Hoppá: Japánban készül a legjobb whisky

Borászportál - HVG
2014. november 05., 09:38


Első ízben választott japán whiskyt a világ legjobbjának egy elismert brit szakértő. Skót whiskyk nem kerültek az élmezőnybe.
Hoppá: Japánban készül a legjobb whisky
 
A 2013-as Yamazaki Single Malt Sherry Cask rekordpontszámot, 97,5-öt kapott a lehetséges százból Jim Murray jövő héttől kapható 2015-ös whiskybibliájában.
A második és a harmadik helyen két amerikai bourbon, a William Larue Weller és a Sazerac Rye 18 Year Old végzett, és a negyedik is egy amerikai bourbon lett. A legjobb európai whisky sem skót, hanem angol, az English Whisky Company Chapter 14 Not Peated nevű gabonapálinkája áll az ötödik helyen.
 
A sherrys hordóban érlelt győztes japán házasítatlan malátawhiskyt Jim Murray sűrű, száraz italként jellemezte. A világ legjobb whiskyjéből 18 ezer üveggel palackoztak, egy üveg hozzávetőleg 35-40 ezer forintba kerül.
A whiskybiblia előszavában Jim Murray azt tanácsolta a skót főzdéknek, hogy térjenek vissza az alapokhoz. A szakértő 4700 whiskyt kóstolt meg és bírált a 2015-ös bibliájához.
Winelovers borok az olvasás mellé