Szőlővel és vörösborral védhetjük látásunkat

Borászportál
2012. január 25., 13:24


Amerikai kutatók egy csoportja nemrég adta hírül egy tudományos szaklapban, hogy a szőlő – és ezáltal a vörösbor –, valamint más gyümölcsök egy bizonyos alkotóeleme, a rezveratrol képes megóvni a szem belsejében található ereket a károsodástól.
Szőlővel és vörösborral védhetjük látásunkat
 
A rezveratrol néven ismert vegyület (bővebben: lásd keretes írásunkat), amelynek már korábban is öregedés gátló, illetve rákellenes hatást tulajdonítottak, megakadályozza a hibás illetve mutáns erek kialakulását - adták hírül nemrégiben a kutatók a The American Journal of Pathology című szaklapban. Ez a jelenség összefügg a rák, valamint szív- és olyan szembetegségek kialakulásával, mint például a sárgatest időskori degenerációja.
 
Az eredmények segíthetnek többet megtudni a rezveratrol működésének módjáról - nyilatkozta a kutatást vezető Rajendra Apte, a St. Louis-i Washingtoni Orvosi Iskola kutatója a Daily Telegraph internetes kiadása szerint.
A kutatás ugyanis jól mutatja, hogy a természetben előforduló rezveratrol közvetlenül gátolhatja az abnormális erek kialakulását a szemen belül és kívül - utat nyitva ezzel új kezelési eljárások előtt.
A rezveratrolt számos növény termeli, hogy segítségével védekezzen a bakteriális és gombás fertőzések ellen. Különösen nagy mennyiségben található a szőlőszem héjában - ezáltal a vörösborban is -, valamint csekélyebb mennyiségben például az áfonyában és földimogyoróban.
A vörösbornak a közelmúltban számos egészségre jótékony hatását fedezték fel. Mérsékelt fogyasztása csökkenti az infarktus veszélyét, és összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedések mérsékelt előfordulásával is.
Ez az úgynevezett francia paradoxon. A franciáknál ugyanis annak ellenére, hogy sok vajat, sajtot és más, telített zsírsavban gazdag élelmiszert fogyasztanak, aránylag csekély a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása. Ezt a jelenséget egyesek a vörösbor rendszeres fogyasztásának tulajdonítják.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé