Háborog a szakma a pálinkafőzés szabályozása miatt

Borászportál
2014. november 03., 11:41


Pálinkamutyitól tart a szakma, miután változik a bérfőzés jövedéki adómértéke. A tervezet a szakma szerint hátrányos a főzdékre nézve.
Háborog a szakma a pálinkafőzés szabályozása miatt
 
A tervek szerint két fontos változás lesz a magán-, illetve a bérfőzésnél: a bérfőzés jövedéki adómértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50 százalékára változik az eddigi nulláról. Egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében 1670 forint összegű jövedéki adót kell fizetni.
50 liter feletti mennyiség esetén azonban 3334 forint lesz a literenkénti díj. A magánfőzésnél az előállított párlat után évi 1000 forint átalányadót kell fizetni 2015. január 1-jétől.
A Népszabadság megkérdezte Savanya Gézát, a Snapsz Kft. tulajdonosát, aki szerint elkeserítőnek tűnik a tervezet, nagyon hátrányos ugyanis a bérfőzőkre nézve. Ők jelenleg 762 forintot kérnek egy liter pálinka főzetéséért, és így sem rohamozzák meg őket a megrendelésekkel. Ehhez jönne januártól a szeszadó, ami egy liter pálinka esetében a már említett 1670 forint fele, vagyis 835 forint. A kettő összege adná az egy liter pálinka főzetésének díját, vagyis 1597 forintot, 50 literig. Aki pedig ennél többet főzet ki, annak literenként 3264 forinttal kell majd számolnia. Ezzel szemben a magánfőzdéknél évi ezer forintért főzhetnek 50 litert.
 
A szakma véleményét a törvénytervezet előkészítésénél nem kérték ki, így a Pálinka Nemzeti Tanácsot a Tolna megyei kereskedelmi- és bérfőzdék tulajdonosai felhatalmazták arra, hogy kezdeményezzen szakmai egyeztetést a nemzetgazdasági minisztériummal.
A Brill Pálinkaház tulajdonos-ügyvezetője, Nagyné Krizl Edit a lapnak elmondta, elfogadhatatlan, hogy egy országon belül három különböző szabályzat vonatkozzon egy időben a pálinkafőzetésre, mert a tervezet szerint januártól gyakorlatilag ez történne: a kereskedelmi-, a bér- és a magánfőzdékre más-más feltételek vonatkoznának. Félő, hogy a magánszemélyek nem tartják be, illetve kijátsszák majd a feltételeket. Nagyné Krizl Edit szeint a törvény éppen azokat lehetetlenítené el, akik értenek a kiváló minőségű magyar pálinka készítéséhez.
A magánfőzőknek nem kell adóraktári engedéllyel rendelkezniük. A szabályozás szerint a magánfőzőnek a desztillálóberendezés megszerzését 15 napon belül be kell jelentenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóság felé. Az előállított magánfőzött párlatról évente egyszer, a tárgyévet követő január 15-ig kell adóbevallást benyújtani, és ezzel együtt az éves átalányadót megfizetni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatóságnak. A szabályozás kimondja továbbá, hogy a magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, illetve kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.