James Bond és a Pfneiszl lányok a Zarában


2011. augusztus 09., 21:43


Az egykori Hungária Fürdő épületében tartották meg a Borjour Extra sorozatának következő állomását. A helyszín ma a Continental Hotel Zarának ad otthont, és egy estére a borkedvelők is otthonosan mozoghattak benne, hiszen két csodálatos soproni borász hölgyet, a Pfneiszl lányokat invitálták meg ezúttal a szervezők.
James Bond és a Pfneiszl lányok a Zarában
 
Az egykori Hungária Fürdő épületében tartották meg a Borjour Extra sorozatának következő állomását. A helyszín ma a Continental Hotel Zarának ad otthont, és egy estére a borkedvelők is otthonosan mozoghattak benne, hiszen két csodálatos soproni borász hölgyet, a Pfneiszl lányokat invitálták meg ezúttal a szervezők.

Continental Hotel Zara: kinek mit mond ez a név, hány ember számára cseng ismerősen? Pedig ismertnek kéne lenni, hiszen ez a négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában található, és számos építészeti és más értékes díjjal jutalmazott épületről van szó: mint pl. a Podmaniczky díj, a Média Építészeti Díj, - „Év szállodafejlesztése 2010", a WORLDHOTELS 2011 Legjobb Marketing Integrációs díj, Best of Budapest díj. De ezek mellett a Tripadvisor „CERTIFICATE OF EXCELLENCE" elismerését is megkapta a májusi hónap kiemelkedő teljesítményére. Ha a Dohány utca felől az utcafrontról érkezünk, bizony azt gondolhatjuk, rossz helyen járunk, hiszen a bejárat fölött a feliraton Hungária Fürdő szerepel. De, jó helyen járunk, ugyanis az épület ezen része valóban az egykori Hungária Fürdő épülete, és ebből az utcafront és az előcsarnok maradt meg és pompázik régi fényében. Beljebb haladva a csodálatos kialakítású forgóajtón, viszont egy modern és nagy szálloda képe tárul elénk.
 
Erre az impozáns, patinás, de egyben modern helyszínre szervezte a Borjour az Extra kóstoló sorozatának következő állomását. Boros részről pedig két csodálatos soproni borász hölgyet, a Pfneiszl lányokat, invitálta meg, hogy mutassák be boraikat a szép számú és lelkes borimádó közönségnek.

A Pfneiszl Hungarian Vineyard Kft. teljes egészében családi vállalkozás, amelyet 1993-ban alapítottak a szülők: Pfneisl Franz és Elisabeth. Boraikkal 2004 óta vannak jelen a piacon, az indulás óta egyre nagyobb sikerekkel. Az igazi fordulópont a pince életében az volt, amikor a szülők 2006-ban két lányuk, Birgit és Katrin kezébe adták a birtokot és a teljes irányítást is, mind a szőlészeti, mind a borászati munkákra kiterjedően. Birgit a borász diploma után több neves külföldi pincészetnél szerzett szaktudást, rengeteg tapasztalatot, amelyeket igyekszik is hasznosítani, kamatoztatni a saját birodalmában is, hiszen a pincészetükben 2006 óta teljes egészében az ő felelőssége a borászati és a pincemunka. Katrin jelenleg egyetemi tanulmányait folytatja, de óriási szerepet vállal a marketing munkában, a helyi értékesítésben és a borbemutatókon való megjelenésben, viszont mára már a traktorozás lett az igazi „kedvence”.

