A Bordoma és a "római hármas" - Figula borok mindenkor

Németh Richárd szövegésfotó
2012. november 28., 09:41


Borajánló - Ezúttal ismét egy fehér- és egy vörösbort kívánunk bemutatni a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található Figula Pincétől. Két testes bor a 2011-es évjáratból, melynek méltó helye lehet az ünnepi asztalon karácsonykor, a garázsban olajcserekor, vagy a Balaton fagyott vize fölötti lékpecázásnál.
A Bordoma és a \
 
Univerzális borok ezek. Már nem alap, még nem csúcsborok. Valahol a kettő között, szóval az alkalom, amikor megbontjuk őket, lehet profán és hétköznapi is, vagy akár szent és ünnepi is, lehet melléjük zsírpapírból sült kolbászt és ropogós dévér keszeget enni ecetes paprikával, vagy beülni mondjuk a Kistücsökbe és rendelni a Bordomához korianderes-gyömbéres káposztával körített fogassültet, a „római hármashoz” meg egy szarvascombot vadas mártással és burgonyafánkkal. Lehet fölöttük magányosan a hálószoba karosszékében Kirkegaard-t vagy Wheissmart olvasni – nem hagyják cserben az embert –, de ha éppen az X-Faktort közvetíti a mindenható mozgóképes műsorszolgáltatás, akkor Stone katonai gyakorlóban elénekelt Pancsoló kislánya mellé éppúgy passzolni fognak, mint Antal Timi erőtől duzzadó hangjához (a cikk írásakor ők még versenyben voltak, Jimmy Fia Krisztiánt már elsiratta a comment:com is).
A Bordoma és a
 
Ezekkel a borokkal ki lehet menni a Normafához, a Vadálló-kövekhez, a Kurca-partra és egy pokrócon a kedvesünkkel összebújva meg lehet velük nézni a kékesrózsaszín fények melankoliájában a horizont alá bukó aranykorongot, vagy ki lehet velük rúgni az istenverte ház oldalát a Jate klubban, a Pécsi Est Caféban vagy az Instantban, mikor a SoulClap és Illspokinn remegteti a kétes füstszagtól terhelt helyiségekben a membránt. Ugyanakkor nem biztos, hogy nem lehet mellettük elmélyülve meghallgatni Bach szóló csellóra írott G-dúr prelúdiumát, mint ahogy egészen egyértelmű, hogy az Akkezdet Phiai  Kapuzárási Pánik című számához jobban semmi sem illik. Lehet velük csajozni, lehet velük pasizni. Kétnemű borok. Kettős izgalom, kettős várakozás, kettős vágyakozás. Politizálni? Hagyjuk. Talán mégsem univerzálisak. Az is igaz, hogy olajszintet se néztünk velük, meg itt benn a XIII. kerületben, lék és horgászbot híján, csak a kanapén ücsörögve kóstolgatjuk őket. 
A Bordoma és a
 
Figula Bordoma 2011
Szín: halvány citrom megjelenés
Illat: Közepesen intenzív illatában főként az olaszrizling fajtajellege dominál: mandula és ásványok. Mögötte megbújik némi virágosság is.
Íz: Határozott savak, határozott alkohol, olajos textúra, feszes szerkezet, lecsengésben kő és mandula.
Összkép: Egység, egyenesség, energikusság, eretnekség.
A Bordoma és a
 
A pincészet saját megjegyzése:
„A három szőlőfajtát (olaszrizling 70%, sauvignon blanc 15% és semillon 15%) összeszüreteltük, együtt erjesztettük, majd érleltük. Jellegét elsősorban a szekunder, erjesztési aromák adják. Testes, száraz, élénk savtartalmú, illatában és ízében mineralitást, diszkrét fűszerességet mutató fehérbor. A Bordoma Pécsely talán legérdekesebb dűlője. Jó benapozottságú terület, kifejezetten kötött talajjal. A semillon a seregélyek legkedveltebb szőlője, így e fajtából csak 4-5 évente készítünk bort.”
Forgalmazó: In Vino Veritas
Figula III 2011 („római hármas”)
Szín: Közepes intenzitású rubin.
Illat: Intenzív, fiatalos illatában a piros bogyós gyümölcsök és a finom hordófűszerek kellemes elegye mutatja magát. Pörgetve málna és ribizli expressis verbis.
Íz: A tannin sok, de puha – vagyis fiatal, de nem éretlen. A sav közepesnél több, akárcsak az alkohol; a bor egyensúlya magas szinten valósul így meg. A (hordó)fűszerek és az érett gyümölcsök ízprofilban is arányos képet mutatnak.
Összkép: Eltenni még 3-4 évre és megbontani mindet azonnal. Ki tudja ezt…
A Bordoma és a
 
A pincészet saját megjegyzése:
„Nevét a bor alapjául szolgáló három szőlőfajta adja. A házasításba 40% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc és 40% merlot került. Közepesen testes, elegáns vörösbor, tiszta illatvilágában diszkrét fűszeresség, szájban finom tanninok, intenzív gyümölcsösség alkotja kiváló harmóniáját. A fahordós érlelésből származó másodlagos illatok jó egyensúlyt alkotnak. Beszélgető borként társaságban éppúgy megállja a helyét, mint ételek mellett. Borunk a tihanyi és a pécselyi területek házasítása.”
Forgalmazó: Bortársaság
A Bordoma és a
 
További infók:
Figula Pincészet Kft
H-8230 Balatonfüred, Siske utca 44.
Mobil: (+36 30) 662 4332
Tel/Fax: (+36 87) 481 661
figulapinceszet@gmail.comfigula@figula.hu
www.figula.huFigula Facebook