Egri borok a felsőoktatásban

Borászportál
2011. december 22., 10:26


Az Eszterházy Károly Főiskola hagyományos borversenyén – rekordszámú nevezés mellett – az egri Sike Tamás fehérborát, valamint az Egri Korona Borház egyik vörösborát választották az intézmény legjobbjának. A tavalyi győztesek sem voltak kevésbé ismertek, hiszen akkor a Thummerer pincészet és a St. Andrea pincészet állhatott fel a dobogóra.
Egri borok a felsőoktatásban
 
Sike Tamás 2009-as évjáratú Egerszóláti Olaszrizlingje nyerte el az Eszterházy Károly Főiskola Fehérbora 2012 címet az intézmény által kiírt borversenyen, vörösbor kategóriában pedig az Egri Korona Borház 2008-as Selection Egri Merlot-ja lett a győztes. A cím elnyerése egyben azt is jelenti, hogy a mintegy 10 ezer hallgatót oktató felsőoktatási intézmény a 2012-es évben a díjnyertes borokat kínálja a vendégeknek a különböző rendezvényeken.
Idén a zsűri rekordszámú, mintegy 40 benevezett bor közül választotta ki a két nyertest: fehér kategóriában 15, vörös kategóriában pedig 25 bor versengett a cím elnyeréséért. A borokat Pók Tamás borász elnöklete mellett, a szokásos nemzetközi szinten elfogadott 100 pontos vakbírálati módszerrel rangsorolta a neves egri borászok alkotta szakmai, majd a főiskola vezetőiből és szakoktatóiból álló társadalmi zsűri – közölte az MTI-vel Csáfor Hajnalka, az intézmény sajtószóvivője. (A hirdetés után bemutatkoznak a győztes pincészetek.)
 
Sike Tamás Pincészet
A Sike Borászat 27 hektár szőlőterületen gazdálkodik. A legnagyobb egybefüggő terület a 16 ha nagyságú Szarvas-dűlő, másnéven Nagyhatár, mely egyedi fekvésű és kiváló talaj adottságokkal rendelkezik. Éppen ezért erre a területre a borászat meghatározó fajtáit telepítették, úgymint Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Alibernet, Kadarka, Pinot Noir és Olaszrizling. A kellemes illatokkal rendelkező Cserszegi Fűszeres a Paptetőn terem 1,8 ha területen.
A szóláti Tóbérc-dűlőben öreg Merlot és Kékfrankos, valamint új ültetvényben egy fajtakisérlet Viogniere és Sike Tamás egy régi álma, a Furmint lett telepítve.
Egri borok a felsőoktatásban
A tó felett elhelyezkedő dűlőben a Furminttól a speciális mikroklíma miatt egyes években aszúsodást vár. Ugyanezen a területen a közeljövőben egy 7 ha terület telepítése történik meg Olaszrizling, Sauvignon Blanc,Tramini,Szürkebarát, Chardonnay, Kadarka fajtákkal. Eger egyik legszebb fehérboros dűlőjében az Almagyaron 2,4 hektáron Leánykát termel Tamás.
A szőlőterületeken szigorú terméskorlátozást alkalmaz a pincészet: a fehér szőlőket 6-8 t / hektár, a kékszőlőket pedig 4-5 tonna / hektár terhelés mellett szüretelik.
A gyors feldolgozást követően a mustot minden esetben ülepítik, tisztítják a fehérborok esetében. Az erjesztéshez szelektált fajélesztőt használnak. Tamás kedveli a fahordóban való erjesztést és érlelést, de a választékából nem hiányoznak a reduktív fehérborok sem.
A vörösborok esetében az érett vagy túlérett szőlőt hagyományos eljárással fakádakban erjesztik. A cefrét kézzel keverik, csömöszölik. Erjedés után a cefrét hosszan (4-6 hétig) macerálják, miközben sok esetben az almasav bomlás is végbe megy. Ezután a színlevet külön leeresztik a cefrét pedig külön préselik. A borokat kisméretű fahordóban, vagy barrique hordóban érlelik 12-36 hónapig.
Egri Korona Borház
A borház egy 50 hektáros volt érsekségi szőlőterület közepén helyezkedik el, a hozzá tartozó – részben új telepítésű – ültetvények nagysága 220 hektár. A vörös- és fehérbort adó fajták aránya 80-20%. Alacsony törzsű, magas tőszámú ültetvényein a borház 240 cm-es sortávot, 100 cm-es tőtávot alkalmaz. Hektáronkénti 6-8 tonna átlagterméssel is biztosítják boraik magas minőséget.
A szőlőszemek a zúzó-bogyózó gépekből csúszdákon kerülnek az erjesztő tartályokba, így – a gravitáció nyújtotta lehetőségeket maximálisan kihasználva – a legmodernebb technológia
Egri borok a felsőoktatásban
alkalmazásával kerülnek feldolgozásra. A szőlők egy része francia stílusú fakádakba kerül, más része új kóracél tartályokban érlelődik. Az erjesztő, illetve a kezelő tartályok űrtartalma 300 hl, 250 hl, 100 hl, illetve a pincészet rendelkezik egy egyedülálló 900 hl-es házasító tartállyal is. Kóracél tartályaikban irányított erjesztést alkalmaznak.
A lényerés 3 db mozgatható, pneumatikus présgép segítségével történik. Az üzem rendelkezik egy 1420 m2-es érlelő pincével is, melyben jelenleg 1500 db új barrique hordó található. A pincerendszer 5 db 50 méter hosszú és 5 méter széles pinceágakból áll, amelyeket egy összekötő pinceág kapcsol össze. A pince egész évben 11-13°C hőmérsékletű, falai belülről tufakőpor bevonatot kaptak. A pince klímaberendezéssel felszerelt, a mindenkori optimális hőmérséklet biztosítása érdekében.
Az érlelő pince összesen kb. 2700 db, 225 literes hordó befogadására alkalmas, melyeket négy sor magasan tudnak tárolni. A hordók hasított és pörkölt tölgyfából készültek, pörköltségi fokozatuk "medium" és "light". A pincében található még egy hordómosó, valamint két különálló tároló helyiség, amelyekben a legkiválóbb borok további palackos érlelése történik.
Az épület első emeletén van a borpalackozó. A palackozás során szintén a legmodernebb, hideg-steril technológiát alkalmazzák.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé