Fröccs

Szeptemberig kell csak várni a tokaji aszúról készült filmre

Július 17. 10:00
A tokaji aszú, amelyre a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek, közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt. XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott a tokajiért. A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt. Bár talán a világ meg is feledkezett erről a csodálatos borról, és a modern kor újfajta bortrendeket diktál – a magyarok kollektív emlékezetében máig él a hajdani „folyékony arany”.
 
Szepsy István, egy híres-neves magyar borászfamília sarja, Bacsó András, a Tokaj Oremus Szőlőbirtok vezetője, Alkonyi László pedig a borászatba beleszerető hajdani újságíró. Három elszánt hős, akiket közös szenvedélyük hozott össze: megcsinálni a nagy bort, amely visszatérhet a világ legigényesebb asztalaira. De megjön-e a várva várt őszi eső? Leszáll-e a köd, kisüt-e újra a nap? Mert az aszúkészítés minden pillanata a természet kegyein múlik. Csak őrültek kezdenek ilyen vakmerő vállalkozásba, vagy zsenik, akiket nem kötnek gúzsba a sanyarú körülmények.
 
Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piacok kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a Tokaj régi dicsőségét? Újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész? Történet álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről.
 
Almási Tamás (Ballagás, Kölyköd voltam, Ítéletlenül, Sejtjeink, Márió a varázsló, Puskás Hungary, tititá) Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező legújabb dokumentumfilmje a Nemzeti Filmalap támogatásával készült el. Az operatőr Vízkelety Márton (A báró hazatér, Ultra, Keep Quiet, Reményvasút, Herminamező – Szellemjárás), a producerek Ugrin Julianna (Egy nő fogságban, Könnyű Leckék, A monostor gyermekei, Reményvasút, tititá, Szerelempatak) és Ditz Edit (BÚÉK) nemzetközi borakadémikus. A filmben megszólalók a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai és a magyar borkultúra nagykövetei: Szepsy István, a mádi Szepsy pincészet alapítója; Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója; és Alkonyi László, az egykori Borbarát magazin szerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pince tulajdonosa és borásza.
 
Bemutató: 2019. szeptember 19.

Magyar sör nyerte a közép-európai versenyt

Július 12. 09:03
Az Elixbeer kisüzemi sörfőzde terméke három aranyérmet is elhozott júniusban a CEBA-n (Central European Beer Awards). A versenyen 7 ország 210 söre vetélkedett összesen 13 kategóriában. Ezek közül a pIPA nemcsak saját mezőnyében bizonyult a legjobbnak, de Champion díjat is nyert, illetve a kategóriagyőztesek közül is ezt találták a legjobbnak, így a verseny Média-díját is elhozta.

A pIPA 8 féle malátából és 4 féle komlóból készült, India Pale Ale típusú sör. A receptúra kidolgozásában a Szent István Egyetem Sörtanszékével dolgoztak együtt, míg az alapanyagok összeállításában az ország két legismertebb gabonakutató központja, Martonvásár és Szeged is részt vett.
 

Ebédszünetben grillparti? – valakik ezt is megcsinálták

Július 12. 08:25
A korábbi nagy sikerre való tekintettel július 15-től július 20-ig a megszokott Business Lunch menük ismét a kertben készülnek az Araz Étteremben, így az ebédszünet egy valódi grillpartivá változik a nyüzsgő belváros oázisában. Izzó parázs, frissen sült zamatos húsételek az étterem napfényes teraszán személyesen a Chef által prezentálva.
 
További részletek illetve az aktuális heti menük elérhetők az étterem honlapján.
 
 

Tokaji aszúról szóló film jön a mozikba

Július 05. 08:19
Mozgalmas időket él a hazai „boros filmipar”. Alig pár napja derült ki, hogy egy 4 perces magyar film nyerte a Nemzetközi Szőlő és Bor Filmfesztivál nagydíját, ezúttal pedig egy másik boros film premierjét jelentették be. Szeptember 14-én a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be, a nagyközönség pedig szeptember 19-től nézheti meg a mozikban a Almási Tamás Folyékony arany című filmjét.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező legújabb dokumentumfilmje a tokaji borvidéket, illetve azt a tokaji aszút mutatja be, amire a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek, és közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt. Többek között XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott a borért.

„A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt. Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piac kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a tokaji aszú régi dicsőségét? Újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész? Ez a film álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről szól” – olvasható a film leírásában.

