Az olaszok egyre többet piáznak


2012. március 02., 14:44


Egészség - Alkoholfogyasztás - Olaszország - Nőtt az olaszok alkoholfogyasztása, elsősorban a fiatal lányok között - derül ki a római egészségügyi minisztériumnak az alkoholfüggőség itáliai helyzetéről készített jelentéséből.
Az olaszok egyre többet piáznak
 
Az olaszok ivási kultúrájában fordulat történt, már nem csak étkezéskor isznak és nem csak egy pohár bort vagy sört. Egyre több alkoholt fogyasztanak önmagában, mégpedig töményet. Az utóbbi tizenkét év alatt tíz százalékkal nőtt a mértéktelen szeszfogyasztás miatt kórházba került személyek száma. Az olaszországi alkoholfogyasztásról készült nyolcadik parlamenti jelentésben az egészségügyi tárca a 2000-2012 közötti időszakot vizsgálta meg.
 

Az adatok azt mutatják, hogy a tizenegy év feletti férfiak 25,4 százalékát, a nőknek 7,3 százalékát fenyegeti az alkoholizmus veszélye, ami a hatvanmilliós Olaszországban 8,6 millió személyt jelent. A felmérések szerint az olaszok 13 százaléka legalább egyszer egy évben részegre issza magát. A vizsgált tizenkét év alatt az étkezéseken kívüli alkoholfogyasztás aránya a 18-24 év közötti fiataloknál 41,9 százalékra emelkedett (2010-ben 33,7 volt). A 14-17 év közöttieknél jelenleg 16,9 százalékos az arány (a korábbi 14,5 helyett). A jelentés szerint leginkább az ad okot aggodalomra, hogy a 14-17 év közötti lányok szeszfogyasztása 14,6 százalékra emelkedett, mely a 2010-ben mért adatnak közel háromszorosa.
Az egészségügyi minisztérium hangsúlyozta, hogy Olaszországban évente húszezren halnak meg a túlzott alkoholfogyasztás okozta betegségben, ami magasabb az európai átlagnál. A vizsgálat nem a gazdasági válságot, hanem az alkoholtartalmú italok reklámozását és az olasz társadalom megváltozott iváskultúráját teszi felelőssé. "Az alkoholfogyasztás divattá vált. A mai fiatalok számára a bulizást a féktelen szórakozás jelenti. Az alkohol olcsóbb mint a kábítószer, könnyebben beszerezhető, nem törvénytelen és társadalmilag elfogadott" - nyilatkozta a sajtónak Simona Pichini, az olasz közegészségügyi intézet dohányzás-,alkohol- és drogfüggőségi osztályának munkatársa.
Szerkesztette: Németh Richard