Hogyan válhatsz pálinka szakértővé?

Borászportál
2014. szeptember 24., 21:41


Pálinkafőzők, pálinkakedvelők, pálinkabarátok és a minőségi vendéglátás iránt érdeklődők bővíthették ismereteiket a pálinkafőzés hagyományaival s előállításának szakszerű módszereivel kapcsolatban Kecelen.
Hogyan válhatsz pálinka szakértővé?
 
Magyarországon az égetett szeszes italok előállításának jelentős történelmi hagyományai vannak. A modern korban a házi pálinka és párlat előállítását hosszú időn át törvénnyel tiltották, ami miatt kialakult a zug-pálinkafőzés hagyománya és tradíciója. Sajnos az illegális pálinkafőzés több negatív eredményt is hozott hosszú távon: megjelentek a viszonylag olcsó alkoholos termékek az illegális piacon, valamint rengeteg gyenge vagy rossz minőségű illegális termék került eladásra.
 
A szeptember 12-19-én, Kecelen megrendezett rendezvénynek kettős célja volt: egyrészt, hogy bemutassa a pálinka és párlat előállításának szakszerű módjait megismertetve a résztvevőket a modern lepárló berendezésekkel, valamint hogy felkeltse a projekten résztvevőkben a minőségi és egyedi párlat készítésének igényét.
Tudatosítani akarták a kulturált alkoholfogyasztást, illetve elősegíteni azt, hogy az, amit ma „házi” készítésű italnak nevezünk, minőségben legyen legalább olyan jó, vagy hasonló, mint a nagyüzemi előállítású és a kereskedelemben kapható termékek.
„A rendezvényen résztvevők az előadások végén valósággal bombázták kérdéseikkel az előadókat.” – nyilatkozták a szervezők, aláhúzva az esemény sikerét s létjogosultságát.
A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének értékelése és javaslata alapján az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Finanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító hatóságának jóváhagyásával valósult meg.