Csak a Pinot!

Németh Richárd
2012. november 12., 18:06


Vakkóstoló - A magyar pinot noirok borjour-os tesztjére október végén került sor az Egykettő Fröcsliget és Borbisztrónak is helyet adó Ybl Palota egyik különtermében. A vakkóstoló után a Borjour csapata megtartotta Csak a Pinot! elnevezésű rendezvényét, melyen a közönség is megkóstolhatta a zsűri által értékelt borokat.
Csak a Pinot!
 
Sosem születik igazságos végeredmény. És ezt nemcsak azon borászok szájából hallhatjuk, akik speciel indítják borukat egy megmérettetésen, hanem, mint ahogy azt a Borjour Csak a Pinot! közönségkóstolója is megmutatta, a borfogyasztók is sokszor ekképpen vélekednek. Ez teljesen evidens. A bor is olyan kicsit, mint a foci vagy a politika. Mindnyájan értünk hozzá s mindnyájan jól. Minden értékelés mögött egy kevés részrehajlást, egy kevés hozzá nem értést, vagy csak egyszerűen rossz ízlést vélünk látni, ami határtalan bosszankodásra képes okot adni. Akár borászok, akár borfogyasztók vagyunk.
 
Ami engem, mint a teszten részvevőt illet, azt tudom mondani, a fentiekkel többé-kevésbé egyetértek. A részrehajlást illetően nem, mert egy vakkóstolón ez eleve kizárt. Valamihez érteni mindig lehet valakinél jobban, ezt is belátom, de mivel a hazai kínálatot az elmúlt évek során sikerült megkóstolnom és alkalmam nyílt korábban már azt ausztrál, német, új-zélandi, francia top és átlag fölötti Pinot-kal összevetnem, így egy hangyányi hozzáértést – a tévedés jogának fenntartása mellett – megszavazok magamnak. Ami kétségtelen, hogy ízlésről nem lehet vitatkozni. Éppen ezért a Facebookon indítottunk egy szavazást, ahol mindenki leadhatja voksát a "tutira".
Az alább felsorolt ítészek nem tévedhetetlenek, de végzettségüknél, foglalkozásuknál fogva van némi rálátásuk a világra. Tudják mik a jó Pinot ismérvei? Gyümölcsös ornamentikájú, bársonyos tanninú, közepesnél alacsonyabb alkoholtérfogat-százalékkal rendelkező, közepes testű és lendületes, de nem metsző savú? Elegáns? Valami ilyesmi, de nyilván mindez még önmagában kevés, ha a Pinot etalonképét akarjuk megrajzolni. Mindazonáltal olyan tudásról lehet itt beszélni, ami alapvetően mindenki számára hozzáférhető; csak tankönyvek, fajtaismeret, kóstolási (nemzetközi) tapasztalat, meg pénz kérdése az egész – semmi több (…).
Csak a Pinot!
A zsűri
Személyes véleményem, továbbra is az, hogy nem a Pinot noir a mi szőlőfajtánk. Mármint miénk, kárpát-medenceieké. Magyarország nem tudja a külföldi Pinot élmezőnnyel felvenni a versenyt. Nem azért, mert nincs elegendő tisztességes munka a palackokban. Van. A teszt borainak több, mint fele nagyszerű bor, bármikor szívesen innám. Pinot-ként azonban nem felelnek meg a műfaji kritériumoknak, egy-két kivételtől eltekintve. Az mindenképpen jelzésértékű, hogy 17 pontot egyetlen versenyző sem ért el a teszten. De ez nem baj. Aki jó aktot tud fotózni, annak nem muszáj a tájképben is jeleskednie. Legyünk jók Kékfrankosban, Kadarkában, meg a fene bánja, Cabernet Franc-ban vagy Merlot-ban. Legyünk jók fehérborban. Csak ne akarjuk a Grand Canyonról portré objektívvel készített képünket természetfotó pályázaton a legjobbak között viszontlátni.
Korábbi Pinot noir értékelések az internetről:
A nagy Pinot-hegyen is túl - A Borravalo.hu értékelése
Csodacsapat - a nagy Pinot-teszt - A Borravalo.hu értékelése
Ezerarcú Pinot noir - A Pécsi Borozó rtékelése
Egri Pinot noir teszt - a Winetest.hu egri pinot-król szóló értékelése
Pinot leltár I. - a Művelt Alkoholista blog értékelése
Pinot leltár II. - a Művelt Alkoholista blog értékelése
A bírálók:
Bálint László nemzetközi borakadémikus, az evowine borászat birtokigazgatója
Demők Nóra, a Borigo marketingvezetője
Harmath Csaba gasztronómiai szakértő, boroktató
Komoróczki Anna, az IFDT értékesítési és marketing menedzsere, a rusti Weinakademie WSET diplomakurzus hallgatója
Megyeri Sára, a Borjour rádiós műsorvezetője
Nagy Sebestyén, a Borjour rádiós műsorvezetője, a VinCE magazin szerzője
Németh Richárd, a boraszportal.hu főszerkesztője
Romsics László, a György Villa főborásza, a VinCE magazin állandó tanácsadója
Toronyi Zsuzsa, a Zwack Izabella borkereskedés szakmai tanácsadója, a CEWI oktatója
Csak a Pinot!
