Folytatódik a pálinka szabadságharca - a Fidesz nem enged!

Németh Richárd
2014. április 15., 09:26


Cefrét lepárolni ne féljetek! - A Fidesz ragaszkodik a szabad pálinkafőzéshez, ezért azt várja a májusban megalakuló új kormánytól, hogy találja meg a megfelelő jogi megoldást a hungarikumok megvédésére - közölte a kormánypárt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Folytatódik a pálinka szabadságharca - a Fidesz nem enged!
 
Hoppál Péter felháborítónak nevezte az Európai Unió bíróságának múlt csütörtöki ítéletét, amelyben azt állapította meg, hogy ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentességére vonatkozó magyar szabályozás, amely szerint évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehet főzni, főzetni.
„Ha kell, törvényt is alkotunk a pálinka védelmében” – jelentette ki erre válaszul a Fidesz szóvivője, hangsúlyozva: "a magyar pálinka a kultúránk része, elválaszthatatlan a hagyományainktól". A cél az, hogy a magyar pálinka az ország „agrárvezérterméke”, világmárka legyen – tette hozzá.
Hoppál Péter szerint az EU bíróságának döntése legalább olyan ostoba, a nemzeti érdekeket semmibe vevő és életszerűtlen, mint a magyar akáccal kapcsolatos uniós álláspont. Ugyanis „az EU elkezdte üldözni a magyar akácfát” is, miközben a hazai faállomány egyharmada akác, a kiváló magyar méz felét is ezek a fák adják. A Fidesz azonban ebben az ügyben is kiáll a nemzeti értékekért, így már májusban hungarikummá nyilváníthatják az akácot és az akácmézet, ami megnyugtató védelmet ad – mondta.
 
 
A Fidesz azt várja a májusban megalakuló új kabinettől, hogy ha kell, „menjen el akár a falig is” a nemzeti érdekek, a hungarikumok védelme érdekében – közölte a szóvivő.
A Fidesz-KDNP a májusi európai parlamenti (EP-) választáson induló jelöltjeit is arra bátorította, álljanak ki a magyar értékekért, érdekekért, amit mindannyian vállaltak – mondta, úgy fogalmazva: „nem kérünk több jogot Magyarországnak és a magyar ügyeknek, mint bármelyik más tagállam, de ami jár nekünk, ahhoz ragaszkodunk”.
Hoppál Péter megjegyezte, a szocialisták azonnal „örömködtek” azon, hogy „elmeszelték” a magyar pálinkát az EU-ban, ami mutatja, a baloldal Magyarországon és Brüsszelben is képes a magyar érdekekkel szembefordulni.
Szerkesztve az MTI híre alapján.
Winelovers borok az olvasás mellé