Randevú a rozék királynőjével

Csizmadia Miklós
2014. január 28., 21:40


Summarium - Az Andante Borpatika ennél jobban nem is kezdhette az évet. Legalábbis ami az első meghívott vendégét illeti, hiszen a borász nem volt más, mint a 2013-as év bortermelője címet elnyert Gálné Dignisz Éva Szigetcsépről. Ráadásul, ha azt a tényt is figyelembe vesszük, hogy a Magyar Borakadémia által 1991-től alapított díjat 2013-ban először ítélték oda hölgy borásznak, akkor ennek a díjnak plusz értéke van. 
Randevú a rozék királynőjével
 
Csepel-sziget újraértelmezve
A borfogyasztó közönség már régóta tisztában van azzal, hogy valami történik a Csepel-szigeten. Egész pontosan Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu dűlőiben. Ugyanakkor a boros fesztiválok visszatérő kérdése, hogy a Csepel-szigeten egyáltalán van-e szőlő. Pedig ha tudnák, hogy Árpád fejedelem a lovászáról nevezte el a szigetet, ahonnan a tízedik
Randevú a rozék királynőjével
századtól már vannak írásos feljegyzések a szőlőművelésről, akkor lehet, hogy elcsodálkoznának.
Szigetcsépen 75 hektár szőlőterülettel rendelkezik a Gál család (fő fajták: rajnai rizling, olaszrizling, cserszegi fűszeres, szürkebarát, kékfrankos, pinot noir és cabernet sauvignon), de 3 évvel ezelőtt a Balaton-felvidéken is vásároltak 10 hektárt, egészen pontosan Lesencefalun (fő fajták: chardonnay, szürkebarát, sauvignon blanc, cabernet sauvignon). Kimondva ugyan nagynak tűnik a 75+10 hektár (mint ahogy nagy is) de jelenleg a pincéjükben közel 2000 hl bort tudnak tárolni, amelyből mintegy 250.000 palack kerül ki. Elsősorban reduktív borokkal foglalkoznak, úgy, hogy a reduktív-termékpalettát teljesen lefedik.  A 85 hektár termésének 30%-ából készítenek bort, a többit szőlőként adják el. Ugyan Éva (képünkön) elmondta, hogy csak lassan, lépésről lépésre szeretnének fejleszteni, de azért mi is érezzük a terület nagyságában lévő potenciált. Még úgy is, hogy a balatoni szüretkor a ládákba szedett szőlőt 170 km-es országjáró körútban kell részesíteni ahhoz, hogy a szigetcsépi pincébe érkezzen, ahol a feldolgozás történik. A területnagyság tükrében a pincészet mérete tényleg zsebkendőnyinek tűnhet. A kis pince szorítását a Gál család is érzi, ezért 2-3 éven belül szeretnének egy földbevájt pincét. De lássuk, hogy mik is kerültek ki a 2013-as esztendő Év bortermelőjének pincéjéből.
 
Kóstolt borok:
Olaszrizling 2012: Most is friss és üde és gyümölcsös. Kis széndioxidot ugyan lehetett benne érezni, de ez nem hozzáadott szénsav volt, hanem az erjedésből maradt vissza.
Cserszegi fűszeres 2013: Szép bodzás illatok, savtartalma az évjáratból adódóan sokkal élénkebb, mint az olaszrizlingé.
Chardonnay 2011: Balaton-felvidékről, Lesencefaluról. Az erjesztés kóracéltartályban történt, s nagyon magas (több mint 21 mustfokkal) lett szüretelve. Kis vaníliát érezni benne a hordótól, de jól áll neki – szerencsére a barrique egyáltalán nincs rátelepedve a borra. Nagyon szép lekerekedett savak jellemzik; inkább a lágyabb, behízelgőbb chardonnay vonalat testesítette meg. Egyébként a megvásárolt balatoni területről ez volt Éváék első szürete, mellesleg ez a mutatvány egy Vinagora aranyérmet ért. Tehát első próbálkozásnak annyira nem is rossz. A bor nagy részét lepalackozták és el is adták. Azonban próbaként vásároltak két új hordót, vagyis az egyik újra volt gyalulva a másik pedig újra volt égetve. A próba arról szólt, hogy nem seprőn tartották, csak belerakták a négy hektóliternyi bort, majd egy évre „el is felejtkeztek” róla. Jelentem a próba remekül sikerült!
Randevú a rozék királynőjével
fotó: Németh Richard
Kékfrankos Rozé 2013: Élénk savtartalom, nagyon üde, már-már roppan, piros bogyós gyümölcsök illatának kavalkádja.
Szent Márton rozé 2013: Inkább a tutti-fruttisabb vonalat képviseli a rozé fronton. Kerekebb, lágyabb, behízelgőbb a Kékfrankos Rozéhoz képest. Tuti befutó a gyengébbik nemnél. Ugyanakkor a Kékfrankos Rozé nekem a magasabb savtartalmával jobban beízült egy férfias ízlésvilághoz – így jobban is tetszett.
Kékfrankos 2011: A szőlő hat hektáros ültetvényről származik, és a végeredmény sajnos nem minden évben tud ilyen szép lenni. A területen erős terméskorlátozást alkalmaznak Éváék, 45-50 q/ha, többször használt kis fahordós érlelés, lekerekedett íz-és illatvilág, kicsit vaníliás, csokis beütéssel.
Cabernet Sauvignon 2012: Már most is élvezhető ennek a szilaj csikóhoz hasonlító bornak a parádés játéka, tele élénk savakkal, amelyek az idő múlásával remélhetőleg szelídülnek majd, ugyanakkor a gyümölcsösség figyelemre méltó. Ha tudjuk, hogy az állattenyésztésben mi a különbség az ivarérettség és a tenyészérettség között, akkor ezt a tudásunkat  nyugodtan alkalmazhatjuk is. A biztosabb élvezeti hatás érdekében azért még várjunk a kibontással egy kicsit és tároljuk a borhűtőnkben pár hónapig.
Randevú a rozék királynőjével
fotó: Németh Richard
Külön köszönet illeti Kemenczei Andreát, az Andante Borpatika üzletvezetőjét az este megszervezése és lebonyolítása miatt. Üzletvezető mindenkiből lehet, ugyanakkor Andi személyisége elengedhetetlen alkotórésze annak a szellemiségnek, amely az Andantéból egy olyan közvetlen, szerethető helyet varázsol, ahol az emberek – azon túl, hogy kiváló borokat kóstolnak – egy olyan család tagjainak is érezhetik magukat, akik mindig figyelnek egymásra.
Az este menüsora:
  • Olaszrizling 2012
  • Cserszegi fűszeres 2013
  • Balaton- felvidéki Chandonnay 2011
  • Házi kézműves sajtok
  • Kékfrankos rosé 2013
  • Szent Márton rosé 2013
  • Tésztakéregben sült zöldfűszerkrémes lazac, zöld citrus mártással
  • Kékfrankos 2011
  • Balaton-felvidéki Cabernet sauvignon 2012
  • Tőzeg áfonyás vadragu, házi mandulás burgonyafánkkal

  • Késői szüretelésű rajnai rizling 2009
  • Barackos diós nudli, karamellizált mézen ágyazva
Winelovers borok az olvasás mellé