Mégis szívbeteg leszek a bortól?

Borászportál
2012. március 21., 17:11


Tanulmány - Alkohol - Egészség - Az 1970-es és 80-as években számos tanulmány jelent meg arról, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás védő hatású a szívkoszorú-ér megbetegedéseivel szemben. Új-zélandi kutatók azonban azt állítják, mégsem igaz, hogy a napi borfogyasztás jót tesz a szívnek. A „Mindennek ára van” című tanulmány összegzését közöljük.
Mégis szívbeteg leszek a bortól?
 
Új-zélandi kutatók egy új tanulmányban mutatnak rá, hogy az alkohol védőhatása megtévesztő kutatás eredménye. Szerintük a kismértékű alkoholfogyasztás előnyei elenyészők, a mértéktelen italozás hátrányai viszont közismertek - írja az InforMed.
 
 

A kutatókat, akik az alkohol jótékony hatása mellett törtek lándzsát, az zavarhatta meg, hogy az alkoholisták boncolásánál nemegyszer kiderült: viszonylag „tiszták” az ereik. Ugyanakkor azonban ennél a csoportnál az alkohol mértéktelen fogyasztása, az alkoholizmus veszélyei sokkal nagyobbak, mint esetleges előnyei. Egy 200 ezer amerikain végzett kísérlet szerint a 30 szív- és érrendszeri rizikófaktorból 27 jelentősen gyakoribb volt a nemivóknál, mint a mérsékelt ivóknál, ez azonban elenyészik a károkozás mellett.
A szakemberek párhuzamot vontak a hormonpótló terápia és a szívbetegség között. Egy tanulmány szerint a hormonpótlásban részesülő és a postmenopausa korában levő nőknél a felére csökkent a szívbetegség kockázata. Később, az alaposabban kivitelezett kutatások szerint azonban kiderült, hogy a hormonpótlás nem csökkenti a szívbetegség kockázatát, és a kezdeti eredmények minden bizonnyal megtévesztő tényezőknek tudhatók be.
Mégis szívbeteg leszek a bortól?
 
Az Informed egészségügyi portál szerint a jó hír az, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás nem árt a szívnek, ám a túlzott italozásnak beláthatatlan következményei vannak. A tanács a régi: a szívbetegség kockázatának csökkentésére a legjobb, amit tehetünk, ha abbahagyjuk a dohányzást, többet mozgunk, és egészségesen étkezünk.