A Brunello di Montalcino Olaszország egyik legnagyobb presztízzsel bíró bora, az egykori német kancellár is szívesen itta, és Bécs város polgármesterének is a kedvencei között szerepel. A Brunello egy különleges helyi klónja a Sangiovese fajtának, előszeretettel érlelik és a legjobb borok pedig nagyon sokáig képesek fejlődni illetve nagyon jól eltárhatók, magas tanninjuk és savaik miatt.
A legjobb borok fantasztikus komplexitással mutatkoznak be, érett szilva, füst, fűszerek egész tárháza, érett málna, szivar/tabak, bőrösség, talán még visszafogott animalitás is megfigyelhető bennük. Izgalmas dimenziók ezek. Érdekesség, hogy ha Rosso di Montalcino áll a címkén egy deklasszifikált Brunello, ami gyakran fiatalabb tőkékből, rövidebb fahordós érlelésen esett keresztül és fiatalabban éri el az ideális fogyasztási állapotot.
A borvidék történelme messze visszanyúlik az 1800 évekbe, melegebb ott az időjárás, mint a többi zónában a Toszkán borvidéken, ezáltal legtöbbször automatikusan magasabb alkohol szintekbe és száraz extraktokba katapultálja a borokat. Szerencsére mára a kötelező hordó érlelést drasztikusan csökkentették ez sok bornak jót tesz.
A Tenimenti család Val Di Suga bora Montalcino északi részéről származik, 300 méter felett fekszik, ahol mély és vastag agyag található, általában elegánsabb és magasabb savú borok kerülnek erről a vidékről, míg a déli részekről ahol több a kavics mélyebb és testesebb borok születnek.
WineAge borok lelőhelyei
- Anita Delikát és Kávézó (1123 Budapest, Alkotás u. 53.)
- Bor & More (1192 Budapest, Szondi tér 4.)
- Borárium-Budai Borvár (Aréna Bevásárlóközpont - 1087 Budaepst, Kerepesi út 9.)
- BOR-BOX (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 1.)
- Borkápolna (1071 Budaepst, Damjanich u. 52.)
- Culináris Finomságok és Fűszerek (1036 Budapest, Perc utca 8.)
- Piccante Delicatesse (1037 Budapest, Szépvölgyi út 63/A)
- Radovin Borkereskedés (1028 Budapest, Hidegkúti út 71.)
- Radovin Borműhely (1137 Budapest, Pannónia u. 17/B)