín, fehér virágos, sós, mandulás illat, leheletnyi petrolossággal. Közepesen hosszú utóíz, kicsit magas savérzettel.
A pincészet 2009-es Prior Rajnai rizlingje (dűlő- és fürtválogatás) illata kezdetben visszafogottabb, majd folyamatosan nyílik, és sorra jönnek a pohárból az őszibarackos és virágos jegyek.
Az est egyetlen vörösbora a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2009-es Pinot Noir hordóválogatása volt. A bor pörkölt kávés illatában egyelőre a hordó viszi a prímet, ízében a meggy és a finom csersavak dominálnak. Szép struktúrájú bor az útja elején, idővel még szebb lesz.
A kóstoló szép pillanatképet tárt elénk a pannonhalmi és móri borvidék jelenlegi életéről. Megmutatta azt a hatalmas előrelépést, amelyet az utóbbi időben megtettek és azt is, hogy világlátott fiatalok élesztik újjá a tradíciót, hívják elő a hely szellemét, és vállalják az útkeresés fáradtságos és felemelő munkáját.
A következő oldalon újabb szemszögből vizsgáljuk a pannonhalmi, móri borokat!
Gonda György: Kicsi a bors, de erős
Gonda György: Kicsi a bors, de erős
Ezen kóstolón Pannonhalma és Mór legjavát kaptuk. Sajnos nem volt nehéz, ezeken a borvidékeken még kevés az igazán nagy név. Ám ezen az estén a legjobbakat kaptuk: Pannonhalmi Apátsági Pince, Bozóky Pince, Maurus (ifj. Kamocsay Ákos) és Miklós Csabi.
Amiért az este a szokásosnál is izgalmasabb volt, mert a műsorvezető a két móri üdvöske ifj. Kamocsay Ákos és Miklós Csabi is személyesen jelen volt. Szakmai kérdésekkel is lehetett bombázni a fiúkat.
Az Pannonhalmi Apátsági Pince három fehér és egy vörösbort küldött az estére.
A 2009-es olaszrizling a citrusos, almás világba tartozik. Szép savkészletű, üde bor a mindennapokra. Pár évig még tartja magát.
Ugyanennek az évjáratnak a Prior névre hallgató rajnai rizlingje dűlő- és fürtválogatás is egyben. Még roppant fiatal bor, egyelőre gyümölcsös, fiatal jegyekkel. Savszerkezete ennek is hosszan tartó, üde, bejárja az egész szájat. Amennyiben kivárjuk az idejét egy nagy testű, érett, igazi rajnai rizling lesz belőle.
A Hemina egy újfahordós érlelésű házasítás, amely a 2007 évben Pinot Blanc-t, Chardonnay-t, és Olaszrizlinget tartalmaz. Ez volt az estén a harmadik fehérbor. Mély illatú, édesfűszeres, körtés illat, némi tercier aromákkal. A komoly test és a bátor alkohol mellé a már megszokott savak is tartoznak. Ízében még csak a gyümölcsök találhatók. Van még ideje a bornak.
Hordómintaként megkóstoltunk egy 2009-es Pinot Noir-t is. Az este egyik megosztó bora volt. Sokan látták benne a fantáziát, mások kicsit esetlennek találták határozott tanninja és savai miatt. Várjunk vele három-négy évet.
Mór
Bozóky Pince
A fahordós érlelésű 2008-as Ezerjó boruk kicsit elütött az este többi Ezerjójától. Kicsit szikárabb, kicsit nyersebb volt és még sok volt benne a hordó vaníliája.
A 2009-es félédes Tramini sokkal izgalmasabb volt. Kicsit rózsás illat, de sokkal inkább bodza, ásványok, só, őszibarack és a töppedt szemek. Ugyanez a világ köszön vissza az ízében is.
Az este részemről legnagyobb izgalommal várt bora a 2006-os Bozóky édes Ezerjó volt, amely technikailag megfelel egy 6 puttonyos aszúnak. Eddig nem sokszor volt módom kóstolni ezerjó aszút, ezért nagyon örültem, hogy egy igazán szép tételt kaptunk. Minden meg volt benne, amit egy igazi aszútól elvárhatunk. Egy nagyon picivel több lendülettel még jobb lett volna.
