Forralt bor, hagymapálinka és disznózsír-pakolás az egészségért


2012. március 19., 16:38


Megelőzés - Kúra - Életmód - Sokat süt a nap, de azért reggelente még hideg van, pedig ilyenkor már mindenki tavaszt akar. A lányok szoknyában, tavaszi kabátban próbálnak nem tudomást venni a reggeli 0 fokokról, a megfázás és a nátha pedig kíméletlenül szedi az áldozatait. Néhány módszer, amivel megvédhetjük magunkat a leselkedő bacilusok ellen. Benke Anna írása
Forralt bor, hagymapálinka és disznózsír-pakolás az egészségért
 
Az iroda tele van krákogó, köhögő, szipogó, tüsszögő és bekötött torkú kollégákkal. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne kapjunk el semmilyen nyavalyát, és főleg akkor mit csináljon az ember, ha otthon este rémülten veszi észre, hogy fáj a torka és folyamatosan orrot fúj.
Nem szükséges azonnal orvoshoz, vagy a patikába rohanni, főleg ha tényleg csak egy egyszerű megfázásról van szó. Van ugyanis néhány, a népi gyógyászatban már jól bevált klasszikus alternatív gyógymód, ami kihúzhat minket a bajból. Nem utolsó szempont az sem, hogy a felsorolt gyógyító szerek legtöbbje megtalálható egy átlagos háztartás éléskamrájában.
Figyelem: az alternatív, házi megoldások nem helyettesítik az orvosi kezelést. Ha a megfázásnak látszó tünetek nem szűnnek meg három napon belül, akkor érdemes orvoshoz fordulni.
Köhögés ellen
Száraz köhögés ellen régi, és állítólag jól bevált módszer a disznózsíros pakolás. Lefekvés előtt a disznózsírt – egy kicsit meg lehet melegíteni, de ne annyira, hogy folyós legyen – a mellkasra kell kenni, ráhúzni egy ócska pólót, majd afölé egy másik, szűkebbet és így tölteni az éjszakát. Állítólag nemcsak a köhögés ellen jó, de jobban is alszik tőle az ember. Nekem egy kicsit bizarrnak hangzik, de az ismerőseim, akik kipróbálták, esküsznek rá.
A vöröshagymának rengeteg áldásos hatása van, természetes antibiotikum, és már a népi gyógyászatban is sokféleképpen alkalmazták. Köhögés ellen például állítólag nagyon jó házi kanalas orvosság készíthető úgy, hogy egy deci pálinkába beáztatunk három fej nagyon apróra vágott hagymát és egy evőkanál mézet. A keveréket 3-4 napig kell érlelni, majd leszűrni, és napi három alkalommal elfogyasztani belőle egy evőkanálnyit. Hát nekem ez egy kicsit bizarrul hangzik.
Forralt bor, hagymapálinka és disznózsír-pakolás az egészségért
A vöröshagyma és a fokhagyma erős antibakteriális hatással bír
De a hagymát más módon is felhasználhatjuk. Nyersen, ha felvágtuk, akkor a szemet szorosan behunyva egy percen át lélegezzük be az illóolajat. Vagy készítsünk hagymateát oly módon, hogy 2-3 fej hagymát héjastul felvágunk, néhány percen át forraljuk, majd leszűrjük, és cukorral, mézzel, citrommal ízesítjük. Állítólag nincs hagyma íze, de én még nem próbáltam. Van, aki hozzátesz gyümölcs-, vagy feketeteát is. Aki borzad a fenti italkülönlegességektől, az választhatja az inhalálást. A hagymateát ez esetben nem kell ízesíteni, hanem egy lepedővel a fejünkön fölé hajolni és belélegezni a hasznos illóolajokkal teli meleg gőzt.
A hagyma és a fokhagyma erős antibakteriális hatású
A hagyma egyébként más egészségügyi problémákra is jó. A héjában található kvercetin nevű anyag (ami a fokhagymában is megtalálható) természetes antihisztamin (a hisztaminről bővebben itt olvashat), ezért nagyon hasznos az asztmásoknak, allergiásoknak. Sokan vannak, akiknek gyomrát irritálja a nyers hagyma agresszív íze, pedig áldásos hatással van az emésztésre és puffadás ellen is jó. Ők legjobb, ha megfőzve, levesben, vagy sütve fogyasztják. A levesbe kerülő hagymát megmosva, egyben, de héjával együtt érdemes megfőzni, mert a kvercitin a héjban található.
Egy általánosan használható köhögéscsillapító gyógyteakeverék receptje
Kész teakeverékeket lehet kapni a gyógyszertárakban, és a drogériákban is, de aki maga szeretne kevergetni, az bioboltokban megvásárolhatja a szükséges gyógynövényeket.
35 g orvosiziliz-levél
35 g orvosiziliz-gyökér
25 g édesgyökér
15 g ánizstermés
(forrás: Zöldpatika)
 
