Rozé parádé - Egy különleges borkóstoló a 2013-as év borászának boraiból a Borháló Ligetben, július 25.

Budapest - A 2013-as év bortermelőjének megválasztott Gálné Dignisz Éva (Szigetcsép – Kunsági borvidék) borait kóstoltja lánya, Gál Zsuzsi a Borháló Liget üzletében.
Rozé parádé - Egy különleges borkóstoló a 2013-as év borászának boraiból a Borháló Ligetben, július 25.
Gál Zsuzsi
Gálné Dignisz Éva 2013-as év bortermelőjének megválasztásával nem csak ő, hanem a Kunsági borvidék is hatalmas elismerésben részesült. Ismét. Hiszen ne feledjük, hogy 2007-ben Frittmann Jánosnak (Soltvadkert – Kunsági borvidék) ítélték oda ezt a megtisztelő címet. Azzal, hogy a díj megalapítása óta kétszer is erről a borvidékről származó borásznak ítélték oda ezt az elismerést, kijelenthetjük, hogy Magyarország legnagyobb borvidéke végérvényesen szakított a rá aggasztott tablettás borok elnevezéssel, illetve a rossz beidegződésekkel.
Pár gondolat a Gál családi pincészetről:
Budapesttől 25 km-re a Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben fekvő, jelenleg 76 hektár saját szőlőterület adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült borházának szőlő-alapanyagát. A sziget a történelem folyamán túlnyomórészt királyi-királynői uradalom volt, s szőlőtermelői múltját már az 1569-es szőlőadó-feljegyzések is bizonyítják.
A szőlőterületből 60 hektár 1999-2005. közötti és 6 hektár 2012. évi fiatal telepítés. Minőségi fajtaösszetételben a Rajnai rizling, Olaszrizling, Szürkebarát, Ezerjó, Cserszegi fűszeres, Nektár, Kékfrankos, Pinot noir és a Cabernet sauvignon a meghatározó.
2011-ben a szőlőbirtok tovább bővült a Balaton-felvidéken, Lesencefalu község dombjain fekvő 10 hektár szőlőültetvénnyel, melyen a Sauvignon blanc, Pinot blanc, Szürkebarát, Chardonnay és a Cabernet sauvignon képezik a fajtaválasztékot.
A pincészet 1800 hl rozsdamentes temperált tárolótérrel rendelkezik. A borászati technológiát a terméskorlátozás, a válogatott szüret és az irányított reduktív erjesztés határozza meg.
Az 1800 hektoliteres pincészetben a megtermelt szőlőmennyiség mindössze 20-30%-át dolgozzák fel, a fennmaradó szőlőmennyiséget értékesítik. Az ültetvény mérete és fajtáinak sokszínűsége lehetőséget ad a feldolgozásra kerülő szőlő válogatására a legjobb minőség elérése érdekében.
A kóstolón bemutatott Gál rozé borok:
  • Kékfrankos rozé 2013
  • Szent Márton rozé 2013
  • Pinot noir rozé 2013
További bemutatott rozék a Borháló Liget kínálatából:
  • Frittmann rozé cuvée 2013 (Soltvadkert – Kunsági borvidék), Kékfrankos – Zweigelt - Portugieser
  • Font rozé 2013 (Soltvadkert – Kunsági borvidék), Kékfrankos
  • Mészáros rozé 2013 (Szekszárd – Szekszárdi borvidék), Pinot noir
  • Takler 2013 (Szekszárd – Szekszárdi borvidék), Cabernet Sauvignon – Merlot – Kadarka -Zweigelt
  • Wekler Ferenc 2013 (Szekszárd – Szekszárdi borvidék), Kékfrankos - Kadarka - Merlot
  • Nagy és Nagy Kft. (Uzsa – Balatonfelvidéki borvidék), Pinot noir
  • Ludányi rozé 2013 (Gyöngyöstarján – Mátrai borvidék), Kékfrankos
  • Szőke Mátyás 2013 (Gyöngyöstarján – Mátrai borvidék), Kékfrankos-Cabernet Sauvignon  
  • Cézár Pincészet (Nagyrada – Zalai borvidék), Cabernet Sauvignon-Pinot Noir-Merlot
A belépő 1500 Ft, amelyből 500 Ft levásárolható. Az belépődíj tartalmazza a borkóstoláshoz felszolgált szokásos falatkákat, illetve a tombolát.  A szervezők tudatában vannak a „sok ember kis helyen is elfér” közmondásnak azonban minden kedves jelentkezőt arra kérnek, hogy az üzlet véges befogadóképességének köszönhetően részvételi szándékukat minél előbb jelezzék az érkezők létszámának megjelölésével e-mailben!

Jelentkezés: http://www.borhalo.com/liget oldalon a hírlevél feliratkozás felületen, majd jelentkezzen emailben vagy az üzletben.

Elérhetőségek:
Csizmadia Miklós, üzletvezető
Telefon: +36 30 219-39-39
E-mail: liget@borhalo.com
Cím: 1078 Budapest, Murányi utca 15. (A Thököly úti CBA és a Garay téri piac között a Schola Europa Akadémiával szemben)
Web: www.borhalo.com/liget
Facebook