Kóstolási jegyzet - Aktuális borajánlónkban ismét két Figula tételt mutatunk be olvasóinknak: az elegáns 2011-es Dörgicsei Cabernet Sauvignon-t, valamint a sós-ásványos jellegű Sóskút dűlői 2011-es Olaszrizling Válogatást.
Figula Olaszrizling Válogatás 2011 Sóskút dűlő
Balatonszőlős egyik legszebb területe a Sóskút, tengerszint feletti magassága 300 méter. A terület közvetlenül a mészkőbánya alatt fekszik. A vékony termőréteg alatt jó vízzáró képességű mészköves réteg található, mely aszályos években is kiválóan tartja a talaj nedvesség tartalmát. A termőréteg felső hányada agyagos, mely tovább fokozza a megfelelő vízháztartást.
A Sóskút dűlő olaszrizlingje rendkívül ásványos-sós, mely a fajta karakterével kiegészülve igazi termőhelyi bort eredményez. Az ültetvény 35 éves, így a gyökérzet csúcsa már a mélyebb rétegekben van. A klón B20-as, apróbb fürtű változat, mely kimagasló minőséget eredményez. A Figula Pincészet 8-10 fürtöt válogatott, amely 1 kg terméshozamot eredményezett. A szüret időpontját október közepéig szokták elhúzni, így a gyümölcs teljes érettségben tud a pincébe kerülni, illetve néhány túlérett fürtöt is tartalmaz.
Borászati szempontból a készítésmód teljesen autentikus, mely 24 órás héjon áztatást követően spontán ászokhordós erjesztést, és 8-10 hónapos érlelést jelent. A tapasztalatok szerint a terület jelentős potenciállal bír, így a sóskúti olaszrizlingek akár 8-10 évig is fejlődnek a palackban.
Illatában a finom elegancia, míg ízében a sokszínű, izgalmas kiteljesedés mutatkozik meg. Szerecsendió, szegfűszeg, bőr a vezető ízjegyei. Bársonyos textúrájú, igazi balatoni hangulatú, de egyáltalán nem robusztus bor.
Egy kiváló szőlőalapanyagból készült könnyedebb cabernet megkapó gyümölcsösséggel, és finom tanninokkal. Ebben az évjáratban a Margya-dűlőből szüretelte a pincészet Dörgicsén és nyolc hónapig harmadéves “lemerített” tölgyfahordóban érlelték.