Ezeket kóstold te is Badacsonyban! - 2. rész

Bognár Attila
2014. augusztus 17., 18:14


Folytatjuk badacsonyi borbarangolásunkat. Az előző részben a Németh és az Istvándy pincéket kerestük fel, de nem álltunk meg, hanem a Laposa és a Borbély pincék után még a Badacsonyi Borhetet is felderítettük.
Ezeket kóstold te is Badacsonyban! - 2. rész
 
Ezeket kóstold te is Badacsonyban! - 2. rész
Laposa pince
Felmásztunk a hegyre a Laposa pince teraszára. Továbbra is remek a kilátás az egész tóra. A pince kóstolóteraszán látható a folyamatos fejlődés. Befedve az egész, árnyékos helyek, egyre több asztal és pad, nagyobb vendéglátó kapacitás, ennél fogva emelkedett létszámú kiszolgáló személyzet. A borok mellé remek sonkák és sajtok. De nekünk még szerencsénk is volt, mert épp ott értük a család több tagját is (Bencét, apukáját és anyukáját is). Ez szerencsére autentikusabb kóstolót jelent, hosszabb ott töltött időt, több és pontosabb információkat a borokról és birtokról.
Ezeket kóstold te is Badacsonyban! - 2. rész
Hatos kóstolót választottunk:
  • Rizling2 2013: Ez már 95%-ban rajnai rizling és csak 5%-ban olaszrizling, teljesen reduktív tétel. Illatában közepes intenzitású ásványos dominancia, némi citrusos és barackos jegyekkel. Kóstolva jó intenzitású, hosszan tartó savak adják a bor gerincét, a citrusok mellett pedig az ásványos-sós jegyek dominálnak.
  • 4 Hegy olaszrizling 2013: Badacsony, Somló, Szent György-hegy és a Csobánc szőlőinek termése. Az előző évjárat nagyot szólt, nagyon szerettük, hamar el is fogyott. Ennek illatában fehér húsú gyümölcsök, virágok, némi mineralitás. Kóstolva közepesen testes, körtés-almás ízvilág, szép savakkal, ásványos lecsengéssel. Fiatal tétel még kissé, a palackos érlelés jót tesz majd neki.
  • Kéknyelű 2013: Reduktív tétel ez is, és még szintúgy nagyon fiatal, most bontogatja csak szárnyait. Illatában és ízében is a citrusos, fehér virágos, almás vonal dominál, jó savgerinc tartja, hosszú lecsengéssel, jól csúszik.
  • Furmint 2013: friss telepítés termése a Badacsonyról és a Köves-hegyről. Lassan nyílik, de jönnek belőle a fajtajegyek, almás-körtés vonal, mely mögött szolid ásványosság is beugrik. Egyensúlyos, hosszan tartó savak, szép lecsengés, van jövője ennek a fajtának is itt, érdemes ezzel is foglalkozni.
  • Pino 2013: Szürkebarát, kis maradékcukorral (kb. 4 g/l), reduktív tétel. Nagyon izgalmas egyedi bor, illatban és ízben is hozza a fajta jellegzetes vonásait, de a kis maradékcukor miatt nagyon jól iható, gyorsan csúszik. Ugyanakkor komplexitás is van benne, remekül csiszolt savakkal, izgalmas és hosszú lecsengéssel.
  • Bazalt cuvée 2012: Somlói juhfark és badacsonyi olaszrizling cuvée-je, kis rajnai rizlinggel a Csobáncról. Illatban a juhfark, ízben az olaszrizling dominálja. Érett, komplex, izgalmas bor, sárga húsú gyümölcsökkel, remek ásványossággal, jó sav-alkohol arányokkal, hosszú utóízzel.
  • Aztán előkerült még néhány versenyen kívüli muzeális tétel (a 2004 és 2008 közti évjáratokból), juhfarkok, szürkebarátok, mind egyedi és komoly tétel. „Van itt kérem a borvidéken potenciál!” - állapítottuk meg egyöntetűen.
