Az alkohol a nők agyát jobban roncsolja


2013. január 02., 14:24


Alkoholfogyasztás - Német kutatók kimutatták, hogy az alkoholista nők agya korábban és gyorsabban sorvad, mint a férfiaké. Az egyre gyakoribb női iszákosság tehát igen veszélyes mulatság.
Az alkohol a nők agyát jobban roncsolja
 
A Heidelbergi Egyetem kutatói Karl Mann vezetésével 34 alkoholista férfit, 42 alkoholista nőt és mindkét nemből több mint 30 egészséges személyt vontak be vizsgálatukba. Az alkoholbetegek egy hathetes rehabilitációs programban vettek részt, ennek elején és végén készítettek agyukról CT-felvételt. Az egészséges személyeket újsághirdetés alapján toborozták – írja a National Geographic Magyarország online kiadása.
A vizsgált férfiak átlagosasan 10, 4 éve alkoholizáltak, míg a nők 5, 5 éve, ráadásul a férfiak nagyobb mennyiségű szeszt fogyasztottak naponta, mint a nők, bár testtömegre lebontva az arány megegyezett. Ennek ellenére nagyjából ugyanolyan mértékű agyállomány-vesztés mutatkozott mindkét nemnél. A CT-felvételek tanúsága szerint az agy sorvadása nőknél rövidebb idő után megindul, és gyorsabb ütemben súlyosbodik, mint férfiaknál, ezt a kutatók „teleszkóp-jelenségnek” nevezték el.
 
Emancipáció
Korábbi kutatások igazolták, hogy számos betegség, így a májzsugor, a szívizombetegség, a vázizmok károsodása és a szellemi leépülés esetében is teleszkóp-jelenség mutatkozik, vagyis a női szervezet számos pontja érzékenyebben reagál az alkoholra, mint a férfiaké.
A megfigyelés jelentősége abban rejlik, hogy a nyugati országokhoz hasonlóan nálunk is kifejezetten nő a nők alkoholfogyasztása. Az elmúlt évtizedekben mindkét nembeli alkoholisták száma többszörösére nőtt, és ezen belül a nők aránya is változott. Míg 1970-ben az alkoholbetegek 17, 8 százaléka volt nő, addig mára ez az arány 26 százalékra nőtt. Az alkalmi és a társasági ivó nők száma pedig vélhetően még nagyobb mértékben emelkedett.
A mostani vizsgálat egy jó hírrel is szolgált: a rehabilitáció kezdetén és végén készült felvételek összehasonlításából kiderült, hogy már hathetes absztinencia is jelentősen mérsékli a sorvadt agyterületek arányát, azaz a folyamat visszafordítható – mindkét nemnél azonos mértékben.
Winelovers borok az olvasás mellé