A mérsékelt alkoholfogyasztás is rákot okozhat

Borászportál
2013. február 20., 17:54


Alkoholfogyasztás - A kevesebb mint napi két adag ital is növelheti a rák kifejlődésének a kockázatát, olyannyira, hogy az alkohollal kapcsolatba hozott rákbetegségek egyharmada mérsékelt szeszesital-fogyasztáshoz köthető - állapították meg amerikai kutatók, külön kiemelve a mellrákos elhalálozásokat, amelyek 15 százalékát kimutathatóan alkohol okozza.
A mérsékelt alkoholfogyasztás is rákot okozhat
 
Az American Journal of Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a Bostoni Orvostudományi Egyetem kutatói hangsúlyozták, hogy évente húszezren halnak meg az Egyesült Államokban szeszesital-fogyasztás előidézte rákban, ami az összes rákos elhalálozás mintegy 3,5 százalékát teszi ki.
Vizsgálatuk szerint kiváltképpen a nők körében veszélyes a helyzet, mert nem tudatosodik bennük kellőképpen a visszafogott alkoholfogyasztás és a rák kialakulása közötti kapcsolat. Az adatok azt jelzik, hogy a szeszesital-fogyasztásra visszavezethető mellrák évente hatezer amerikai nő életét követeli, az összes mellrákos elhalálozás 15 százalékát.
 
Nagyobb odafigyeléssel, annak tudatosításával, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is veszélyekkel jár, évente több ezer nő életét lehetne megmenteni - húzták alá a kutatók.
Hasonló eredményekre jutottak brit szakemberek is. Egy 2011-es felmérésük alapján az összes rákos eset négy százalékát – évi 12 ezer 500 megbetegedést – szeszesital-fogyasztásra lehetett visszavezetni a szigetországban.
A The Daily Telegraph című brit lap idézte Mark Bellis professzort, a liverpooli John Moores Egyetem professzorát, aki elmondta, hogy az alkohollal kapcsolatba hozható elhalálozásokon belül a legnagyobb arányban a rák képviselteti magát, évente kilencezer ember halálát okozva. A szeszesital-fogyasztással összefüggő mellrákban elhunyt nők száma évi 1500 a szigetországban.
„Ami a rák kockázatát illeti, nincs biztonságos mérték az alkoholfogyasztásban” – fejtette ki a professzor.
Megítélése szerint a szeszesital-fogyasztás ártalmaira rámutató nyilatkozatok hatását torzítják az alkohol egészséges hatását hangsúlyozó közlések, például az a vélelem, hogy napi egy-két adag (pohár) alkohol jó a szívre.
„A védelmi hatás kizárólag az idősebb korosztályra érvényes, és ha valaki fél pohárnál többet megiszik esténként, a jótétemény máris odavész... A legtöbb ember alkoholfogyasztása minden, csak nem egészséges” – közölte Bellis.