Bussay emlékkostoló a Palack Borbárban - szeptember 18.

Budapest - Szeptember 18-án, csütörtökön, a Gellért téren lévő Palack Borbárban a nemrég elhunyt Dr. Bussay László zalai borászra emlékeznek. A nem mindennapi hat tételes kóstolón két valódi ritkaság is kerül a poharakba. A 2007-es Szerémi Zöld, amely soha nem került kereskedelmi forgalomba, valamint a 2006-os Vörcsöki Furmint, amely az első, úgynevezett „szűztermése” a Kerkaborum nevű pincének, amelyben Bussay a szekszárdi Heimann-nal és S. Kiss Lászlóval volt társtulajdonos.
"Próbálgatja az embert a bor.."
 
Dr. Bussay László borait belföldön és külföldön egyaránt elismerik, hazánkban olyannyira, hogy 2013-ban a Magyar Köztársági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel is jutalmazták a csörnyeföldi borászt. 2004-es Esküvé nevű borát az angol Decanter borászati szaklap beválasztotta a világ 10 legjobb rizlingje közé. Volt olyan év, hogy szinte valamennyi általa termelt bor bejutott a 20 legjobb fehér, és a legjobb édes kategória élmezőnyébe.
Szeptember 18-án, csütörtökön "sztárvendégek"  érkeznek a Palackba. A 2007-es Szerémi Zöld egy családi magángyűjteményből, S. Kiss László jóvoltából került a borbárba, kizárólag itt és most lesz lehetőség a vele való nagy találkozásra. Ebben a borban elbújtak a zalai virágok és ásványok, egy csipetnyi alma és körte, de nem mondható kifejezetten gyümölcsösnek. Kereskedelmi forgalomba ez az évjárat eddig nem került. A kóstoló másik sztárja, a 2006-os Vörcsöki Furmint, amely gyümölcsös arcát mutatja, jellemzőek rá a citrusok és a birs. A furmintnak ezt az arcát nagyon lehet szeretni.
A kóstolón találkozhatunk még a 2012-es Rajnai Rizlinggel, a 2011-es Traminival, a 2011-es Pinot Noir és a méltán népszerű, 2011-es Esküvével Bussay pincészetéből.
Bussay László 1988-ban kezdett el szőlőtermesztéssel foglalkozni. Beleszeretett a Csörnyeföldön található Kövecs-hegy dűlőibe, Birkás- és Kapatörő-dűlőbe. Az első kiemelkedő termelője volt a vidéknek, gyakorlatilag az ő borai révén került Magyarország minőségi  borászati térképére a térség. Fő szőlőfajtái az olasz és rajnai rizling, tramini, szürkebarát, sárgamuskotály és pinot noir.
További információ:
Pollák Dávid
+36 20 216 8080
pr@palackoborbar.hu
Palack  - Borbár másképp
A legkiválóbb borvidékek pincészeteinek szellemét idézi meg a Palack Borbár a budai Gellért téren, így nem kell több száz kilométert autózni, ahhoz, hogy jó hangulatú borkóstolót találjunk. A Palack autentikus világa más, mint amit eddig a borbárokról hittünk. Olyan helyre hív, ahol a borpincék romantikája ötvöződik a barátságos, családias és közvetlen hangulattal. Különleges, máshol nem található borokat kóstolhatunk, amelyek kizárólag a borászok saját pincéiben és a Palackban fedezhetők fel. Tematikus kóstolók, boros témájú oktatások, koncertek és borvacsorák váltják egymást. A Palack ételkínálata tapasokat, mártogatókat és minőségi borkorcsolyákat vonultat fel, amelyeket gondosan válogatott háztáji alapanyagokból készítenek el. A Palackban szeretettel bánnak borral és a vendéggel. Akárcsak egy vidéki borpincében, leülnek a vendég mellé, és a borokkal együtt mesélnek. Bor. Tapas. Gellért tér.