Szőlő: a szépség természetes forrása

Borászportál
2012. március 06., 16:31


Egészség - Kozmetika - Szabadgyökök - A szőlő húsától a magján át a leveléig minden részében számos kitűnő hatóanyagot rejt, amelyek hidratáló, hegképző és szabad gyök ellenes hatásaikról ismertek. Bár a magyar szőlőszezontól még igen messze vagyunk, a boltok polcain egész évben kapni a külföldit, így a szőlővel történő szépségápoláshoz, fogyókúrához mindig jól jöhet egy-két hasznos infó.
Szőlő: a szépség természetes forrása
 
A szőlő bőrélénkítő és fehérítő tulajdonságainak kozmetológiai kihasználása egészen a 17. századra nyúlik vissza. XIV. Lajos udvarában divatban volt ugyanis, hogy óbort használtak a hölgyek az arcra, s ezzel adták vissza a bőr sugárzó frissességét, ragyogását. Napjainkban a táplálkozás-szakértők valamennyien egyetértenek abban, hogy napi egy pohár vörösbor fogyasztása kifejezetten jó hatással van a szervezetre.
A kozmetológusok pedig a szőlőben található jótékony hatóanyagokat, mindenekelőtt a polifenolokat vizsgálják. Ezeket az öregedésgátló, antioxidáns molekulákat Joseph Vercauteren fedezte fel a szőlőben, s felfedezése nyomán a ’90-es években indult meg Franciaországban az első szőlő alapú, polifenolokban gazdag, luxus kategóriás kozmetikai készítmények gyártása. A szőlőben nagy mennyiségben megtalálható polifenolok az epidermisz saját természetes védekezőképességét erősítik meg, és rendkívül hatékonyan veszik fel a küzdelmet az öregedésért felelős szabad gyökökkel szemben.
 

Küzdelem a szabadgyökök ellen
Szabad gyökök jönnek létre gyakorlatilag minden, a szervezetre káros környezeti tényező hatására: a cigarettafüst, az ultraibolya sugárzás, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, a fáradtság következményeként egyre szaporodnak a szervezetben a szabad gyökök, és hatásuk nem kevésbé pusztító, mint az élelmiszerekben. (A szabad gyökök felelősek például a vaj megavasodásáért, és szintén a szabad gyökök miatt fonnyadnak meg idővel a zöldségek, gyümölcsök is.) A bőr persze védekezik e káros hatás ellen, de víz, vitamin, ásványi anyag tartalékai egyre fogynak az idő előrehaladtával, és a sejtek szerkezetében is változások következnek be, az öregedési folyamat pedig feltartóztathatatlanul halad előre. A bőr barrier funkciója az évek múlásával fokozatosan gyengül, egyre kevésbé képes ellátni a szervezetet kívülről védő köpeny szerepét: a bőr sérülékennyé válik, elfárad, funkciói gyengülnek, textúrája megváltozik.
A szőlőben nagy mennyiségben előforduló jótékony hatású összetevők azonban rendkívül eredményesen veszik fel a harcot a bőröregedésben elsődleges szerepet játszó káros molekulákkal szemben. A szőlőszem roppanó, finom gyümölcshúsa és apró magjai olyan értékes hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a bőr számára közvetlenül felvehetőek és beépíthetőek szerkezetébe.
Szőlő: a szépség természetes forrása
Vitaminbomba
A szőlő vitaminokat (C-, A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, E-, P- és PP-vitamint), ásványi sókat, savakat, nyomelemeket (foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, ként, klórt, szilíciumot, mangánt, vasat, jódot, cinket és rezet) tartalmaz. És természetesen szabad gyök fogó polifenolokat, amelyek 20-szor, vagy akár 50-szer aktívabbak, mint az E-vitamin, és megakadályozzák a szövetekben természetesen jelen lévő, és a bőr fiatalos megjelenéséért elsősorban felelős hialuronsav, elasztin és kollagén károsodását. Egyes szőlő alapú ápoló készítmények hatóanyagai között feltüntetik a proantocianidint is, amely egy, a polifenolok családjába tartozó flavonoid vegyület.
Fogyókúra és szépségápolás szőlővel
Aki fogyókúrázik, természetesen ne falja kilószámra a szőlőt, hiszen a benne található cukor és szénhidrát miatt nem épp fogyókúrás étel, ám vízhajtó hatása tisztítja szervezetünket. A szőlő fogyasztása nem javasolt a terhes kismamáknak, a cukorbetegnek és a bálhurutban szenvedőknek. A szőlőt ehetjük önmagában, de tehetjük gyümölcssalátába, süteményekbe, vagy ha csak egy egyszerű gyors és laktató ételre vágyunk készítsük szőlős túrós salátát, amelyhez fél kiló túrót, 1 dl sovány tejfölt, és fél kilót szőlőt keverjünk össze kevés cukorral, és behűtve tálaljuk.
A szőlő bár önmagában nem fogyókúrás étel mégis nagyon hatással van szervezetünkre, hiszen a benne található rost miatt javítja az emésztést, és a borkősav vizelethajtó hatása révén tisztíja szervezetünket a sok lerakodott méreganyagtól. Ha pedig szépülni szeretnénk, vegyünk pár szép szőlőszemet, törjük, össze egy villával szedjük ki a magokat belőle és keverjük össze pár csepp citromlével, és hintőporral, hogy kenhető masszát kapjunk. Kenjük, fel arcunkra majd hagyjuk, fent 20 percig végül langyos vízzel mossuk le bőrünket.
Kevesen tudják, hogy a szőlőből készült mazsola is ugyanolyan egészséges, mint maga a szőlő, amelynek vírusölő hatása van, és magas a C valamint a P vitamin tartalma. Érdemes gyermekeinket csokoládé helyett mazsolát adni, rágcsálni pl. tévézés közben.
Winelovers borok az olvasás mellé