Kánikulában maximum fröccsöt, leginkább csak vizet!

Borászportál
2012. május 02., 10:33


Folyadékpótlás - Hőségben sokkal több folyadékot kell fogyasztani! A meleg és a fizikai munkavégzés fokozza az izzadást, a folyadékvesztést. Ne várjunk addig, amíg szomjasak leszünk! Tudatosan igyunk többet ilyenkor a szokásosnál, de lehetőleg kerüljük az alkoholos italokat. Maximum fröccsöt fogyasszunk, minél hígabb változatban.
Kánikulában maximum fröccsöt, leginkább csak vizet!
 
Csapvizet és ásványvizet felváltva fogyasszunk!
A különféle ásványvizek, forrásvizek jótékony hatása, tisztasága, friss íze már régóta ismert és elismert, mégis csupán az elmúlt években vált elterjedtté hazánkban. Az utóbbi 15-20 évben végbement változások nagy hatást gyakoroltak az átlag magyar táplálkozási szokásaira és lehetőségeire. Előtérbe került az egészségesebb élet utáni vágy, és így az egészségesebb táplálkozás iránti igény is. Ez kiváló lehetőséget biztosított az ásványvizek térhódításának, melyet a lassan, de biztosan csökkenő minőségű vezetékes víz egyre rosszabb íze csak elősegített.
A csapvíz és az ásványvíz közötti különbség nem csupán ízben, hanem összetételben is megmutatkozik.
Az ásványvizekben magasabb az összes oldott ásványi anyag tartalom, és többféle ásványi anyagot tartalmaznak mint a vezetékes víz. Ezen tulajdonságok azonban a különféle ásványvizek forrásvizek, gyógyvizek között is igen eltérőek lehetnek. Minden vízfajtában más és más az összes oldott ásványi anyag mennyisége, emellett a különböző ásványi anyagok egyenkénti mennyisége, egymáshoz viszonyított aránya is. A természetes ásványvizek összes oldott ásványianyag-tartalma 500-4500 mg/l között változik.
 

A magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkező vizek kizárólagosan fogyasztva vesekövet okozhatnak, ezért folyadékfogyasztásunkat ne korlátozzuk ezekre a fajtákra, egészítsük ki egyéb alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizekkel, csapvízzel.
Ugyanez igaz a magasabb nátrium tartalmú vizekre, melyek nagyobb mennyiségben történő fogyasztása szintén nem célszerű, kiváltképp magas vérnyomásban szenvedőknek, akiknek nátrium szegény étrendjükbe ezek nem a legmegfelelőbben beilleszthetők.
Igyunk, de mennyit?
Az emberi szervezetnek naponta átlagosan 2,5-3 liter folyadék elfogyasztása az ideális.
A szükséges mennyiséget azonban több tényező is befolyásolja. Ilyen például a só fogyasztás, a fizikai megterhelés, a külső hőmérséklet, vagy a szervezet hidratáltsága, azaz hogy az elmúlt időszakban mennyire sikerült fedeznünk szervezetünk folyadékigényét. Ki ne tapasztalta volna már élete folyamán, hogy sósabb étel elfogyasztásakor, sportolás alkalmával, vagy izzasztó melegben több folyadékot kívánunk. Ezen tényezők több literrel is megemelhetik folyadékszükségletünket. A meleg nyári napokra például 3-4 liter folyadék elfogyasztása javasolt, míg a hideg téli napokon 2-2,5 liter is elegendő lehet.
Kánikulában maximum fröccsöt, leginkább csak vizet!
Fröccs, óvatos mennyiségben
Leginkább félliteres méretekben gondolkozzunk, és max 2 deci borral. Legjobb a kisházmester (4 dl szóda, 1 dl bor) mégpedig valami jó könnyed reduktív fehérből vagy rozéból, este pedig sillerből. Nem bűn jégkockával inni, sőt. Nagy melegben kerüljük a tömény alkoholokat, mert fejreállás lehet a vége: a melegben egyébként is kitágult ereink az alkoholtól még jobban kitágulnak, ami hosszabb távon a szervezetünk összeomlásához vezethet!
Fröccs variációk
Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz. Fütty vagy Rövidlépés néven is ismert, merthogy gyorsan, egy „füttyre” ihatta meg a szomjazó, József Attila szerint.
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz. Más néven Hajtás vagy Húzás, mert egy hajtásra, vagy húzásra lehetett a gallér mögé küldeni, írta Móra Ferenc.
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz. Más néven Fordított.
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz.
 
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz.
Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz. Egyes helyeken Bivalycsók vagy Nagyházmester, máshol Tömbházmester.
Lakófröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz. Másként Kis házmester.
Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda. Az író szerint ilyen arányban a víz "megnevetteti" a bort.
Sóherfröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda. Nevezik Távolugrásnak is. Sóher, mert a 9 dl szódához az 1 dl bor megy "ízesítőnek".
Deák bólé: A Sóherfröccs egy fajtája. Nagyon kevés alkohol megcsapatva nagyon sok szódavízzel, a szarvasi főiskolások receptje alapján.
Góré fröccs: Egy pohár (1 dl vagy 2 dl) borhoz pont egy spriccentésnyi szódavíz kerül, amennyi még pohárban elfér. Nevezik Ijesztettnek is, mert a szódával épp csak megijesztjük a bort.
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda.
Diákfröccs: A pohárnyi szódavízhez épp csak hozzálöttyintünk egy kevés bort.
Színészfröccs: Krúdy szerint: 2 dl szódavíz és az is "langyosan".
Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor+0,5 liter szódavíz.
Csattos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre, vagy üvegbe mért fröccsök másik fajtája, pont egy kristályvizes üvegnyi - így könnyen haza lehetett vinni.
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre, vagy üvegbe mért fröccsök másika. Aki ilyet ivott, lámpással kereshette a józanságát - írta róla egy elbeszélésében Babay József.
Magyar-Angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz, az emlékezetes mérkőzés tiszteletére. Nevezik Wembley-fröccsnek, vagy Puskás-fröccsnek is, ekkor azonban olaszrizlingből kell készülnie.
Winelovers borok az olvasás mellé