Torokfájás
Egy kanál méz citromlével elkeverve az ősi, jól bevált gyógymód. A citrom természetesen igazi citrom legyen. Facsarás után a héjból lehántott darabkákat a fűtőtestre tehetjük, az illóolaja jó illatú és természetes baktériumölő hatása van.
Még jobb, ha valódi citrom illóolajat párologtatunk aromamécsesben. Ezt egyébként az influenzás-megfázásos időszakokban a munkahelyen is megtehetjük, de szigorúan csak azután, hogy megbeszéltük a kollégákkal. A citrom illatát általában mindenki szereti, de képzeljük el, hogy másnap egy másik kolléga kitalálja, hogy ő meg füstölőket gyújtana.
Forralt bor, hagymapálinka és disznózsír-pakolás az egészségért
A mézzel és a méhtermékekkel történő gyógyítás szinte az emberiséggel egyidős
A méz bevonatot képez a torkon, és hasonlóan a cikkben eddig felsoroltak nagy részéhez, szintén természetes antibakteriális hatással bír. Állítólag már azt is bizonyították, hogy egyes gyógyszereknél is hatékonyabban csillapítja a torokfájást.
Nátha
A kamillateás inhalálás jól bevált módszer, jól is esik, gyulladásgátló, nyugtató, nyálkahártyavédő hatása van. Lehet aromamécsesben eukaliptusz és borsmenta olajat párologtatni, vagy ugyanezeket az illóolajokat kámforolajjal kiegészítve inhalálhatjuk is, az intenzívebb hatás érdekében.
Két nátha elleni teakeverék, izzasztó, lázcsillapító hatásúak, lefekvés előtt megelőzésre is jók:
Megfázás elleni tea 1
30 g hársfavirág
30 g bodzavirág
20 g rétilegyezőfű virág
20 g csipkebogyótermés
Megfázás elleni tea 2
70 g hársfavirág
15 g borsmenta levél
10 g réti legyezőfű
5 g keserűnarancs héj
(forrás: Zöldpatika)
Forralt bor, hagymapálinka és disznózsír-pakolás az egészségért
Hársfavirág tea
A saját tapasztalatom, hogy a második variáció sokkal finomabb, no meg az, hogy a hársfavirág igen tágan értelmezett fogalom. Olyan szerencsés vagyok, hogy a kertemben van egy nagy hársfa, aminek minden évben leszüreteljük a virágait. (Legalábbis amennyit elérünk.) Az ebből készített tea cukor nélkül is nagyon édes, zamatos, nem is lehet elmondani mennyire finom. A gyógynövényboltok keverékeiben viszont benne vannak a virágszárak és takarólevelek is, nagyjából fele-fele arányban, mint a virágok, és így közel nem annyira finom, mint a házi, csupa virágos változat. (Csak ki ne derüljön, hogy a gyógyhatáshoz kell a levél is.)
Orrfolyás
A gyógyszertárakban vény nélkül kapható nyugtató-tisztító orrspray nem sokban különbözik egy egyszerű, vizes sóoldattól. Amikor már a zsebkendő gondolatára is fáj az ember orra, akkor jól eshet átöblíteni egy kicsit. Egy liter vízben kicsit kevesebb, mint 10 gramm tengeri sót kell feloldani, és orrfújás helyett ezzel kiöblíteni az orrot. Tényleg nem rossz, de kicsit macerás. Én nem megfázásos, hanem allergiás orrfolyáskor próbáltam ki, és a fájó orrnak megváltás.
Ha már a fájós orról van szó, nekem nagyon jól bevált, hogy elalvás előtt a kidörzsölődött orromat Neogranormon babakrémmel kentem be, ami véd és a hám gyógyulásában is segít.
Csodaszerek
És végül a jó dolgok. A nátha remek kifogás arra, hogy miért kell egy hatalmas adag fokhagymás pirítóst megenni vacsorára. A fokhagyma nagyon erős természetes antibiotikum, számos betegség ellen jó, és nem utolsó sorban finom.
A savanyú káposzta és a cékla is nagyon jó immunerősítők, ezeket lehetőleg egész télen kellene fogyasztani. A savanyú káposztából, ha csak közértből tudjuk beszerezni, a nem hőkezelt felirattal ellátottból vegyünk, mert a hőkezeltből éppen azok a vitaminok és probiotikumok hiányzanak, amik miatt ennénk őket. Nyersen együk meg a felét, a többiből készülhet székelykáposzta.
A céklának legjobb a frissen facsart levét meginni, de szerencsére a cékla főzve is megőrzi értékes tápanyagainak javarészét. Én nem szeretem savanyúságnak sem, és akik hozzám hasonlóan éreznek, azoknak azt javaslom, próbálják ki a céklát megsütve. Egészen más, kicsit emlékeztet a krumplira, és sózva, fűszerezve nagyon finom.
Zárásképpen pedig elmondom, hogy nemrég valahol azt hallottam, hogy nátha ellen a lefekvés előtt elfogyasztott jó, fűszeres forralt bor állítólag szintén kitűnő gyógymód.
Forralt bor, hagymapálinka és disznózsír-pakolás az egészségért
Fűszeres forralt bor 
Megelőzésnek is alkalmazhatjuk...
Hm. Hát ha teszünk bele narancsot, citromot, fahéjat és mézet ezek külön-külön valóban elismert szerek, de abban nem vagyok biztos, hogy az orvosok is azt mondanák, hogy az ideális vivőanyag az a bor. Nekem mindenesetre már évekre visszamenő tapasztalataim igazolják a szer hatásosságát, így a magam részéről úgy döntöttem, hogy ezzel kapcsolatban nem kérem ki az orvos véleményét.
Szerző: Dívány - Benke Anna
A cikkben leírt információk forrása: Gyógyítsunk Másképpen, Zöldpatika, WebMD, Házipatika
Winelovers borok az olvasás mellé