 
Borbély pince
Ezeket kóstold te is Badacsonyban! - 2. rész
Borbélyék pincéje Badacsonytomaj és Káptalantóti közt található, messzebb a központtól. Most ők is megnyitották (vagy inkább újra nyitották) régi borkóstoló helyüket a Római úton, közelebb kerülve a turista forgalom fő áramához. Pörgött is az üzlet, amikor ott jártunk. Az alkalmazott hölgy udvarias és készséges volt. A családtagokkal sajnos nem találkoztunk most, de hát egyszerre nehéz is lenni a badacsonyi, a keszthelyi, az almádi borfeszteken, a pincénél és itt is. A családnak ugyanis ezen a hétvégén egyszerre ennyi fronton kellett fogadnia a borkóstolók rohamát. De a borok ugyanolyan jók, bárhol is isszuk őket. Mivel kezdett sötétedni, így siettünk le a központba a Bor7 fesztiválra, meg aztán az éppen aktuális koncertbe is szívesen belehallgattunk volna, így csak kevesebbet kóstoltunk:
  • Fröccsnekisjó olaszrizling 2013: részben tartályos, részben hordós erjesztésű tétel. Illatában fehér virágok és fehér húsú gyümölcsök, kóstolva szép savak, kis mineralitás és keserűmandulás lecsengés. Először tisztán próbáltuk, aztán fröccsnek, mindegyik bejött. A nagy melegben szomjoltónak is kiváló.
  • Tomaj cuvée 2013 (remélem az évjáratra jól emlékszem): Kéknyelű és olaszrizling cuvée-je ez a bor, mely egy igen jól eltalált házasítás, több évre visszatekintő múlttal. Valahogy nagyon jól működik a pincénél ez a kombináció, hisz a két fajta felerősíti egymást, de pár év palackos érlelés azért jót tesz neki. Tartályos tétel, erőteljes ásványosság, virágok, mandula, a két fajta remekül egybeérett, hosszú lecsengés, izgalmas.
  • Bácsi-hegyi olaszrizling 2012: Öreg tőkékről szüretelt, majd hat hónapot érett új tölgyhordóban. Testes, komoly, intenzív bor, remek savakkal és ásványos dominanciával, kis vaníliás, vajas, hordós jegyekkel. Hosszú keserűmandulás lecsengéssel búcsúzik, a dűlős olaszrizlingek közt az egyik legjobb.
A Bor7
Maga Borhetek rendezvény a központban található, a borászok fabódéi körben helyezkednek el, a „híres-hírhedt” vasút melletti büfésor közvetlen szomszédságában, a fák alatt, a zöldben. A bódék közt padok és asztalok, a végében kis színpad, ahol két héten keresztül remek koncerteket hallgathatott a nagyérdemű a borok mellé (pl. Tátrai Tibor, Balkán Fanatik, Ocho Macho, Kistehén, Járai Márk, Pannonia Allstars Ska). A fent említett pincéken kívül szinte a teljes badacsonyi élvonal kint volt a borászok közül (úgymint: Málik Zoltán, Sipos, Szeremley, Váli, Villa Sandahl, Imre Borozó, Szent György pince, Csanádi, Varga). Néhány este az időjárás, a viharok közbeszóltak, de alapvetően erőteljes teltházzal ment le a két hét. Vegyes kóstoló közönséggel találkoztunk, a borszakértőktől kezdve, a csak egy bort meginni kijövőkig tartott a skála. Szerencsére sok volt a fiatal, akik egyre jobban kezdik felfedezni és megismerni a hegyet és a borait. Örvendetes tény, hogy több legény- illetve leánybúcsús csapattal is összefutottunk. Azt hiszem Badacsony ezekre az alkalmakra tökéletes helyszínválasztás. Vagy talán még az egységes badacsonyi boros poharakon megjelenő szlogen is vonzotta őket: „Badacsony a folyékony szerelem”.