A teszten 35 tétel vett részt: öt tétel 4 csillagos eredményt, tizenkilenc tétel 3 csillagos eredményt ért el
4 csillagos borok:
  1. Andreas Ebner Pinot Noir, Mozsgó, 2008, 16,43 pont
  2. St. Andrea Pinot Noir, Eger, 2009, 16,28 pont
  3. Debreczeni Pinot Noir, Etyek, 16,12 pont
  4. Andreas Ebner Pinot Noir Selection, Mozsgó, 2006, 16,10 pont
  5. Pannonhalmi Apátság Pinot Noir, Pannonhalma, 2011, 16 pont
3 csillagos borok:
  1. Taschner Pinot Noir, Sopron, 2007, 15,78 pont
  2. Etyeki Kúria Pinot Noir, Etyek, 2011, 15,66 pont
  3. Haraszthy Vallejo Virtuoso, Etyek, 2009, 15,48 pont
  4. Ipacs Zsolt Pinot Noir, Báta, 2010, 15,43 pont
  5. Bussay Pinot Noir, Csörnyeföld, 2011, 15,36 pont
  6. Haraszthy-Vallejo Fantástico, Etyek, 2010, 15,35 pont
  7. Losonci Pinot Noir, Mátra, 2011, 15,32 pont
  8. Kertész Pinot Noir, Etyek, 2009, 15,28 pont
  9. Tarjányi Pinot Noir, Eger, 2009, 15,23 pont
  10. Iváncsics Pinot Noir, Sopron, 2011, 15,22 pont
  11. Thummerer Pinot Noir, Eger, 2009, 14,97 pont
  12. Vértes Pinot Noir, Eger, 2010, 14,90 pont
  13. Ferenczi Pinot Noir, Szekszárd, 2009, 14,67 pont
  14. Kovács Nimród Pinot Noir, Eger, 2008, 14,53 pont
  15. Rókusfalvy Pinot Noir, Etyek, 2009, 14,52 pont
  16. Sárosdi Pinot Noir, Szekszárd, 2007, 14,3 pont
  17. Luka Pinot Noir, Sopron, 2010, 14,13 pont
  18. Tiffán Pinot Noir, Villány, 2008, 14,01 pont
  19. Bodri Pinot Noir, Szekszárd, 2009, 14,00 pont
Értékelések a kóstoló után:
Komoróczki Anna:
„A borok nagy része jó alapanyag, viszont a fa a tételek többségében túlságosan dominál, elviszi a borokat a füstös, fűszeres irányba. Néhány borban az alkohol is túl magas, égető érzést hagynak maguk után. A sor elején, a fiatal(os), friss tételek között akadtak szép, gyümölcsös, jó ivású, klasszikus ’easy-drinking’ borok. Kevesebb fával valószínűleg szebb borok születnének. Néhány bor viszont az ’újvilági’ stílusban mutatott szépet.”
Harmath Csaba:
„Volt ugyan egy-két tétel, ami számomra izgalmat okozott, de sajnos be kell látnunk, hogy ezt mi még tanuljuk. Rá kell éreznie minden termelőnek arra, hogy a pinot mennyi és milyen hordót kíván, valamint hogy mennyi palackérlelést kér ez a fajta. Hosszú még ez az út számunkra! Pedig ennek kellene a legelegánsabb fajtának lennie. Az eleganciát viszont még tanulnunk kell.”
Romsics László:
„A többség ’strength but not length’. Volt néhány bor, melyben a finom gyümölcsösség egyensúllyal és ízességgel párosult. A legtöbb tételből hiányzott a részletgazdagság, az ízek sokasága, a pinot noir eleganciája. Kár értük, mivel sok esetben érezhető az akarat, hogy jó bor szülessen, mégis a borász akarata a terület adta lehetőségek és ízek fölé kerekedik.”
Bálint László:
„Keressük az utat. Keressük az utat! Keressük az utat? Hát, az biztos, hogy egyelőre még csak az elején tartunk… Milyen a pinot noir? 1. elegáns, 2. gyümölcsös, 3. csöppet sem tanninhangsúlyos. Az összes kritériumot nagyon kevés bor teljesítette.”
