A Monarchia nyomában - Bor és Szabadságharc Erdélyben

03. 15. - 03. 17.
CímTöbb helyszínen

Esemény típusaBortúra
Ár116.500 Ft
Telefon +36302052840
Weboldal címeweboldal
E-mail címemail cím
E-mail címfacebook esemény
TérképMegjelenítés térképen
Ha szereted a borokat, a történelmet és az irodalmat, ha kíváncsi vagy, hogy mit ittak dédapáink, újabb kalandozásra invitálunk Erdélybe és a Ménesi borvidékre.
Túránk során történelembe, bortörténelembe, irodalomba kóstolunk bele: Petőfi Sándor, Bem apó és az aradi vértanúk nyomában a szabadságharc számos emlékhelyét fogjuk felkeresni, és természetesen nem maradhat el a bortörténelem és a borkóstolás sem.
 
PROGRAM
2019. március 15. | Indulás reggel 7-kor Budapestről. Nagylaki határátkelés után Aradra érkezünk. Rövid városnéző sétánkat a kiszabadított Szabadság-szobornál kezdjük, majd a város főterére sétálunk. Rövid szabadprogram. Tovább utazunk az aradi várhoz, ahol az egykori vesztőhely közelében álló emlékműnél rójuk le tiszteletünket az aradi vértanúk előtt. A temesrékási borvidéken az ország egyik legnagyobb pincészetében ismerkedünk a borvidék történetével, a helyi szőlőfajtákkal. Jó borok kíséretében költjük el vacsoránkat. Tovább utazunk szállásunkra, Ópálosra.
2019. március 16. | Reggeli után kb. 2 órás utazás vár ránk Piskire. „Ha elvész a híd, elvész Erdély”-kiáltotta Bem tábornok 1849-ben. Sajnos a hídból mára csak a vízből kikandikáló csonk maradt, de a katolikus templomkertben felállított emlékműnél adózhatunk a magyar hősök emlékének. Vajdahunyad várában a zegzugos folyosókon érezzük meg a történelmi korok hangulatát. Rövid szabadidő, ebédeli lehetőséggel. „Magos Déva” várát ma már nem szükséges megmásznunk, a drótkötélpálya egy-kettő felrepít a dombtetőre. Visszaúton megállunk Marosillyén, mely az erdélyi fejedelemség idején a Maros vidékének fontos vára volt. Betekintünk Bethlen Gábor szülőházába. Visszatérve Ópálosra borkóstoló és vacsora vár ránk Balla Géza pincészetében. Természetesen a híres ménesi kadarka kóstolása sem marad el, a Magyarországon 2018. Év Borászának választott mester pincéjében.
 
2019. március 17. | Reggeli után utazás Világosra, a fegyverletétel helyszínére. Túra a világosi várhoz, majd a világosi Bohus kastélyban, ahol mai is látható Görgey íróasztala. Erdélytől egy utolsó borkóstolással és hideg ebéddel búcsúzunk az egyik ménes borvidéki pincészetben. Ebéd után hazautazás.

Résztvevő pincészetek