Kamocsay & Miklóscsabi
A végére hagytam a vendégek borait, mert ezek voltak a legjobbak és ezekből volt a legtöbb is. Borok előtt egy pár szót az urakról. Mindketten móri származásúak és ezer szállal kötődnek a szőlőhöz. Ákos édesapja id. Kamocsay Ákos (1999. az Év Borásza) a Hilltop borászat vezetője, aki előtte a Móri Állami Gazdaság főnöke volt. Így hát fia nem esett messze a fájától, aki nem mellesleg szintén borász. Miklós Csabi tizenéves korában kezdett édesapjával együtt dolgozni a sorok között, és mai napig együtt irányítják a pince életét. Csabi szőlész, és kis kalandozás után tért vissza a hordók közé. Ákos a kísérletezőbb, bátrabb alkat, aki bátrabban használja a hordót és sokat próbálkozik a battonage technológiával. Csabi kisebb, de határozott léptekkel halad előre, mintha jobban szeretne a biztosra menni. Ákos nagy hangsúlyt fektetett a válogatott tételekre, az eleganciára. Csabi igazi élete: a bor mellett, a vendégek között lenni. Zseniálisan találja meg mindenkivel a hangot, és szenzációs házigazda. Mindkettőjük szívügye a borvidék jövője. Ezért is indították be a minden héten nyitva tartó pincék rendszerét. Erről több információt kaphatunk a móri turisztikai irodánál.
Véleményem szerint a Maurus Pincénél a Rajnai Rizling és a Chardonnay van a legjobb helyen, ezzel szemben Miklós Csabi Ezerjóban a legjobb. Ennek ékes bizonyítéka volt a 2007-es Maurus Rajnai Rizling és Miklós Csabi 2009-es Moorer és Roger Mór névre hallgató tételei.
Maurus
A Rajnai Rizling hordóválogatás, és battonages technológiával készült. Már most mutatja az igazi rajnai illatot. Emellett zöld fűszeres, almás és meglepően húsos volt az illata. 18 gramm cukrot is tartalmaz, amelyet viszont teljesen lenyel a bor sava. Ám ez a cukor mégis kerekséget ad. Ízében még csak a gyümölcsök találhatók meg, és persze a seprőn tartásból fakadó krémesség, élesztősség. A bor kb. 3-4 év múlva lesz a csúcsán.
A pince nagy büszkesége a Rejtelem névre hallgató chardonnay, amelyből a 2006. évjáratút próbáltuk ki. Aranyba hajló színével, karamell, aszalt szilva, fahéj, gyömbér illatával sokunkat elvarázsolt. Ízében is már az érettség jegyei jönnek elő, ásványokkal, füstőséggel, délig gyümölcsökkel. Mindenből pont annyi van benne, amennyi kell és szép egyensúlyban.
Miklóscsabi
A Roger Mór a Kecske-hegyről származó ezerjó. Itt azért állnék meg, mert aki nem ismeri a Miklós borokat, az szokja meg, hogy az Ő boraiknak ilyen nevük van. Csabi szerint mindig szükség van egy kis jókedvre... Visszatérve a borra, zárkózott illatú, zöld fűszeres, citrusos, ásványos illatú és ízvilágú bor, amely nagy testtel, intenzív, hosszú savkészlettel rendelkező, egyensúlyban lévő bor. Már fiatalon is jól fogyasztható, de 2-3 éve még biztos van a csúcsig.
A Moorer szőlője viszont a Csóka-hegyen született, kb. 90 éves tőkéken. Illatában és ízében érett őszibarack, ananász, szőlő, édes fűszerek. Nagy test mellé, nagy savak párosulnak, és a 13% alkohollal szépen egyensúlyban vannak. Krémes, kerek, kimondottan nagy bor, hosszú potenciállal.
Amennyiben valakit nem győztem meg teljesen, javaslom, utazzon el Mórra! Érdemes sétálni a városban, a pincesoron, az Ezerjó utcában - és persze bort kóstolni. A környéken, csend és nyugalom honol, közel a természet, és gyönyörű a Vértes.