Borleírások:
Andreas Ebner Pinot Noir, Mozsgó, 2008, 16,43 pont
Gránátvörös szín, közepesen intenzív, fűszeres, vaníliás, fás illat. Közepes savak és tannin, intenzív fahasználat, enyhe alkoholédesség. Nagyon érett gyümölcs – és maga a bor is egészen érett már. Ereje teljében lévő, bonbonos, csokoládés, elegáns, hosszú, kellemes bor.
St. Andrea Pinot Noir, Eger, 2009, 16,28 pont
Mélyebb rubin szín. Komplex illatában a gyümölcsök: meggy és eper mellett fűszerek, ibolya, avar és dohánylevél. Kóstolva fanyar gyümölcsöket, cseresznyésséget mutat és valamennyi fásságot. Rétegzett, rendezett, összetett íz. Izgalmas, „pinot-s” pinot, kár, hogy kicsit hamar véget ér.
Debreczeni Pinot Noir, Etyek, 16,12 pont
Rubin szín, narancsos széllel. Közepesen intenzív, érett illatában meggy és aszalt gyümölcsök. Kerek, zamatos bor jó egyensúlyokkal, szép, besimult fával. Alkoholban gazdag, mely kissé nehézkessé teszi, de összességében nagyon kellemes, gyümölcsös, hosszú utóízű bor.
Andreas Ebner Pinot Noir Selection, Mozsgó, 2006, 16,10 pont
Fűszeres illat szilvával, csokoládéval, vaníliával. Megjelennek benne kenyérhéjas, mogyorós jegyek. Kóstolva tercier jegyek érezhetők már benne, valamennyi csipkebogyós gyümölcsösség és enyhén szárító tanninok mellett. Nem fiatal bor, de még mindig jók a savai, van benne potenciál.
Pannonhalmi Apátság Pinot Noir, Pannonhalma, 2011, 16 pont
Szép, mély rubin szín. Közepesen intenzív, cseresznyés, enyhén fűszeres illat. Tiszta ízvilágú, újvilági stílusú pinot, emelkedett alkohollal és intenzív fahasználattal. Jó tétel, de a sok alkohol a fajtához képest erőteljessé teszi.
Taschner Pinot Noir, Sopron, 2007, 15,78 pont
Rubin szín. Visszafogott, epres-gyümölcsös és fás illat. Élénkebb savak és magas alkohol. Jól integrálódott fa, szájban mandulás, pörköléses jegyekkel. Kissé szárító, kissé nehézkes, mégis izgalmas, fanyar, gyümölcsökre építő pinot.
Etyeki Kúria Pinot Noir, Etyek, 2011, 15,66 pont
Fiatalos, bíbor szín, lilás beütésekkel. Sokrétű, határozott, gyümölcsös illat, némi fűszerességgel. Ízben is gyümölcsös, egyensúlyos, jó savak. A fahasználat és enyhe alkoholosság érezhető. Jól elkészített, tiszta ízű, már-már behízelgő, nem túl sokrétű, de egészen hosszú, szerethető bor.
Haraszthy Vallejo Virtuoso, Etyek, 2009, 15,48 pont
Gránátvörös szín, narancsos szélekkel. Közepes intenzitású illatában csipkebogyó, bőrös és dohányos jegyek. Szép savak, jól beépült fa. Érett, lekerekedett, csúcsán lévő, jó szerkezetű pinot, bársonyos textúrával, kicsit emelkedett alkohollal, hosszú lecsengéssel.
Ipacs Zsolt Pinot Noir, Báta, 2010, 15,43 pont
Közepes rubin szín. Nehezen nyíló, süteményes, vaníliás illat, egy kevés málnával, cseresznyével. Szájban jobban mutatkozik: jó szerkezet, sok érett, piros gyümölccsel. Szép fahasználat, erőteljes alkohol. Összességében jó bor, de lehetne még elegánsabb.
Bussay Pinot Noir, Csörnyeföld, 2011, 15,36 pont
Halvány rubin szín. Visszafogott illatában az eper és ibolya mellett enyhe illósságra utaló jegyek. Enyhébb savak, jó fahasználat, sok gyümölcs. Jól iható, friss, kedves, hosszú bor, megkapó fűszerességgel.
Haraszthy-Vallejo Fantástico, Etyek, 2010, 15,35 pont
Világos rubin, narancsba hajló szín. Jó intenzitású, finoman fűszeres, ibolyás illat. Egyensúlyos bor, sok cseresznyével, enyhén érezhető fával és tartást adó, jól integrált tanninokkal. Jól elkészített bor, nagy érlelési potenciállal
Losonci Pinot Noir, Mátra, 2011, 15,32 pont
Érett, meggyes, bonbonos, marcipános, kissé vaníliás illat. Enyhe etil-acetát érezhető.
