11. Veszprémfest, július 15-20.

Veszprém - A tavaly tizedik születésnapját ünneplő Veszprémfesztről már sokszor sokan leírták, hogy a hazai nyári szabadtéri kultúrszezon egyik legjelentősebb eseménye. Idén sem lesz ez másként: július 15-től 20-ig nagy hangok szólnak majd a veszprémi Szentháromság tér és környékének történelmi falai között. Újjászülető és újonnan született nemzetközi sztárok váltják majd egymást a Nagyszínpadon.
11. Veszprémfest, július 15-20.
Mali és a karibi világ csak a térképen van messze egymástól – bizonyítja újfent majd a nyitó napon Fatoumata Diawara és Roberto Fonseca, a fiatal, regényes életű, mali származású énekesnő és a kubai zongoravirtuóz. Előbbi napjaink afrikai fiataljainak szenvedéseit énekli meg, a kubai jazzista pedig a helyi hagyományok és a mai, utcai stílus képviselője - azonos gyökerek, különböző felfogásban; izgalmas találkozásnak ígérkezik.

Két újabb nap, két fantasztikus nő. Előbb Katie Melua, az egyik legnagyobb lemezsikereket arató brit előadónő, először magyar színpadon. Ketevan (ez grúz neve) énekel, zenél, dalt ír, fellép a Buckingham Palotában, dalol kilenc millió kerékpárról pekingi élmények alapján, turnésorozataival rekordokat dönt... A másik hölgynél elég annyit mondani: Nah Neh Nah... Dani Klein, a Vaya Con Dios mára már nagyasszonya csupán ettől az egyetlen számtól is halhatatlanná vált volna - ő azonban két évtizede a topon, koncertek százaival a háta mögött. Ma már réginek számít a The Brand New Heavies is, az acid jazz londoni úttörői azonban talán frissebbek, mint valaha. Fáradhatatlanul hozzák majd a jellegzetes funkot a negyedik napon. Hasonlóan – ami a fáradhatatlanságot illeti – az utánuk fellépő Youssou Ndourhoz. Szenegál, tradicionális griot műfaj, elbeszélő stílus és persze a 7 seconds... Róla szinte mindent tudunk. De talán azt nem, hogy három évnyi politikai szerepvállalás után tér vissza újra a zenéhez.

A befejezés is nagyot szól majd, ahogy illik. A Magyar Jazz Napja, olyan nevekkel, vagy inkább minőségi garanciákkal, mint Kőszegi Imre, Tony Lakatos, Charlie és még sorolhatnánk.

További információk a rendezvény honlapján találhatóak.