„Ami nekem nagyon fontos, az az ember a bor mögött” - Interjú három nemzetközi borkereskedővelBorokkal sokféleképp találkozhatunk. Az abszolút a mi döntésünk, hogy felkeresünk-e egy borászt vagy borvidéket, de ha például egy borszaküzletbe vagy egy étterembe térünk be, esetleg egy online webshopból rendelünk, ott már adott a kínálat, amiből választani tudunk. Az, hogy mit találunk a vinotékák valós vagy virtuális polcain, a gasztronómiai helyek borlapjain, már nagy mértékben a kereskedőkön múlik, akik különböző szakmai szempontok és tapasztalataik alapján döntenek arról, milyen tételekkel érdemes egyáltalán találkoznunk. De mik ezek a szempontok? És valóban annyira különböznek egymástól, mint ahogy azt talán elsőre gondoljuk? A 2023-as Winelovers Wine Awards-on három borkereskedőt faggattunk a munkájáról.
Mitől jobb az egyik bor mint a másik?Ha a legismertebb borpontozási rendszert, az OIV 100-at vesszük alapul, azt láthatjuk, hogy a megfelelő minőséget elérő borok valójában 80 ponttól fölfelé helyezkednek el. (Bár a 70 és 80 pont közötti borok is fogyasztási értékkel bírnak, ezekben kisebb-nagyobb borhibák még fellelhetők.) 80-85 pont között technológiailag megfelelő, bár nem különösebben izgalmas borok találhatók. A BLIC rendszer (balance, lenght, intenity, complexity) 85 pontig egész jól működik, de mi van efölött? Mi a különbség egy 85, egy 90 és egy 95, netán 98-100 pontos bor között?
Milyen trendek várhatók a borvilágban 2024-ben?Minden év elején kíváncsian várjuk a szakértők és elemzők újabb trendekre vonatkozó megállapításait a borpiacon. Fogyasztóként is érdemes tudnunk ezekről, de ha a borágazatban dolgozunk, akkor alapvető, hogy tájékozódunk arról, mi várható a következő időszakban.
Ferenc Pápa áldását adta a magyar borraA karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.
Borvidékek a Balaton körül: Badacsony bazalton termett szőlőfajtái és boraiBadacsony, a „bazaltkúpok csodaországában” található, ami egy a világon egyedülálló adottságokkal rendelkező terroir. Ha valaki „badacsonyit” iszik, akkor a poharában élvezi a Balaton vizének csillogását, a tanúhegyek sós ízvilágát, a bazalt ásványainak savgerincén feszülő keserűmandulás olaszrizlinget vagy a borvidék egyedi fajtáinak, a kéknyelűnek, a rózsakőnek és a budai zöldnek a huncutságát.
Borvidékek a Balaton körül: Balatonfüred–Csopak, a rezedaillatú, keserűmandulás olaszrizling otthona„Az Almádi kedveli a könnyű ebédeket és a délutáni alvást. A Füredi a romantikus. Az Arácsi bájos és egyszerű. A Dörgicsei valamennyi között a leghuncutabb. A Révfülöpi a legigazabb lugasborok közül való.” (Hamvas Béla: A bor filozófiája)
Borvidékek a Balaton körül - A Balaton-felvidékA vidék borait a Balaton csillogó víztükrének melege tüzessé, a Bakony hűvössége szépsavúvá és gyümölcsössé teszi. A minőség mellett a természetazonos borok viszik a vidék hírnevét.
Iránytű a hazai borok világában - Elindult az előjegyzés a Winelovers 100 - A legjobb 100 magyar bor magazinraA legjobb borok a világon néhány kattintással elérhetőek. Ha tudjuk, mit akarunk, néhány perc alatt rátalálunk egy webshopban arra a borra, amelyikre éppen szükségünk van egy vacsorához, egy baráti beszélgetéshez vagy egy ünnepi eseményhez. De nincs mindig kedvünk keresgélni, és nem akarunk mindig minden döntést mi magunk meghozni. Ilyenkor vannak segítségünkre azok az iránytűk, amelyekben maximálisan megbízhatunk. A Winelovers 100 - A legjobb 100 magyar bor magazin évről évre a hazai borok legjavának sorrendjét állítja fel, és ad ezzel a borfogyasztók kezébe egy olyan mankót, amelynek segítségével a hatalmas választékból biztos kézzel emelhetik le a polcról a legjobbakat.
Nincs olyan kérdés, amit ne tehetnél fel a borokrólA winespectator.com Ask Dr. Vinny rovatában bármit megkérdezhetsz, ami érdekel, szakértő és szórakoztató választ kapsz rá.