Saját bevallásuk szerint is nagy kihívás volt számukra, hogy a 2006-ban rájuk bízott kincsből mit tudnak kihozni, de az évek múltával, egyre jobban látszik munkájuk nyoma és eredménye a birtokon. Szerencséjük is volt, hiszen 2006-2009 között négy kiváló évjárat követte egymást, így azonnal bizonyíthattak. A szülők azonban nem hagyták magukra őket teljesen azóta sem. A szőlőben, a szőlészeti munkában sokat segítenek nekik továbbra is. Ez a segítség el is kél, hiszen a birtok a biogazdálkodásra tért át, ami szőlészeti szempontból óriási kihívás a gazdának, főleg az átállás első éveiben. „A szőlő minden nap látni akarja a szőlészt, és akkor remek eredményt nyújt” vallják, és e szerint dolgoznak is. Kiváló dűlőkkel rendelkeznek a borvidéken. A Soproni erdő és a Fertő nádasa közt húzódó Kraftner dűlő ad otthont a 40 éves tőkéken fejlődő kékfrankosnak, továbbá a fiatal telepítésű merlot, cabernet sauvignon és shiraz tőkéknek. Az itteni palás szerkezetű talaj ásványos karaktert ad az innét származó boroknak. Az Infried dűlőből a látkép fantasztikus a környékre, itt fejlődik a fiatal merlot, amely már Birgit telepítése. A Langshilling dűlőben merlot és cabernet sauvignon, míg a Sopron és Balf közti dombságon lévő Újhegyen a kb. kéthektárnyi fehérszőlő, a zenit található.
Lássuk akkor a borokat, amiket kóstoltunk: A szállodában a modern belső udvarok egyikében gyülekezett a kóstoló csapat, és ezt az időt a 2010-es Sparkelina gyöngyözőbor fogyasztásával töltöttük. A fiatal generáció első önálló bora, de míg a korábbi évjáratokban zenitből készült fehér változata jelent meg, ez a 2010-es már shirazból készült rozé. Sikere azonban töretlen. A shiraz jó sok száraz meleget, rengeteg napfény igényel ahhoz, hogy tökéletesen beérjen. A 2010-es év nagyon nehéz volt időjárási szempontból, a shiraz is megszenvedett, így a körülmények is hozzájárultak ahhoz, hogy ebben az évben a Sparkelina shirazból készült. A csavarzáros bort jól behűtve fogyasszuk, bontás után a pohárba kerülve, friss, üde, gyümölcsös, de nem az a szuperintenzív, pohárból kiugrós fajta. Kóstolva a frissítő, üde savak, a szolid alkohol (11,5%) és a remek gyümölcsösség mellet azonban a shiraz termőhelyének köszönhető ásványos karakterek is felfedezhetők benne. Gyorsan kértünk is még belőle, hogy ezt jól éreztük-e, de megnyugtattuk magunkat, hogy igen. Emiatt nem lehet rásütni azt a bélyeget, hogy ez a hölgyek kedvence, mert ez bizony osztatlan sikert okozott mindenki körében. Bomba ötlet viszont a nagy palack 2 dl-es kistestvére, csavarzárral és a közepében egy rózsaszín szívószállal. Ennek első verziója a Soproni Volt Fesztiválra készült, hogy a bulizók végre ne az illúzióromboló műanyag pohárból igyanak, de akkora sikere lett a közönség körében, hogy azóta is keresik a fogyasztók.
Következett az első vörösbor, a merlot, cabernet sauvignon és shiraz által alkotott Tangó cuvée 2009-es évjárata. Reduktív készítés, kóracél tartályban, majd néhány hónap érlelés használt barrik hordóban. Csokis, erdei gyümölcsös illatok, némi feketeribizli dominanciával, kóstolva könnyed, gyümölcsös, a shiraznak köszönhetően fűszeres, szelíd savak, lágy tanninok. Jó ivású bor, megnyerő, vonzó, behízelgő stílusban, itatja magát, de nagyon. Sokan sóhajtottak fel az első pohár után: „ha már ez ilyen jó, akkor milyen lesz a többi”.
Nos, a „többi” első lépéseként a Távoli Világ nevű 2008-as évjáratú cuvéet kóstoltuk. Ennek a bornak szintén sztorija van. Történt ugyanis, hogy Birgit Pfneiszl szakmai tapasztalatait neves külföldi borászatokban szerezte tengeren innen és túl, és megtetszett neki több ország saját fajtája, zászlós fajtája is. Kaliforniában a zinfandel, Olaszországban a sangiovese, Argentínában a malbec, Chilében a carmenere, Ausztráliában a shiraz. Elhatározta, hogy kísérletképpen néhány tőkét mindegyik fajtából ki kéne próbálni náluk Sopronban is, így került a Kraftner dűlőbe malbec, zinfandel, carmenere és sangiovese is. Mindegyikből csak kis mennyiség, megerősítve egy kis shirazzal, és kész is a Távoli Világ cuvée. A bor tehát Birgit utazásainak, szakmai gyakorlatszerzésének palackba öntött mása, visszatükröződése. Az arányokat nem tudni, ami biztos, hogy a shirazból van benne a legtöbb. Közepes rubin szín, illatban gyümölcsök, majd kis kakaó, csokoládé, a shiraz túlsúly következtében fűszerek, főleg feketebors. Kóstolva a gyümölcsös jegyek uralják, abból is az érettebb, komplexebb, már-már lekváros gyümölcsös karakterek. Koncentrált, vastag bor, közepes tanninokkal és a közepesnél kissé markánsabb savakkal. Talán a végén kicsit fűt a 14% körüli alkohol, de nem probléma.

