Minden napra egy vörösbor: Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2008

Borászportál
2018. november 07., 08:00


Hazánkban a vörösborok népszerűsége továbbra is megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták és a bordói stílusú magyar vörösborok pedig továbbra is a legkedveltebbek közé tartoznak, ezért közülük több tétel is bemutatkozik a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében. Figyeld napi ajánlónkat!
 
Minden napra egy vörösbor: Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2008
A borról:
 
„Mély, ragyogó rubinos bíbor. Intenzív és komplex illat – málna, fekete tea és szolid vanília jegyek. Kóstolva intenzív és koncentrált, finom gyümölcsösséggel, finomszövésű tanninnal, arányos savakkal és hosszú lecsengéssel.” - Caroline Gilby. 
 
 
A borászatról:
 
A birtokot, a nemesi hagyományok folytatójaként Malatinszky Csaba 1997-ben alapította újra. A hagyományok jelenbe történő átültetése a borkészítés szellemiségében mutatkozik meg, amely nem költségszemléletű, hanem mindig az elérhető legmagasabb értékre összpontosít. Prémium minőség csak teljes odafigyeléssel érhető el, mely elegáns, nemes borokat eredményez.

A széleskörű nemzetközi előtanulmányokat maga mögött tudó alapító, személyesen irányítja a birtok teljes gazdálkodását és szakmai munkáját.
A termőterület nagysága 30 hektár, amely tudatos döntés következményeként a növekedés helyett a fenntarthatóságban határozza meg önmagát. A 10 hektár körüli blokkok földrajzi elhelyezkedése keletről nyugatra, Kisharsány, Siklós és Máriagyűd.

Termelt szőlőfajták: chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, muscat ottonel / cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot.
Amint azt a fajtaösszetétel is mutatja a birtok a cabernet franc és chardonnay fajtákat tünteti ki megkülönböztetett figyelemmel. Zászlós borát 2002 óta minden évben cabernet francból készíti.

2009 óta a gazdálkodás egésze organikus, a feldolgozott szőlőt teljes egészében maga termeli, borai bio tanúsítvánnyal rendelkeznek. Az ültetvényen és a borászatban egyaránt a kézi munka a meghatározó. Elkészült borai három osztályba sorolva a következők: Classic minőségű Signature, a prémium Noblesse és a Super Prémium Kúria sorozat. Igazi különlegességként szűretlen borok mutatják a természetközeliség alapfilozófiáját. Eddigi munkáját a 2015 óta készített high-end osztályt teremtő Maghari koronázza meg, amely zárt körülmények között, új tölgyfahordóban erjed és érik. Az eljárás, Methode Malatinszky, újszerűségével 2018-ban, a SIAL (Párizs, Shanghai) innovációs nagydíját nyerte el.

A magas igényű szemléletből fakadóan borait hazai és nemzetközi „niche marketen” értékesíti. Prémium palackjait a hazai borbarátok elsősorban az 1992 óta működő budapesti borszaküzletben és a villányi borászatban vásárolhatják meg. A máriagyűdi Kövesföld dűlőben álló Présházban alkalom nyílik a Super Prémium választék megkóstolására is, amelyhez alkalmanként az ajánlott fogásokat a borász maga készíti.

>>> Részletek a Bordói November Nagykóstolóról ITT!