Bypass műtét után könnyebben leszel alkoholista

Borászportál - MTI
2012. június 29., 10:11


Egészség - Legalábbis ezt állítja egy amerikai kutatócsoport, akik a több év alatt felhalmozott tapasztalataikat nemrégiben tették közzé a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat online kiadásában.
Bypass műtét után könnyebben leszel alkoholista
 
Az Egyesült Államokban leggyakoribb, elhízás elleni műtéti eljárás, a gyomorbypass után a pácienseknél jelentősen megemelkedett az alkoholbetegség kialakulásának kockázata – állapították meg amerikai kutatók az eddigi legnagyobb ilyen jellegű kutatásban. A Pittsburgh-i Egyetem kutatója, Wendy King és munkatársai a távirati iroda által szemlézett JAMA-ban tették közzé eredményeiket.
 
A kutatók úgy vélik, hogy a beavatkozás miatt megváltozik a szervezetben az alkohol lebontási folyamata is. Ezt támasztja alá, hogy sok páciens arról számolt be, hogy jóval gyorsabban megérzi még a kevesebb alkohol hatását is, mint az műtétet megelőzően. Tanulmányukhoz mintegy kétezer embert követtek nyomon, akik valamennyien elhízásuk miatt estek át valamilyen típusú műtéten.
Két évvel a beavatkozás után a bypass műtéten átesettek 11 százalékánál tapasztaltak alkoholproblémákat, ami ötven százalékkal volt magasabb, mint az operáció előtt. Ezzel szemben a gyomorgyűrűt kapott pácienseknél csak öt százalék volt az arány, ami nagyjából megegyezett a műtét előtti gyakorisággal – számol be az MTI.
Mi is az a bypass?
A gyomor-elkerülő (bypass) műtét megváltoztatja az emésztőrendszer anatómiáját, ezáltal korlátozva a fogyasztható, illetve megemészthető tápanyagmennyiségét. A bypass műtét során a sebész a gyomor felső részét leválasztja az alsó részről, majd becsatlakoztatják ide a normálisan a gyomor alsó részéhez csatlakozó vékonybelet. A gyomor alsó részét a vékonybél lentebbi szakaszába csatlakoztatják be. Vagyis, a nyelőcsőből a táplálék és a folyadék gyomor felső részéből kialakított kis tasakba kerül, majd innen a vékonybélbe. Ugyanakkor a gyomor egykori alsó részében termelt emésztőnedv, amelynek már nincs funkciója, de elvezetéséről gondoskodni kell, ürülni tud a vékonybél felé. Az eljárás előnye, hogy a gyomor egykori alsó részének megtartásával meghagyja egy esetleges későbbi visszaállítás lehetőségét – írja Dr. Zsuga Judit, általános orvos, klinikai farmakológus a WEBBeteg.hu-n.
A doktornő hangsúlyozza: ha megfelelőn végzik el, ez a műtét drámai fogyáshoz vezet (az első két év során akár a testtömeg akár 50-60 százalékkal csökkenhet), mivel a gyomorként funkcionáló felső tasak hamar megtelik, így az illető egyszerre keveset tud enni.
Azok a betegek, akik emellé még betartják az étrendi megkötéseket és rendszeresen mozognak is, a leadott testsúlyt biztosan nem szedik vissza. Ettől függetlenül a műtétnek sok szövődménye lehet. A gyors fogyás epekőképződéshez vezethet. A gyomor bypass műtét továbbá ún. Dumping szindrómát eredményezhet, amit a gyomortartalom vékonybélbe való túl gyors bekerülése és az alsó rész gyomornedvének a bélbe jutása okoz (anélkül, hogy a táplálék csökkenthette volna annak savasságát). A szindróma tünetei: émelygés, hányás, hasmenés, szédülés és izzadás.
Winelovers borok az olvasás mellé