A szerbek egynegyede alkoholista

Borászportál
2012. február 16., 15:36


A szerb lakosság mintegy 40 százaléka naponta fogyaszt alkoholt, a 16 év alatti korosztályhoz tartozó tanulók közel 90 százaléka pedig egyszer vagy kétszer megkóstolta már a szeszes italt, és mind több nő nyúl az alkoholos pohár után. Az epidemiológusok szerint a lakosság egynegyede alkoholfüggő, vagy legalábbis problémás a szeszes italokhoz való viszonya.
A szerbek egynegyede alkoholista
 
"Leggyakrabban valamilyen lelki probléma, a munka vagy valamely családtag elvesztése, illetve az életkörülmények megváltózása miatt kezdenek el inni az emberek" - mondta a Tanjug hírügynökségnek Milo Jokanovic, a Mentál-egészségügyi Intézet szakembere.
Az alkoholizmus Szerbiában a harmadik helyen áll az egészségi kockázatok listáján, és ez nemzetközi összehasonlításban nem kirívó - vélekedett a szakember, aki azonban az aggasztó jelekre is felhívta a figyelmet: "Sajnos az alkoholizmus emelkedő tendenciát mutat Szerbiában. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világ lakosságának 3-5 százaléka alkoholfüggő, és ezt az adatot hárommal kell beszorozni, hogy hitelesebb képet kapjunk az alkoholfogyasztók számáról" - hangsúlyozza Milo Jokanovic. Hozzátette, hogy az epidemiológusok szerint a lakosság egynegyede alkoholfüggő, vagy legalábbis problémás a szeszes italokhoz való viszonya.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 

Az alkoholfogyasztás következményeiről szólva Jokanovic úgy fogalmazott, hogy az erőszakos cselekményeket elkövető személyek csak egy "látható részét képezik" az italozó emberek csoportjának. Az iszákosságnak vannak kevésbé szembetűnő következményei is: például azoknak a gyerekeknek a beilleszkedési nehézségei, és gyengébb iskolai eredményei, akik alkoholista családokban nőnek fel.
A túlzott alkoholfogyasztás egészségkárosító hatásai később is felléphetnek többek között cukorbetegség, májbetegség, daganatos megbetegedések, epilepszia és magas vérnyomás formájában. "Szerbiában a lakosság 40 százaléka naponta fogyaszt alkoholt, a 16 évnél fiatalabb tanulók pedig egyszer, vagy többször ittak már alkoholt, a fiúk 37 százaléka, a lányoknak pedig a 14 százaléka rendszeresen iszik, és a diákok 40 százaléka legalább egyszer már leitta magát" - ismertette Milo Jokanovic.
Egy évekkel ezelőtt elvégzett kutatás eredményei szerint a szerb társadalom legszegényebb rétegéhez tartozók gyakrabban és nagyobb mennyiségbe isznak alkoholt, mint a társadalom gazdagabb rétegének a tagjai. Szerbia egyes régióit összehasonlítva kiderült, hogy a Belgrádban és Közép-Szerbiában élő 16 éves fiatalok ritkábban isznak alkoholt, mint a Vajdaságban él.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé