Trattoria Toscana - Olaszország szakácsművészete a Belgrád rakparton


2010. november 30., 19:25
Címkék:


Olaszország legkiválóbb szakácsművészete kétségkívül a reneszánsz, a chianti borok és az olivaolaj szülőföldjéről, Toszkánából származik. A Belgrád rakparton található Trattoria Toscana étterem pedig ezen észak-itáliai régió hagyományait igyekszik életre hívni.
Trattoria Toscana - Olaszország szakácsművészete a Belgrád rakparton
 
Az ajtón belépve makulátlan toszkán interiőr fogadja a vendéget:
  • rusztikus téglafal,
  • egyszerű faasztalok,
  • olasz hírességek képei a falon,
  • klasszikus fatüzelésű kemence,
  • meleg földszínek
A hely akkora, hogy kényelmesen le tud ülni 80-90 ember, s legalább ugyanennyien tudnának egyszerre különböző fogást enni, mivel az ételkínálat olyan nagy, hogy
több mint 100 féle finomságból
lehet választani, amivel csak a borkínálat vetekszik, lévén az étterem saját borbárja
közel 300 féle borral
szolgálja ki az ide látogatókat. Ugyanis a tulajdonosok alapkoncepciója az Trattoria Toscana létrehozásakor az volt, hogy az olasz hagyományoknak megfelelően, az étteremnek legyen saját, külön bejáratú enotécája.
Ez a kifejezés már régóta ismert a nemzetközi vendéglátásban, avatott italománok pedig rögtön tudják, hogy az enotécát a vinotécától az különbözteti meg, hogy míg utóbbi csak palackos borokat árul, addig előbbi a borok és ételek kísérleti jelleggel történő társítására, s azok kulturált fogyasztására bíztat helyben.
Szóval itt is ezzel találkozunk, hiszen a stílusosan
L’Enotécának
nevezett borbárban,
mely idén ünnepelte jubileumi 10. születésnapját!
Trattoria Toscana - Olaszország szakácsművészete a Belgrád rakparton
Nemcsak az étterem teljes kínálatát fogyaszthatjuk, hanem kedvünkre kóstolhatjuk össze a különböző olasz sonka, sajt és bon-bon különlegességeket a főként olasz vonalról származó borokkal. Aztán persze a leghíresebb itáliai vidékek palackjai mellett megtalálhatóak még a francia, magyar és argentin honból származók is.
 
A L’Enotéca pincéjében 20-25 fős baráti társaságok költhetik el borvacsorájukat, borkóstolójukat nyugodt, bensőséges körülmények között. De azért érdemes szemezgetni a programkínálatból is, hiszen majd’ minden héten tartanak itt kóstolókat borból, sonkából, sajtból, vagy ezek kombinációjából.
Ízelítőül íme néhány:
2010. december 1., szerda 19:00 órakor
Magyar sonka- és borkóstoló est
A sonkák bemutatásáról és a sonkakészítés műhelytitkairól a készítő, Árpás László sonkamester gondoskodik.
Etyeki házi készítésű tepertő - MAURUS RAJNAI RIZLING 2006
Fokhagymás, főtt hasaalja szalonna- GYÖRGYKOVÁCS OLASZRIZLING 2008
Hosszan érlelt csontos sonka - CHATEAU VINCENT EXTRA DRY
Hosszan érlelt kötözött sonka, hosszan érlelt kötözött tarja - ORSOLYA TEHÉNTÁNC CUVÉE 2007
Zöldborsos kolbász és zöldborsos vastag kolbász - BOLYKI MERLOT 2007
Paprikás vastag kolbász - LISZKAY CABERNET FRANC 2007
Kézi készítésű bon-bon variációk - JEKL CABERNET FRANC 2006
A borvacsora ára: 7.900.- Ft/fő
---
2010. december 3-án és 4-én 19:00 órától
Semeraro Vicenzo executive chef toszkán menü estje
December 3. MENU I.: 9.800,-Ft/fő
Toszkán tekercs pancettából pienzai pecorino sajtból készült fondüvel
Pappa al pomodoro vörös morgóhallal és articsókával
Firenzei hagymás rizottó chiantival és fahéjjal
Darabolt házitészta házinyúllal, vörös káposztával és toszkán fűszerekkel
Peposo – fehérbabos csípős marharagu
Rántott rizsgolyó mascarpone krémmel
December 4. MENU II.: 12.900,-ft/fő
Polentából készült rétes gombával és mentás oliván megfuttatott scampival
Túrófelfújt édes paprikából készült salsával és ropogós zsályával
Zöldbableves gamberivel és padlizsánnal
Mugelloi töltött palacsinta spenóttal és sonkával sáfrányos sajtmártásban
Livornoi sügér ragu szarvasgombával
Zuppa Inglese caki gyümölcsből keserűcsokiból készült szószban
---
Állandó programok
Sajtkóstoló ajánlatunk 1700,-ft / fő
  • Mozzarella di Buffala 3dkg
  • Peccorino Toscano D.O.P. 3dkg
  • Montasio 3dkg
  • Formaggi Fresco 3dkg
  • Gorgonzola Piccante 3dkg
  • Parmeggiano Reggiano D.O.P. 3dkg
Sonkakóstoló ajánlatunk 2630,-ft / fő
  • Parma Stagionato /Capanna/ 3dkg
  • Prosciutto Toscano 3dkg
  • Etyeki füstölt sonka /Árpás László sonkamester mühelyéböl/ 3dkg
  • Prosciutto San Danielle /Morgante/ 3dkg
  • Coppa di Parma/Capanna/ 3dkg
  • Cullata di Collecchio /Capanna/ 3dkg
A nagy érdeklődésre való tekintettel részvételi szándékukat lehetőleg előre jelezzék 
  • a L’enoteca 061-486-1665,
  • a Trattoria Toscana 061-327-0046 telefonszámán,
  • vagy személyesen, minden nap 12-24 óráig.
Winelovers borok az olvasás mellé