A szőlőlé is van olyan jó, mint a vörösbor?

Borászportál
2012. július 06., 14:55


Egészség - Már szinte mindenki által ismert tény, hogy napi egy pohár vörösbor pozitívan hat a szív- és érrendszerre. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy vajon a bor fermentálatlan testvére, a szőlőlé, hasonló erényekkel rendelkezik-e.
A szőlőlé is van olyan jó, mint a vörösbor?
 
Nos, a szőlőlétől ugyan nem bizsergünk, ám a különböző szívbetegségek megelőzésében fontos szerepet játszhat. Noha az alkohol kis mennyiségben fogyasztva segíti a vérerek ellazulását, és növeli a HDL (jó koleszterin) szintet, a vörösbor leginkább „szívbarát” összetevői a resveratrol és a flavonoidok- melyek a piros és kék szőlőből készült szőlőlevekben is nagy mennyiségben jelen vannak – írja a New York Times.
 
Egymástól független kutatások kimutatták, hogy az alkoholhoz hasonlóan a szőlőlé is csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, és az LDL (rossz koleszterin) lerakódását a koszorúerekben. Emellett már két héten át tartó, rendszeres szőlőléfogyasztás után is jelentősen javul a vérkeringés és csökken az LDL oxidációja.(Az oxidált LDL károsítja az artériákat.)
A napi szőlőlé-fogyasztás csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet is, ám mindenképpen kerüljük a hozzáadott cukrot és mesterséges ízfokozókat tartalmazó változatok fogyasztását!
A cikket lektorálta: Dr. Jóna Angelika, WEBBeteg
Winelovers borok az olvasás mellé