Málik Zoltán
A Bor7 esti szakaszában már csak Málik Zoltán boraira maradt kapacitásunk és időnk. Ez nem is csoda, hisz Zoltán egyrészt nem „kóstoló mennyiségeket” tölt, hanem annál jóval többet, másrészt pedig személyes előadásával, sztorijaival szinte vonzza az embert, és amíg mindent nem kóstoltunk végig, szabadulni sem lehet. De ez nem probléma, sőt szerencse, hisz igazán kiváló borsorral örvendezteti meg az oda tévedőt. A hagyományos borkészítési eljárás híve, ragaszkodik a hordós érleléshez, borait pedig csak akkor dobja piacra, ha úgy érzi, hogy azok érettek, készek és méltóak arra, hogy a nagyközönség elé kerüljenek. A hagyományos helyi fajták (kéknyelű, olaszrizling, szürkebarát) mellett szerencsére kevésbé ismert régi magyar fajtákkal is foglalkozik (bakator, budai zöld), illetve a „z” betűsök helyi példányával, a zeusszal.
  • Szürkebarát 2009: Egy korábbi tétel újra elővéve. A kiválóan sikerült 2010-es évjárat gyorsan elfogyott, így az egy évvel idősebbhez, mely palackban érett addig, nyúltunk vissza most. Kitöltés után lassan nyílik, majd egyre intenzívebb lesz, eleinte ásványos, majd a hordós jegyek jönnek belőle, végül pedig egy érett sárga gyümölcsös, virágos vonal. Jó, hogy van még belőle.
  • Olaszrizling 2011: Testes, komolyabb olasz, virágos, rezedás illattal. Egész szájat betöltő izgalmas struktúra, lendületes savak, kis kesernyés, mandulás lecsengés. Átmenet már a nagyon komoly dűlős olaszok felé.
  • Bakator 2012: Itt is egy legendás évjárat volt a 2010-es, de ez a mostani sem lesz rossz. Igaz, hogy nem annyira komplex és magával ragadó, de a remek savak és az ásványosság uralta struktúra mellett gazdag florális jegyek és némi gyümölcsösség is jön belőle. Továbbra is érdekes és egyedi tétel.
  • Zeusz 2012: Sokrétű illat, gyümölcsökkel, fehér virágokkal, ásványokkal, kis hordó fűszerekkel. Kóstolva a közepesnél komolyabb test, lendületes korty, szépen csiszolt savakkal, sós-minerális ízekkel, hosszú lecsengéssel. A sor legjobb bora volt az este folyamán.
  • Kéknyelű: itt két évjáratot is kóstoltunk, a 2012-es még friss és picit rendezetlen, de kezd alakulni. A kéknyelűnek nagyon kell az idő a palackban, ezt szinte minden pincénél megállapítottuk. A 2010-es már kifutó tétel, a pince valaha készült egyik legjobb bora volt, szerencsére a pult alól még előkerült egy üveg, amiből kaptunk is kóstolót. Intenzív, komplex illatában egy egész nyári gyümölcsös kosár van elrejtve, szolid minerális háttérrel. Közepes test, élő, vibráló savak, nagyon hosszú lecsengés, csúcson a bor.
A nyári turistaszezon miatt tapasztalt csúcs és tömeg ellenére jövőre érdemes elmenni a Borhét alatt Badacsonyba, hisz ha valaki nem szeret, vagy nem tud annyit gyalogolni, akkor itt koncentráltan egy helyen megtalálja az összes borász borait. Kulturált körülmények közt tud kikapcsolódni, mehet akár családdal vagy baráti társasággal. Minden bor kapható pohárral, a koncertek is pedig egyre izgalmasabbak. Ajánlom mindenkinek, hogy jövőre próbálja ki! De szállást nagyon időben és előre kezdjen el keresni!
Winelovers borok az olvasás mellé