Borpárok a Budavári Borfesztiválon

Dámosy Dóra
2014. szeptember 22., 14:57


A 2014-es Budai Borfesztivál egy új kezdeményezéssel örvendeztette meg azokat, akik az önfeledt borozás és baráti világmegváltás mellett azt szerették volna kiélvezni, hogy a borok nagyon széles skálája jelenik meg évről évre a legnagyobb fővárosi, borokhoz köthető rendezvényen.
Borpárok a Budavári Borfesztiválon
 
Borpárok a Budavári Borfesztiválon
(Fotó: Tamásy Dániel)
A Borfesztivál szervezői idén egy olyan lehetőséget kínáltak a kóstolni vágyóknak az első két napon, azaz szerda és csütörtök délután, amely az érdeklődők figyelmére méltán tarthatott számot. A Pár Borpár nevű lehetőség arra hívta fel az érdeklődők figyelmét, hogy érdemes egy-egy tételt, évjáratot, szőlőfajtát különböző aspektusokból, nézőpontokból megvizsgálni, megkóstolni, összehasonlítani. Olyan borpárok kóstolását ajánlották - kellemes, könnyen átlátható külön programfüzettel -, amelyek összehasonlítása, összekóstolása alkalmat ad a termőhelyi, évjárati, technológiai sajátosságok megmutatására, megfigyelésére.
A javasolt programhoz csatlakozó borászatok boraik, pezsgőik közül ajánlottak párosításokat, amelyeket-egyet fizet, kettőt kap alapon, - együtt, egymás után kóstolhattak az érdeklődők, a kiállítók szakmai segítsége mellett. Ilyen módon kóstolhattak egy-egy szőlőfajta fahordós és acéltartályos borai közül, egyazon termőterület különböző dűlőiről származó azonos szőlőfajtákból készültek közül, vagy akár egyazon bor különböző évjárataiból.
Aki az idei év slágerének számító gyöngyöző és habzóborok közül szeretett volna választani, megtehette, fehér vagy rosé borokat kóstolhatott azok gyöngyöző párjaival együtt. A testesebb, fajsúlyosabb kóstolási élmények sem maradtak el, lehetőség nyílt dűlőszelektált tételek összehasonlítására, vagy édes, desszertborok esetében a töppedt szőlőből készült tételeket a botrytizálódott szőlőből készült tételekkel összehasonlítani.
 
A kezdeményezéshez, felkéréshez olyan borászatok csatlakoztak, amelyek neve garancia a magas minőségre és a különleges odafigyelésre. Az ismeretterjesztés ilyen új formájához a nagyobb, ismertebb borászatokon kívül kisebbek éppúgy csatlakoztak, borvidékeink mindegyike képviseltette magát a programban.
Annak, aki forgatni kezdte a borpárokat felsoroló programfüzetet, komoly kihívást jelentett annak eldöntése, hogy a felsorolt lehetőségek közül, melyikkel éljen, merre induljon, mit is kóstoljon. A részt vevő standoknál szívesen mutatták be a kiválasztott borokat, egy-egy tétel sajátosságait, és kaphattunk újabb tippeket, ötleteket a következő kóstoláshoz.
Ez a kezdeményezés az idei év egyik olyan újítása volt a 2014-es Budaivári Borfesztiválon, amely sokunknak okozott nagy örömöt. Az előre elkészített ajánlatok sorvezetőként, ötletadóként szolgálhattak sokak számára és ezek a keretek segítséget nyújthattak mindazoknak, akik valami újat, többet szerettek volna megtudni egy-egy borról, vagy borpárról. Remélem, hogy a kezdeményezés jövőre is elérhető lesz és mind több bor kapcsán ismerkedhetünk a rájuk és csak rájuk jellemző sajátosságokkal!
Winelovers borok az olvasás mellé