Savhangsúlyos bor, konyakmeggy az ízben is. Egyensúlyos bor, könnyű, jó ivású, kicsit gyors lecsengéssel.
Kertész Pinot Noir, Etyek, 2009, 15,28 pont
Gránát szín, narancsos-barnás széllel. Illatában meggy, aszalt meggy és megjelennek mogyorós jegyek. Idősödő, csúcsát már elért tétel, szép érési jegyekkel, erőteljes tanninokkal, meggyes, csipkebogyós aromákkal.
Tarjányi Pinot Noir, Eger, 15,23 pont
Mély rubin szín. Intenzív illatában aszalt gyümölcsök, füstös jegyek, pörköléses aromák – a fa uralja az illatot. Intenzív savak, sok gyümölcs, főleg cseresznye. A füstösség szájban is visszaköszön, érezhető az alkohol, melyek elvesznek a gazdag gyümölcsösség szépségeiből.
Iváncsics Pinot Noir, Sopron, 2011, 15,22 pont
Mély rubin szín, narancsos széllel. Jó intenzitású, érett, rumos meggyes, cseresznyés illat. Szép gyümölcsösség, integrált tanninok, jó savak és egy kis füstösség. Enyhén domináló fa.
Thummerer Pinot Noir, Eger, 2009, 14,97 pont
Közepes rubin szín, narancsos széllel. Visszafogott, kissé poros illat, melyben megbújnak a piros bogyós gyümölcsös aromák. Könnyű, savban gazdag, fűszeres, borsos, hűvös stílusú pinot. Elegáns, de túl gyorsan eltűnő, gyors ivású bor.
Vértes Pinot Noir, Eger, 2010, 14,90 pont
Halvány rubin szín, vaníliás, süteményes illat, rumos meggy, bonbon. Ízben cseresznyebefőtt, csokoládéval. Fás túlsúly érezhető, de ennek ellenére kerek, gördülékeny, elegáns bor.
Ferenczi Pinot Noir, Szekszárd, 2009, 14,67 pont
Halvány rubin szín, visszafogott illat, melyben szilva, meggy és pörköléses, fás jegyek figyelhetők meg. Ízben aszalt meggy, mályvacukor. A fásság egy kicsit uralja a bort, sok vanília és étcsokisság érezhető a végén, melyek mellett a gyümölcsösség is elfér. A végére kissé elnehezedő, de korrekt pinot.
Kovács Nimród Pinot Noir, Eger, 2008, 14,53 pont
Közepes intenzitású rubin szín. Újvilági, meleg illatában sok érett, piros bogyós gyümölcs, egy kis karamellel. Kóstolva moderált savak és alkohol, jó egyensúlyos, meggyes aromák. A füstös, fás jegyek kissé uralkodnak rajta, illetve lehetne egy picit aromagazdagabb és hosszabb, mert amúgy jó szerkezetű bor!
Rókusfalvy Pinot Noir, Etyek, 2009, 14,52 pont
Egészen halvány rubin szín, narancsos elszíneződésekkel. Intenzívebb fűszeres, húsos, gombás, gazdag, már egészen érett illat. Szájban korrekt savak, kissé sok fa és alkohol. Gazdag illata után ízei kevésbé aromagazdagok. Cukorkás jelleg kíséri végig.
Sárosdi Pinot Noir, Szekszárd, 2007, 14,3 pont
Mély rubin szín. Pikáns illatában érett meggy, szilva mellett gombásság és intenzív füstösség. Kóstolva a fajtához képest sok tanninnal hívja fel a figyelmet. Szikár, szárító, agresszív bor, melyben a fa hangsúlyosabb, mint a gyümölcsösség.
Luka Pinot Noir, Sopron, 2011, 14,13 pont
Közepes rubin szín, kissé fedett, enyhén dohos illat, bőrösséggel, dohánnyal. Kóstolva krémes, jók a savai, de még nagyon sok a be nem épült fa. Gyümölcsösséget kevéssé mutató, szárító, fahangsúlyos, picit túlextrahált „vörösboros” pinot.
Tiffán Pinot Noir, Villány, 2008, 14,01 pont
Mélyrubin szín. Közepesen intenzív illatában túlérett gyümölcsök, oxidáltság és ragasztósság (etil-acetát). Kóstolva is a túlérett alapanyag és az oxidáltság érződik, erőteljes fatanninok mellett. Túl van már a csúcsán.
Bodri Pinot Noir, Szekszárd, 2009, 14,00 pont
Világos rubin szín, lilás reflexekkel. Cukorkás, epres illatában megjelenik egy enyhe, zavaró, poros jelleg. Fiatalos, kicsit nyersebb stílusú, zöldes pinot sok gyümölccsel és jó savképpel. Az összképet elrontja a sok fa, mely szájban szárítóvá teszi.
Winelovers borok az olvasás mellé