A filmben megszólal többek között Szepsy István, a mádi Szepsy pincészet alapítója; Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója; és Alkonyi László, Tokaj krónikása, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet tulajdonosa és borásza.

Bemutatkozott a különleges Grófi Hárslevelű

Július 03. 13:05
Július 1-én lehetett először megkóstolni a kizárólag előjegyzés útján kapható, International Wine Challenge Trófea-díjjal kitüntetett 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűt a Tornai Pincészettől.
 
A londoni International Wine Challenge a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenye. Idén csaknem 50 ország nevezte 15 ezernél is több tételét, amelyek közül csak az kaphat aranyérmet, amelyet három, legalább 10 szakértőből álló zsűri erre érdemesnek talál. Az aranyérmesek közül egy újabb kóstolással választják ki a kategóriagyőzteseket, ezek kapják az úgynevezett Trófea-díjat. A Tornai Pincészet hazánkban egyedülálló sikersorozattal idén már negyedik alkalommal térhetett haza Trófea-díjjal Londonból. A legjobb a legjobbak között megtisztelő címet ezúttal a 2017-es Selection Grófi Hárslevelű nyerte el, és került be ezzel a világ top borai közé.   
 
„Örömteli pillanat ez számunkra, hiszen nemcsak egy magyar fajtát díjaztak a Decanter mellett a világ másik legnagyobb nemzetközi megmérettetésén, hanem Somló is reflektorfénybe került” – foglalta össze röviden Tornai Tamás tulajdonos a díj jelentőségét a július 1-i kóstolón, ahol a szakmai mellett a nagyközönség is először kóstolhatta meg a tételt, ami kizárólag előjegyzéssel érhető el, kereskedelmi forgalomban nem kapható.

Megújult Etyeken Magyar-kút

Július 02. 07:02
Az etyeki szőlő- és borközpontok, az Újhegy, az Öreghegy, a Kecskegödör és a Körpincék arculatát a régi présházak és a dimbes-dombos pannon táj jellegzetességei adják, ám az elmúlt két év beruházásai nyomán a 21. századi igényeknek megfelelő turisztikai helyszínekké váltak.
 
A Pannónia Szíve fejlesztési program 2016 óta nemzeti forrásból fordít támogatásokat Etyek fejlesztésére, amelyből kétmilliárdot használtak fel eddig, mondta el dr. Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke Etyeken, a héten tartott átadóünnepségen. Megújult a négy szőlészeti-borászati központ, ezúttal a Kálvária-domb és környéke szabadult fel az évtizedek alatt odaépített közmű- és villanyoszlop-rendszerektől.
 
A feladat megoldása kettős célt szolgált. Egyrészt a településképi szempontból elfogadhatatlan acéloszlopok, légvezetékek sokaságának, valamint az oszlopon elhelyezett transzformátor elbontásával, föld alá helyezésével esztétikusabb környezet alakult ki. Másrészt a korszerűbb, üzembiztosabb, majdani bővítést gond nélkül lehetővé tevő berendezések egyúttal biztonságosabb üzemelést tesznek lehetővé.
 
A már befejeződött fejlesztések által teljessé vált az etyeki borközpont megújulása. A tradíciók és az új igények összehangolásával különleges turisztikai helyszínként fogadják a vendégeket a helyieknek oly kedves szőlőskertek, présházak, bortermelők.
 
Az avatóünnepségen megjelent Rujp Zsuzsanna etyeki alpolgármester, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és Velencei-tó területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztos, Borsó Tibor, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés alelnöke, Törő Gábor Fejér megyei ország­gyűlési képviselő, környékbeli polgármesterek, valamint a kivitelező cég képviselője.
 

A nyár slágere: édes nagyfröccs

Július 01. 12:02
A nyári időszakban legszívesebben hangulatos teraszon rozét isznak az emberek - derül ki egy a közösségi médiát használók nyári borfogyasztási szokásait vizsgáló online felmérésből. Az országos kutatás 2019. május 25 – június 4. zajlott 2 640 válaszadó részvételével.
 
