Rozé télen-nyáron

Sztanev Bertalan
2012. január 18., 11:13


Az újbor, primőr, vagy üde bor hallatán a legtöbb embernek nem a rozé jut eszébe. Egy friss és illatos fehér, vagy egy könnyű, gyümölcsös protugiser annál inkább. Pedig a legnagyobb mennyiségben a piacon található, és az adott évjáratot leginkább előrejelző bor a rozé. A borvidékek szinte kivétel nélkül elkészítik ezt a borfajtát. A tavalyi évből ilyenkor már szinte alig találhatunk kínálatot rozéból.
Rozé télen-nyáron
 
Ez annak is köszönhető, hogy a magyar ízlés inkább a friss, üde rozéborokat részesíti előnyben, más stílus nem igazán tudott piacot szerezni ebben a műfajban. A rozébor nem annyira borvidék függő. A stílusából eredően borvidékeink többségében igen szépen elkészíthetők. Az elmúlt évek rozéborai bebizonyították, hogy ez a borfajta nem a termőhelytől függ elsősorban, hanem azoktól a kezektől, amelyek a bort elkészítik. A nagy sikereket elért rozékészítő pincészetek egyértelműen letisztult, világos stílussal rendelkeznek. Rozéboraik elegánsak, nem hivalkodóak, jól ihatóak és élvezetesek.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 

Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a jó rozé nem a vörösborkészítés mellékterméke, hanem egy olyan önálló kategória, melyhez a szőlőtermesztéstől a borkészítésen át a palackozásig tudatos lépések, határozott döntések vezetnek. A jó rozé elkészítéséhez sok tapasztalat szükséges.
Amikor az üzletek borospolcai előtt sétálva a rózsaszín üvegeket fürkésszük, bizony nem könnyű a választás. A legjobban tesszük, ha előtte tájékozódunk a borversenyeken elért eredményekről. Az elmúlt évek a rozébor szempontjából igen sikeresek voltak. A népszerűség miatt a minőséget tekintve a rozé kínálat bizony elég széles skálát mutat. 
A különböző stílusok leggyengébbike csak azért létezik, mert a rozénak divatja van. A kötelező borfajta a pincében. Színe ugyan a fajtára jellemző, de szépsége messze van attól, amit egy ilyen bortól a legtöbben elvárnánk. Ebbe a kategóriába tartoznak az édes változatai is a borfajtának. Ezeket inkább felejtsük el.
A gyümölcsbomba stílus elsősorban arra törekszik, hogy erőteljes zamatokkal hódítson. Ilyenkor találkozunk a gyümölcscukros, tutti-fruttis ízekkel. A stílus megalkuvásnak elegendő csak.
Rozé télen-nyáron
A biztos választást nyújtó rozék gyümölcsössége nem hivalkodó
A buborékos változatok a hozzáadott széndioxidtól üdébbek, frissebbek, könnyedebbek lesznek. Ízük, zamatuk általában megfelelő, a savérzet esetén azonban akadhat hiányérzetünk. Az öltözet jó, de aki hordja, azzal nem lehetünk maradéktalanul elégedettek.
A biztos választást nyújtó rozék gyümölcsössége nem hivalkodó. Zamatuk friss, emellett egész szájunkat betölti, lefoglalja érzékszerveinket. Savérzete nem durva, mégis lendületes. Hozzáadott széndioxidot nem találunk benne. Jellemzően egy fajtából készül, stílusában inkább fehérborra emlékeztet, zamatai azonban nem engednek messze távolodni a vörösbortól. Erényeit ritkán őrzi meg a következő szüret után. Addigra úgyis lefolyik az ínyencek torkán.
A rozé biztos választás akkor, ha egy jó beszélgetés kísérőjét kell megválasztanunk. De egy könnyű étel, hidegtál mellé is kitűnő választás. Jégbe hűtve frissítő télen-nyáron.
 
Winelovers borok az olvasás mellé