Ezt kóstoltuk Borigo születésnapján

Varga Andrea
2014. június 17., 13:02


Már 10 év telt el az első megjelenés óta: együtt koccintottunk a Borigósokkal eme jeles alkalommal a Bálnában megrendezésre kerülő születésnapi ünnepségen. „Középpontban a bor” immár tíz éve: 40 pincészet legjobb borait kóstolhattuk június 11-én, mesterkurzus és sétálókóstoló keretein belül.
Ezt kóstoltuk Borigo születésnapján
 
Ezt kóstoltuk Borigo születésnapján
A mesterkurzuson az elmúlt tíz év tíz legjobb borai kaptak helyet, melyek között ott volt a 100 pontos Szepsy 2006-os 6 puttonyos Aszúja.

A sétálókóstolón is kényeztetve voltak a vendégek: Mártából, Balaton felvidéken át szép lassan lejutottunk Szekszárdra és Villányba, és barangolásunkat megkoronázhattuk tokaji csodákkal. Remek este volt, szép tételekkel. Maga a helyszínválasztás is príma volt: a kinti irdatlan hőséget igazán kellemesen viseltük a Bálna tágas rendezvénytermében, ahonnan pazar kilátás nyílt a budai oldalra.

A 19 órakor kezdődő díjátadó ceremónián díjazták az elmúlt évtized legjobbjait, elismerésben részesültek többek között: Lenkey Pincészet, St. Andrea Pincészet, Szepsy Pince.  Majd következett a tombola: a szerencsésebb vendégek szép nyereményekkel lettek gazdagabbak, a fődíj egy palack Szepsy 2006-os 6 puttonyos Aszú volt- páran fájó szívvel konstatáltuk, hogy nem a mi nevünket mondták be ennél a húzásnál. A nyertesnek ezúttal is gratulálunk!

Az ünnepség 10-kor zárult, mi még szívesen maradtunk volna, hiszen nagyszerű hangulat kerekedett, találkozunk a 15 éves születésnapon!
 
Néhány a kóstolt  borok közül:
 
Laposa: Kéknyelű, 2012 - Igazán friss, könnyű, izgalmas. Illatában és ízében virágos és citrusos jegyek, kellemes mineralitás jellemzi. Szépen nyílik, picit bizsergő, de nagyon harmonikus savak. Közepesen, lágyan cseng le.

Laposa: 4 hegy, 2012 - Halvány, nyers széna szín, szépen nyíló, fehér húsú gyümölcs aromákkal mind illatában, mind pedig ízében- leginkább fehér húsú barackos jegyekkel. Minerális jegyei kellemesek. Szép savak. közepes test. Mindez összhangban, szép lecsengéssel.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Sauvignon Blanc, 2012 - Halvány szalmasárgára hajazó szín, lassan, de szépen nyíló illat. Illatában és ízében egy kis bodza mellett egyre jobban megerősödő érett trópusi gyümölcsök kapnak helyet. Közepes test, szép savak, közepes hosszúság.
Ezt kóstoltuk Borigo születésnapján
St. Andrea Borászat: Örökké, 2011 - Szép, puha aranysárga szín. Szépen nyíló, intenzív illatában citrusos jegyek, melyek ízében is dominálnak, fás jegyekkel. Közepesen testes, puha, kerek savak, nagyszerű bor.

St. Andrea Pincészet: Áldás, 2011 - Érett, meggybordó szín. Illatában és ízében intenzív: érett gyümölcsös, cseresznyés, fűszeres, fás jegyekkel. Szép savak és tannin, puha, hosszú lecsengéssel.

St. Andrea Pincészet: Hangács, 2011 - Érett, intenzív meggybordó szín, bársonyosan puha meggyes, cseresznyés, intenzív illattal, mely ízében is visszaköszön. Szépen nyílik, szinte árad a pohárból. Puha tannin, közepes test, szép savak, teljes összhangban.

Gere Attila: Merlot, 2010 - Érett, intenzív, meseszép bordó szín. Ízében és illatában gyümölcsös, melyben a meggy és az érett cseresznye dominál. Szépen nyílik, majdnem robban a pohárban. Közepes test, puha tannin, csilingelő savak, szép lecsengéssel.
Winelovers borok az olvasás mellé