Nem ajánlatos szoptatás alatt alkoholt fogyasztani

Borászportál
2013. január 02., 14:54


Alkoholfogyasztás - Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy az alkoholfogyasztás közvetlenül befolyásolja az anyatej-elválasztást. Ezért a rendszeres ivást mindenképpen kerülendőnek tartják szoptató nők esetében.
Nem ajánlatos szoptatás alatt alkoholt fogyasztani
 
Bár a közhiedelem szerint az alkoholfogyasztás jót tesz a tejelválasztásnak, a pennsylvaniai Monell Kémiai Érzékelési Központ kutatói most igazolták ennek az ellenkezőjét. Tizenhét szoptató nő bevonásával végeztek vizsgálatot az alkohol és a tejelválasztás összefüggéseinek kimutatására - olvasható a National Geographic Magyarország oldalán.
A nők mindegyike kettő-négy hónappal volt a szülés után. A kutatók minden anyának testsúly-kilogrammonként 0, 4 gramm alkoholt adtak narancslébe keverve – ez körülbelül két pohár bornak felel meg. Az alkoholfogyasztás után vérvizsgálatot végeztek: megmérték az oxitocin, a prolaktin és a kortizol hormonok mennyiségét. Más napokon alkoholfogyasztás nélkül ellenőrizték a hormonszinteket.
 
Azt tapasztalták, hogy a szoptatás megindulásáért felelős oxitocin mennyisége 78 százalékkal csökkent, a prolaktiné viszont akár 336 százalákkal is emelkedett. Mivel a prolaktin serkenti a tejtermelést, a nők szubjektíve mellfeszülést tapasztaltak, azonban az oxitocin-szint csökkenése miatt maga a szoptatás nehezebbé vált. Az „alkoholos napokon” mindegyik anya lassabban jutott el az első csepp tej kipréseléséig.
Kiuderült tehát, hogy a régi bölcsességnek van ugyan igazságtartalma – hiszen a tej mennyisége megnő –, maga a szoptatás nem lesz egyszerűbb, sőt. A kutatók azonban nem vaskalaposak: véleményük szerint időnként egy-egy pohár ital, amitől az anya jobban érzi magát, egyáltalán nem tilos, csak a mértéket kell (ebben is) szem előtt tartani.
Winelovers borok az olvasás mellé