Kóstoló utunkat és szállodalátogatásunkat folyatattuk. Mindkét értelemben magasabb régiókba léptünk. A szállodában elindultunk az emeletek felé, és meg sem álltunk a rejtelmes 601-es lakosztályig, az elnöki részlegig. De itt nem elnökök vártak ránk, hanem maga James Bond, a 007-es ügynök, sőt abból mindjárt kettő is. Kik voltak ezek? Az egyik a Pfneiszl kettő007 Cabernet sauvignon, a másik a kettő007 kékfrankos. Nem akármilyen lakosok kerültek tehát a 601-es lakosztályba. Komolyra fordítva a szót, az előzőeknél magasabbra pozícionált két bort kaptunk poharunkba. Számomra nem voltak ismeretlenek ezek a borok, hiszen idén röpke 6 hónap alatt immár negyedik alkalommal volt szerencsém kóstolni őket. Eddig mindig a cabernet sauvignon tetszett jobban, most viszont a kékfrankos. De ne szaladjunk ennyire előre. A 2007-es cabernet sauvignon sötétebb rubin színű, illatában gyümölcsök, főleg feketeribizli, aztán a 20 hónap barrik hordós érlelésre utaló csokis, kávés, jegyek kicsi dohány, bőrösség. Kóstolva testes, nagyon masszív savakkal, a közepesnél magasabb tanninokkal, a gyümölcsök és csokis-kávés vonal alkotta ízek folyamatos birkózásával. Szép hosszú utóíz, mely újabb és újabb kóstolásra hív, pedig nem egy könnyű, hanem fajsúlyosabb versenyzőről van szó. Párja a 2007-es kékfrankos intenzívebb és gyümölcsösebb illattal kezd, főleg piros bogyós gyümölcsök, aztán kicsit forgatva, szellőztetve virágok, mégpedig a kékes-lilás árnyalatúakból. Aztán egy kis kakaós, tejcsokis vonal, a 22 hónap barrik hordós érlelés eredményeképpen. Ízben is inkább a gyümölcsök uralják, lágy tanninok, a közepesnél élénkebb savak, komplexitás és hosszú utóíz. Sokat fejlődött legutóbbi kóstolásom óta, összerendezettebb, vonzóbb lett, és még nincs a csúcson.
A poharakkal a kezünkben körbejártuk a lakosztályt, minden apró részletet megfigyeltünk, kimentünk a teraszra, be a fürdőbe, a hálóba. Aztán folytattuk utunkat felfelé a szállodában, mégpedig a tetőteraszra. Utunk a wellness és fitneszrészlegen vezetett keresztül, melynek vége egy tetőtéri melegvizes medence, melyben a szemerkélő eső ellenére is fürödtek a szálloda lakói. De nyitott ez részlege a szállodának, aki szeretné a testét kényeztetni, az tud vásárolni egyszeri belépőt és bérletet is, és máris élvezheti a csodálatos panorámát a tetőn lévő medencében úszkálva. Merthogy a panoráma csodás volt a városra tekintve, a legjobban talán a Gellért-hegy látszott. Nem csoda, hogy ez a hely az augusztus 20-i tűzijátékok egyik kedvenc megfigyelő pontja. Közben bor került ismét a poharakba, mégpedig a Vad dolog (Wild thing) névre hallgató shiraz a 2006-os évjáratból. A Kraftner dűlő legszebb tételeit válogatták bele ebbe a borba, majd 20 hónap barrik hordós érlelést kapott. Illata már-már intenzívnek is mondható, komplex, fekete bogyós gyümölcsös, fűszeres, kis fahéj, bors. Kóstolva is a komplexitás a legszembetűnőbb benne, sok-sok gyümölcs, tejcsoki, fűszerek, teste nem brutális, a közepesnél csak picit nagyobb, a tanninok sem tolakodóak, elsimultak, a savak kiválóak, a 14%-os alkohol sem lóg ki, hosszú-hosszú utóíz, egyensúly jellemzi. Kevés ilyen jó shirazt lehet Magyarországon találni.
