Tóth Ferenc Pincészete Egri Borvár borkóstoló a Borháló Liget üzletében, augusztus 19.

Sokat hallottunk már a Várvédő Hős egri nőkről. Most személyesen is találkozhatunk, egy ilyen ízig-vérig Egri Nővel, aki a saját várukat védi.
Tóth Ferenc Pincészete Egri Borvár borkóstoló a Borháló Liget üzletében, augusztus 19.
Az EGRI BORVÁR méltán kedvelt borait Tóth Ferenc lánya, Tóth Katalin mutatja be, augusztus 19-én kedden 19 órakor a Borháló Liget üzletében.
Tóth Ferenc pincészetét, bátran nevezhetjük családi pincészetnek, hiszen a többgenerációs borászcsalád apraja-nagyja megszállott borász. Évtizedek óta az egri borvidéken gazdálkodnak. A pincészet Tóth Ferenc szakmai irányítása mellett működik, aki génjeiben hordozza a szőlő és borkultúrát, családjukban ükapjáig visszamenőleg foglalkoztak a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, és az egri bor és borászat jó hírének öregbítéséért dolgoznak. Tóth Ferencet munkája elismeréseként megválasztották a 2012-es év egri borászának.
Amit biztosan meg fogunk kóstolni:
Egri Leányka – 2012
Az egri borvidék jellemző fehérbort adó szőlőfajtája. A Leányka ősi hungarikum szőlőfajtánk könnyedségével, üdeségével, illatával, ugyanakkor határozott fajtájára jellemző karakterével tűnik ki. Közepes intenzitású, sárga színű. Illata érett, barackos, körtés, birses, fejlődő. Ízben jó beltartalmú, szintén az érett fehér gyümölcsöket idéző, közepes intenzitású bor.
Egri Csillag – 2013
Közepesen intenzív szalmasárga bor aranyreflexekkel. Királyleányka, Olaszrizling, Hárslevelű, Sauvgnon Blanc, Leányka és Ottonel Muskotály. Ízig-vérig magyar, igazi egri bor. Aromakészlete egyszerre friss és érett. Az előbbi jelzőt a virágok és az ananász, utóbbit pedig a vanília és a méz illatának köszönheti. Ízében citrusok, herbák érződnek, kiegészülve egy kis muskotályossággal és alkoholédességgel. Savai fiatalosak, elegánsak. Telt, harmonikus tartós lecsengésű bor.
Kadarka Siller – 2013
A rozék és vörösborok közötti válaszútról ezt a Kadarka Sillert inkább az utóbbi felé húzza a szíve. Közepesen mély, narancsos árnyalatú karmazsin. Illata közepesen intenzív, fiatalos, érett, diszkréten fűszeres és piros gyümölcsöket idéz. Ízében jó beltartalmú és jó arányú finom bor élénk savtartalommal, meggyes-cseresznyés ízekkel és némi tannintartalommal
Kadarka – 2012
„A közepesnél mélyebb szín, a közepesnél intenzívebb illatvilág klasszikus kadarkás jegyekkel, érett gyümölccsel, vagány keleti fűszerkészlettel. Kóstolva nagyon szép szerkezetet kapunk, amelyben egy érintésnyi édességérzet is feltűnik a remek savak és a karakteres, de nagyon finom tanninszerkezet mellett. Gazdag, nagyon finom lecsengésű bor, amelyet nagyon jó inni, és tökéletesen egyben van.”
NA - BGB Borigó, 2014.05.
Pinot Noir – 2009
Gál Tibornak köszönhető, hogy a hazai fajták mellett a pincészetben is készül minden évben Pinot Noir. Az egri borvidék egyik nagyreményű fajtája.
Cabernet Sauvignon – 2011
Mély bíborszín jellemzi. Illata fekete ribizlire és egyéb fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Az érleléssel már kifejlődtek az eukaliptusz- és dohányillatok is. Közepes testű, lédús, zamatos, jól iható, jól elkészített bor a mindennapokra szánva.

Pentaton Cuvée – 2012
Gazdag, határozott karakterű, heroikus bor, maszkulin jegyekkel, de nem robosztus, inkább intenzív. Gyümölcsös jellege harmonikusan egészül ki a hat hónapos fahordós érlelés pörkölt aromáival. Tökéletes ötös házasítás, egyik fajtának sem jelenik meg a fajtajellege, ahogyan az jellemző a Bikavérre.
Éden (Merlot - édes) -2012
Tóth Ferenc édes Merlot-ja a harmónia és a nyugalom bora. A Merlot gyümölcsös karakterét kiemeli az édes ízvilág, kellemesen iható, közepesen testes vörösbor. Különlegessége abban áll, hogy ivás közben nem kerül túlsúlyba semmilyen karaktere a bornak, csak annyit érzünk: Jaj, de jól esik. Vigyázat: itatja magát!
A belépő 1500 Ft, amelyből 500 Ft levásárolható. A belépődíj tartalmazza a borkóstoláshoz felszolgált szokásos falatkákat, illetve a tombolát.  A szervezők tudatában vannak a „sok jó ember kis helyen is elfér” közmondásnak azonban minden kedves jelentkezőt arra kérnek, hogy az üzlet véges befogadóképességének (max. 40 fő) köszönhetően részvételi szándékukat minél előbb jelezzék az érkezők létszámának megjelölésével e-mailben!
Jelentkezés: http://www.borhalo.com/liget oldalon a hírlevél feliratkozás felületen, majd jelentkezzen emailben vagy az üzletben.

Elérhetőségek:
Csizmadia Miklós, üzletvezető
Telefon: +36 30 219-39-39
E-mail: liget@borhalo.com
Cím: 1078 Budapest, Murányi utca 15. (A Thököly úti CBA és a Garay téri piac között a Schola Europa Akadémiával szemben)
Web: www.borhalo.com/liget
Facebook