A felmérés szerint egy-egy nyári beszélgetés során átlagosan 3-4 dl bor fogy fejenként, a többség ezt nagyfröccs vagy hosszúlépés formájában veszi magához, bor alapú koktélokat csak minden ötödik ember választ. Legkevésbé a házmester kedvelt, a kutatásban résztvevők egyharmada pedig egyáltalán nem szereti a fröccsöt. A Facebookot használó magyarok majdnem fele a nagy melegben legszívesebben rosét fogyaszt, egyharmaduk vöröset, és csak minden ötödik ember választja a fehérbort. Ami a borstílust illeti, még mindig az édes borok vezetnek itthon: a kérdőívet kitöltők nyáron (is) az édes borokat részesítik előnyben (29,2%) vagy a félszárazat (28,3%), és csak ezután következik a száraz (21,5%) és a félédes (21%).
 
A kutatásban résztvevők közel 40%-a nyáron legszívesebben egy hangulatos teraszon borozik, míg minden ötödik ember a víz- vagy tópartot választja erre a célra, de a válaszadók egynegyede otthon is szívesen megiszik egy-egy pohár port. A válaszadók több mint kétharmada 1000 és 2500 Ft között költ átlagosan egy üveg borra, egynegyede 1000 Ft alatt vásárol, 5,6%-uk 2500 és 5000 Ft közötti összeget szán borra, csak 0,4%-uk hajlandó 5000 forint felett is vásárolni.
 

A világ egyik legnagyobb borversenyének Trófea-díjas magyar bora bemutatkozik

Június 25. 08:00
A somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje néhány hete elnyerte az International Wine Challenge, a világ egyik legbefolyásosabb borversenyének legmagasabb elismerését, a Trófea-díjat. A világ top 150 tétele közé került bor országos bemutatóját július 1-én, Budapesten tartják, a Kóstolom Borbárban. Délután 1-től 6-ig a sajtó és a szakma, este 7-kor pedig a közönség találkozhat vele. A premier egy különleges kóstoló, amelyen a többi bor is a világ élvonalába tartozó, nemzetközi díjakkal, köztük IWC aranyéremmel elismert tétel. Ilyen válogatás különösen ritkán kerül a nagyközönség elé.
 
A Tornai Pincészet az elmúlt években Magyarországon példa nélküli, és nemzetközileg is ritkaságszámba menő sikersorozatot ért el a világ legbefolyásosabb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en. Több aranyérmet, valamint 4 Trófea-díjat is szereztek – ezt azok a borok kapják, amelyek az aranyérmesek között is kiemelkedőek. Az idei versenyen, amelyen 50 ország 15 ezer legjobb tétele indult, ráadásul két boruk is különösen magas pontszámmal végzett: az elméletileg lehetséges 100-ból (ennyit soha sehol nem kapott még bor) 95 pontot ítélt meg nekik a zsűri, így a versenyen bekerültek a világ top 150 tétele közé. Ezeket a borokat mutatják most be több, korábbi nemzetközi díjnyertes tétellel együtt.

A teljes borsor:
Friss Zenit 2018, MUN-DUS arany, MTA bora
Top Selection Grófi Juhfark 2017, IWC arany (2019)
Top Selection Grófi Hárslevelű 2017, IWC arany és Trófea (2019)
Top Selection Apátsági Furmint 2015, IWC arany (2016)
Top Selection Grófi Juhfark 2013, MTA bora (2017)
Aranyhegy Juhfark 2011, Prestige Reserve arany, Budapest Bora, Bayer arany (2013)

 
A kóstolót vezeti: Tornai Tamás

Helyszín: Kóstolom Borbár, Budapest II. kerület, Lövőház és Káplár utca sarka
Időpont: 2019. július 1., hétfő 19.00
Jegyek korlátozott számban kaphatóak 7.900,- forintos áron, amely tartalmazza a kóstolósort és a borkorcsolyát is. Jegyvásárláshoz az alábbi linkre kattintva: https://kostolom-muhely.hu/termek/tornai/
 

Egy 4 perces magyar film nyert a Nemzetközi Szőlő és Bor Filmfesztiválon

Június 24. 09:20
A legrégebbi és legrangosabb borhoz kapcsolódó filmfesztivált, az Oenovideo Nemzetközi Szőlő és Bor Filmfesztivált idén a franciaországi Provence-ban rendezték. 17 országból összesen 144 alkotás érkezett, az esemény látogatói ebből választották ki a legjobb film díjára a Terroir Squad kisfilmjét, amely a somlói Spiegelberg-birtok filozófiáját mutatja be.
 
A 4 perces videó itt megnézhető:
 

Terroir Squad #2 - Spiegelberg from terroir squad on Vimeo.