Közben az eső egyre jobban nekieredt, így kénytelenek voltunk ismét fedett helyre húzódni, és azt est meglepetése, fő attrakciója már ott bújt elő a palackból és került a poharakba a Mesés! Ami nem más, mint egy magnum palackos 2003-as válogatott kékfrankos. A Pneiszl lányok nagyon izgultak, hiszen ez volt ennek a bornak a debütálása, a Borjour közönsége abban a megtiszteltetésben részesült, hogy ők kóstolhatták elsőként. A bor abszolút egyedi kivitelezésű, a címkéjén gyakorlatilag a Pneiszl család rövid története olvasható, és ötletes rajzokkal díszített, melyen szintén a családtagok ismerhetőek fel. A palack egy gyönyörű fadobozba van beágyazva, melyet egy aranyszínű lakattal zártak le. A név ugyanis telitalálat, hiszen a család, a borászat története is mesés, egy valósággá vált mese. Ez a bor a lányok féltett kincse, ahogy ők hívják, az „új bor babájuk”, és ahogy a magnum palackot rejtő fadobozt a kezükben fogják, valóban olyan, mintha egy gyermeket tartanának karjukon. Már nagyon várták, hogy a közönségnek is megmutathassák ezt a bort, mely 4 hordóban töltött év után még 3,5 éves palackos érlelést kapott. A poharunkba szagolva egyből felismerhető, hogy nem akármilyen nedű került bele, hanem egy kiváló évjárat abszolút csúcsbora. Színe mély rubin, öregedés jeleinek nyoma sincs, kirobbanóan gyümölcsös, buja, megrészegítő illattal támad. Ízben is a gyümölcsök uralják, sok meggy, erdei gyümölcsök, konyakmeggy, kevés fűszeresség. Testes, komplex, remek savakkal, gyönyörűen integrált, bársonyos tanninokkal, végtelen hosszú utóízzel. A kóstoló közönségnek is nagyon tetszett, hiszen meg is szavazták az est legjobb borának. Mindössze 1000 körüli palack készült belőle, ára miatt valószínűleg csak gyűjtőknek, de nekik kötelező, annyira egyedi, annyira igényes és izgalmas. Kóstolókon kihagyhatatlan, mindenkinek kötelezően ajánlott, gyönyörű példája annak, hogy miért a kékfrankosra helyezik a hangsúlyt Sopronban.

Remek kóstoló volt egy újabb elegáns helyszínen, nagyszerű és egységesen magas színvonalú borokkal a Sparkelineától a csúcs shirazig és kékfrankosig. Kiválóan sikerült az új bor, a Mesés bemutatkozása. A lányok megnyugodhattak, viszont magasra is tették ezzel saját maguk számára a mércét, mert ezután a fogyasztók ennek tartását várják tőlük. Sok ilyen jó bort szeretnénk még kóstolni tőlük!
Winelovers borok az olvasás mellé