Világok zenéje a Veszprémfesten, július 15-20.

Az idén második évtizedét kezdő VeszprémFest számtalan hagyományt teremtett a hazai, nyári, szabadtéri, kulturális fesztiválok történetében. Az egyik ezek közül, hogy a világzene nem hiányozhat a rendezvény mindig sokszínű programjából. Nincs ez másként ebben az évben sem.
A Nagyszínpad műsora rögtön ezzel a műfajjal nyit július 15-én. A hagyományon belül azonban némiképp formabontóan. A világzenén belül két látszólag teljesen különböző világ találkozik egymással Fatoumata Diawara és Roberto Fonseca zenei randevúján. A Fatou néven ismert énekesnő Maliból, míg Fonseca az Atlanti-óceán másik partjáról, Kubából érkezik a veszprémi Szentháromság térre. Zenéjük által magukkal hozva azt a két kultúrát, amelyek csak kilométerben mérve fekszenek messze egymástól. A fiatal kora ellenére regényes életű Fatou Afrika fiatal generációjának sorsát énekli meg finom, érzékeny, elbűvölő hangján, melyhez társuló látványos színpadi produkciója maradandó élményt ígér. A kubai zongoravirtuóz Fonseca is saját közegének kultúráját jeleníti meg, sajátosan keverve a hagyományos, afrikai gyökerű kubai muzsikát, a jazzt és az utcai stílust.
Világok zenéje a Veszprémfesten, július 15-20.
Fatoumata Diawara
A világzene mintegy keretbe foglalja a VeszrémFest külföldi előadóinak sorát: egy újabb „világ”, a ma már legendának számító Youssou Ndour zárja ezt a sort július 19-én. Ki ne tudná, hogy a szenegáli zenész, elbeszélő, előadóművész közel húsz esztendeje a 7 Seconds-zel vált világhírűvé. Az viszont kevésbé köztudott, hogy hazája kultúrpolitikai életében vállalt szerepe nyomán egy három éves szünetet követően tér vissza igazi közegébe, a színpadra. Minden bizonnyal zenéjével ugyanolyan szuggesztíven hatva közönségére, mint ahogy ezt húsz éve mindig is tette.
Világok zenéje a Veszprémfesten, július 15-20.
A fesztiválon mások mellett fellép még Sebestyén Márta - Andrejszki Judit - Balogh Kálmán, a Budapest Ragtime Band, Somló Tamás és barátai, Dés László, a Mystery Gang és Karácsony János és Angler Ákos duója.
A részletes programról itt tájékozódhat!